2025. július 21., hétfő

Levendulás cukor


A levendulás cukor az a fajta alapanyag, ami kicsit nyárillatú, kicsit provanszi, kicsit tihanyi, és közben nagyon is személyes. Egy kanálnyi belőle elég, hogy egy egyszerű süteményvagy ital különlegessé váljon.











Hogyan vált a levendula a provence-i kultúra és gasztronómia részévé –?


Levendula – Provence illatos szimbóluma a tányéron is

A levendula nemcsak Provence legismertebb látványossága, hanem a régió identitásának és ízvilágának egyik meghatározó eleme. Már az ókori rómaiak is használták fürdővízbe, illatszerekhez és gyógyításra – innen terjedt el Európában. A középkorban főként illatosítóként és gyógynövényként tartották számon, de a provanszi paraszti kultúrában idővel a levendula a konyhába is beszivárgott: előbb gyógyteák, majd mézek, lekvárok, és végül édességek ízesítője lett.

A provence-i dombokon évszázadok óta termesztik, és a virágzás idején (június végétől júliusig) egész falvak élnek a betakarításból. Az aromája annyira szorosan kötődik a tájhoz, hogy a levendula ma már a „provence-i íz” szimbóluma lett, nemcsak az illatszerek, hanem a gasztronómia területén is.

A modern konyhában a levendulát elsősorban desszertekhez használják: kekszekhez, fagylaltokhoz, süteményekhez, gyümölcsös pitékhez. A mézben vagy cukorban áztatott levendula pedig különleges ízt ad a nyári édességeknek. A bátrabb szakácsok azonban sós ételekben, grillezett húsok mellett is kipróbálják – de mindig finoman, mértékkel.

A levendula így nemcsak a mezők és kertek illata, hanem a provence-i életérzés ehető esszenciája is.




A levendula ma már a magyar vidéki nyarak egyik ikonikus illata és látványa is , de nem őshonos növény nálunk. Hazai pályafutása az 1920-as években kezdődött, amikor Benedek István gyógyszerész, a Pannonhalmi Bencés Főapátság gyógynövénykertjének szakembere, Tihanyban telepítette az első levendulást. A növény francia eredetű szaporítóanyagból származott, és meglepően jól alkalmazkodott a Balaton-felvidék napos, száraz, köves talajához – sőt, illóolaj-tartalma még a francia példányokat is túlszárnyalta.

Az 1930-as évekre Tihanyban már ipari szintű levendulatermesztés folyt, elsősorban éljából, de idővel a levendula a helyi identitás és kultúra részévé vált. Ma újra virágkorát éli: levendulafesztiválok, kézműves termékek, gasztronómiai különlegességek – sütemények, szörpök, lekvárok – kísérik nyáron a virágzást.

A magyar levendula – különösen a tihanyi – ma már nemcsak illatszerekben, hanem konyhákban is hódít. Egy szelet levendulás barackgalette vagy egy gombóc levendulafagylalt nemcsak finom, de egyúttal történeti utazás is a balatoni tájban gyökerező hagyományokba.







A kertben vagy az oly népszerú levendulásokban szüretelt levendulával illatosíthatjuk  a porcukrot vag y kristálycukrot is  könnyen  gyorsan kész, az eredmány egy fantasztikusan  aromás illatotos  cukor amit  tetszés szerint használhatunk majd .
A vaníliás cukor ott van minden háztartásban és szinte  valamennyi sütemény receptben  szerepel.

Természetesen azt sem kell( ene)  készen vásolni azt is elkészíthetjük otthon saját magunk csak néhány vaníliarudat kell elhelyezni a cukros dobozban ( ahogy nagyanyáink is csinálták talán sokan emlékeznek még rá, ilyen egyszerű ez.
Miért csak vaniliás cukor kerülhet a süteménybe, miért ne válthatbá fel az ibolyás cukor  orgonáscukor  levendulás cukor?  csak rajtunk múlik .
Csináljunk illatos   ( virágos)  cukrokat !

A levendulás cukor egy egyszerű, de különleges ízesítő, amit a gasztronómiában szinte mindenbe bele lehet csempészni, ahol egy kis virágos, nyári aromát szeretnénk – legyen az sütemény, tea, limonádé vagy akár gyümölcssaláta.

Levendulás cukor – egy kis nyár az üvegben

Igazán egyszerű, mégis különleges módja, hogy a levendula illatát és ízét megőrizzük a konyhánkban, készítsünk belőle levendulás cukrot!A kertben vagy az oly népszerú levendulásokban szüretelt levendulával illatosíthatjuk  a porcukrot vagy kristálycukrot is  könnyen  gyorsan kész, az eredmány egy fantasztikusan  aromás illatotos  cukor amit  tetszés szerint használhatunk majd .

 Ez a házi ízesítő nemcsak szép, hanem sokoldalúan használható – legyen szó süteményekről, italokról vagy akár gasztroajándékról.


 Hozzávalók:

  • 1 csésze (kb. 200 g) kristálycukor vagy nádcukor

  • 1–2 teáskanál szárított, ehető levendulavirág (kezeletlen!)

 Elkészítése:

  1. A cukrot és a szárított levendulát keverjük  össze egy tiszta üvegben vagy befőttesüvegben.

  2. Zárjuk le, és hagyjuk állni legalább 1 hétig (de akár 2–3 hétig is érlelhetjük sőt ), hogy az ízek jól összeérjenek.

  3. Aki tisztán  szeretné, átszitálhatja használat előtt, hogy csak az illatos cukor maradjon – vagy hagyjuk  benne a virágokat a rusztikus hatásért.



 Mire használható a levendulás cukor?

Italokhoz:



  • limonádéba, jeges teába, koktélokba 

  • meleg teák ízesítésére (különösen hibiszkusz, zöld vagy gyümölcstea mellé)






Süteményekhez:

  • linzer, omlós keksz, tésztájába

  • muffinok, madeleine-ek, piskóták ízesítésére

  • gyümölcsös piték, galette-ek tetejére szórva

  • házi fagylaltokhoz vagy pohárkrémekhez

Gyümölcsökhöz:

  • friss eper, barack, szilva, körte tetejére hintve – 

  • gyümölcssalátákhoz egy kis narancshéjjal keverve


Ajándéknak:

  • egy kis üvegbe töltve, címkézve, szalaggal díszítve kiváló gasztroajándék – például levendulás recept mellé csomagolva


Rozmaringesibolya logo

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az illatos cukrot, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...