A levendulás cukor az a fajta alapanyag, ami kicsit nyárillatú, kicsit provanszi, kicsit tihanyi, és közben nagyon is személyes. Egy kanálnyi belőle elég, hogy egy egyszerű süteményvagy ital különlegessé váljon.
Levendula – Provence illatos szimbóluma a tányéron is
A levendula nemcsak Provence legismertebb látványossága, hanem a régió identitásának és ízvilágának egyik meghatározó eleme. Már az ókori rómaiak is használták fürdővízbe, illatszerekhez és gyógyításra – innen terjedt el Európában. A középkorban főként illatosítóként és gyógynövényként tartották számon, de a provanszi paraszti kultúrában idővel a levendula a konyhába is beszivárgott: előbb gyógyteák, majd mézek, lekvárok, és végül édességek ízesítője lett.
A provence-i dombokon évszázadok óta termesztik, és a virágzás idején (június végétől júliusig) egész falvak élnek a betakarításból. Az aromája annyira szorosan kötődik a tájhoz, hogy a levendula ma már a „provence-i íz” szimbóluma lett, nemcsak az illatszerek, hanem a gasztronómia területén is.
A modern konyhában a levendulát elsősorban desszertekhez használják: kekszekhez, fagylaltokhoz, süteményekhez, gyümölcsös pitékhez. A mézben vagy cukorban áztatott levendula pedig különleges ízt ad a nyári édességeknek. A bátrabb szakácsok azonban sós ételekben, grillezett húsok mellett is kipróbálják – de mindig finoman, mértékkel.
A levendula így nemcsak a mezők és kertek illata, hanem a provence-i életérzés ehető esszenciája is.
A levendula ma már a magyar vidéki nyarak egyik ikonikus illata és látványa is , de nem őshonos növény nálunk. Hazai pályafutása az 1920-as években kezdődött, amikor Benedek István gyógyszerész, a Pannonhalmi Bencés Főapátság gyógynövénykertjének szakembere, Tihanyban telepítette az első levendulást. A növény francia eredetű szaporítóanyagból származott, és meglepően jól alkalmazkodott a Balaton-felvidék napos, száraz, köves talajához – sőt, illóolaj-tartalma még a francia példányokat is túlszárnyalta.
Az 1930-as évekre Tihanyban már ipari szintű levendulatermesztés folyt, elsősorban éljából, de idővel a levendula a helyi identitás és kultúra részévé vált. Ma újra virágkorát éli: levendulafesztiválok, kézműves termékek, gasztronómiai különlegességek – sütemények, szörpök, lekvárok – kísérik nyáron a virágzást.
A magyar levendula – különösen a tihanyi – ma már nemcsak illatszerekben, hanem konyhákban is hódít. Egy szelet levendulás barackgalette vagy egy gombóc levendulafagylalt nemcsak finom, de egyúttal történeti utazás is a balatoni tájban gyökerező hagyományokba.
A vaníliás cukor ott van minden háztartásban és szinte valamennyi sütemény receptben szerepel.
Természetesen azt sem kell( ene) készen vásolni azt is elkészíthetjük otthon saját magunk csak néhány vaníliarudat kell elhelyezni a cukros dobozban ( ahogy nagyanyáink is csinálták talán sokan emlékeznek még rá, ilyen egyszerű ez.
Miért csak vaniliás cukor kerülhet a süteménybe, miért ne válthatbá fel az ibolyás cukor orgonáscukor levendulás cukor? csak rajtunk múlik .
Levendulás cukor – egy kis nyár az üvegben
Igazán egyszerű, mégis különleges módja, hogy a levendula illatát és ízét megőrizzük a konyhánkban, készítsünk belőle levendulás cukrot!A kertben vagy az oly népszerú levendulásokban szüretelt levendulával illatosíthatjuk a porcukrot vagy kristálycukrot is könnyen gyorsan kész, az eredmány egy fantasztikusan aromás illatotos cukor amit tetszés szerint használhatunk majd .
Ez a házi ízesítő nemcsak szép, hanem sokoldalúan használható – legyen szó süteményekről, italokról vagy akár gasztroajándékról.
Hozzávalók:
-
1 csésze (kb. 200 g) kristálycukor vagy nádcukor
-
1–2 teáskanál szárított, ehető levendulavirág (kezeletlen!)
Elkészítése:
-
A cukrot és a szárított levendulát keverjük össze egy tiszta üvegben vagy befőttesüvegben.
-
Zárjuk le, és hagyjuk állni legalább 1 hétig (de akár 2–3 hétig is érlelhetjük sőt ), hogy az ízek jól összeérjenek.
Aki tisztán szeretné, átszitálhatja használat előtt, hogy csak az illatos cukor maradjon – vagy hagyjuk benne a virágokat a rusztikus hatásért.
Mire használható a levendulás cukor?
Italokhoz:
-
limonádéba, jeges teába, koktélokba
-
meleg teák ízesítésére (különösen hibiszkusz, zöld vagy gyümölcstea mellé)
Süteményekhez:
-
linzer, omlós keksz, tésztájába
-
muffinok, madeleine-ek, piskóták ízesítésére
-
gyümölcsös piték, galette-ek tetejére szórva
-
házi fagylaltokhoz vagy pohárkrémekhez
Gyümölcsökhöz:
-
friss eper, barack, szilva, körte tetejére hintve –
-
gyümölcssalátákhoz egy kis narancshéjjal keverve
Ajándéknak:
-
egy kis üvegbe töltve, címkézve, szalaggal díszítve kiváló gasztroajándék – például levendulás recept mellé csomagolva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése