2025. július 14., hétfő

„Nyár íze tésztába csomagolva – avagy a áfonyás galette egyszerűen”




Van valami ellenállhatatlan a galette-ben: a ropogós, vajas tészta, a hanyagul hajtogatott szél, és a színes, lédús gyümölcstöltelék, ami szinte kicsordul a közepéből. Ez a rusztikus francia sütemény tökéletes választás a nyári hónapokra, amikor a piac roskadozik az érett baracktól, málnától, áfonyától vagy szilvától.


A galette lelke épp az egyszerűségében rejlik – nincs szükség formára, precíz illesztésekre vagy órákig tartó munkára. Egy tál friss gyümölcs, egy gyorsan összeállított vajas tészta, és már mehet is a sütőbe.
Az eredmény? Egy friss, üde ízű desszert, ami langyosan  akár egy gombóc fagylalttal vagy hidegen, kávé mellé  de ön magában is is megállja a helyét.




Galette – a francia vidéki konyha rusztikus gyöngyszeme

A galette szó hallatán sokaknak egy szabálytalan formájú, ropogós szélű, aranybarnára sült, gyümölcsökkel gazdagon megrakott pite jut eszébe .

 A „galette” szó a francia galet (kavics) szóból ered, utalva a sütemény lapos, kerek formájára. 

Már a középkorban is ismerték ezt az egyszerű, formába nem szorított tésztaféleséget, amelyet főként a vidéki háziasszonyok készítettek abból, ami éppen akadt a kamrában vagy a kertben.

Pont ezért olyan szimpatikus  nekem is,  nem véletlen  a  több helyen is visszaköszön e blogban,  ami van itthon, ami van konyhában, kertben, abból dolgozunk, sütünk -főzünk   és itt kapcsolódunk a   szezonalitáshoz is  ami szintén fő irányvonal  a Rozmaringes&ibolya blogban .   A helyi  alapanyagokat említve  máris  egy  olyan   globális témát érintünk amiről lehet  írni,  beszélni  és érdemes lenne bővebben  is kifejteni  a jövőnk,   jelenünk  a érdekében. A  környezetvédelem,  ökölógia és fenntarthatóságra  kiterjesztve  ez egy nagyon fontos téma és lám  e recept kapcsán is a múltat emlegetjük,   ha nem  észnélkül modenizálunk mindent talán el sem rontottuk volna?

 


Az édes, omlós tésztás gyümölcsös galette, amelynek nyári változata a legnépszerűbb. Ez utóbbi Franciaország szerte elterjedt, de a rusztikus, kézzel hajtogatott forma különösen a vidéki otthonok konyhájában vált klasszikussá.A galette igazi regionális báját az adja, hogy mindenhol egy kicsit más: Provence-ban gyakran levendulás cukorral,sárgabarackkal  vagy fügével készítik, míg a közép-franciaországi Limousin környékén alma vagy körte kerül bele. A Loire-völgyben bogyós gyümölcsök, a dél-nyugati részeken barack és nektarin dominál.                                                         

A modern nyári galette legnagyobb vonzereje épp az, hogy szinte bármilyen gyümölccsel működik: csináltam már tutti frutti  galetttet, őszibarackos  galettet  és szilvás galettet is  mint dél-francia régiókban szokás vagy áfonyásat,   





A galette tehát egyszerre múltidéző és modern – visszanyúl a paraszti konyha egyszerűségéhez, miközben teret enged a kreatív, szezonális konyhának. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kevés liszt, vaj, cukor – és egy  nagy marék friss gyümölcs a piacról vagy a kertből.






 Vékony  ropogós tésztába ezúttal  áfonyát töltöttem  , kicsitrusztikus  a kinézete  mint minden   galettnél itt sem kell    "tökételes"  külsőre törekedni pont ez adj ameg  a báját.
  .

Hozzávalók 

A tésztához:

  • 200 g finomliszt

  •  20 g(  1 evőkanál )cukor

  • csipet só

  • 100 g hideg vaj, kockázva

  • 1 tojás

  • fél  bio citrom reszelt héja

A töltelékhez :

  • 400 g áfonya
  •  40 g cukor

A lisztet, cukrot és sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat ráreszeljük  a friss citrom héjat és gyors mozdulatokkal összeállítjuk  a  tésztát. simára dolgozzuk, kigömbölyítjük és  fóliába csomagolva   kis időre  a hűtőbe tesszük .Közben megmossuk lecsepegtetjük   az áfonyát,  30 g cukorral  250 g áfonyát felfőzünk  míg szinte dszemmé nem áll össze . Hagyjuk kicsit   hűlni .
A tésztát kinyúltjuk,  kör alakúra  kb  3-4 mm vastagra  célszerű rögtön sütőpapíron dolgozni, így csak át kell emelni  majd  a sütőlemezre,  nem fog  közbn elszakadni . A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
A tészta közepére halmozzuk  az áfonya dzsemet  majd  szórjuk meg  a maradék áfonyával és hajtsuk fel  a tészta széleit úgy hogy a két ujjunkkal kicsit összecsípve mintázzuk  a tésztát.


 

Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...