2014. június 30., hétfő

Salátázzunk, amikor csak tehetjük!





 Itt  a nyár... s már haza is tértünk az idei nyaralásból. Lassan kezdünk visszaszokni a rendes kerékvágásba ,helyesebben nyári verzióra váltottunk , újból  naponta sütök- főzök,készítek ezt -azt  a család számára.
Azért még ennyi év tapasztalatávál is érződik a kiesés ha  majd egy hónapot nem   töltök  a konyhámban,  kell néhány nap míg minden helyére kerül .

Újfent feltöltöttem  az alap készletet, ismét naponta piacolok.

Sok -sok friss zöldség és gyümölcs kerül ezen  a nyáron is  az asztalunkra és remélhetően  a blogban  is megjelennek új receptek.


Ezen  a nyárom újítottunk,  a reggelink  továbbra is  a korán   legkésőbb 8 -ig  ( férj  balkáni időszámításra állt át  munkaidő kezdete  1/2 8 óra. így Ő 7 -kor   uzsonnával  a táskájában távozik.)Így  a közös reggelizések  csak részben,   idő eltolódással valósulnak meg    ( mégis csak szünidő van kell egy kis  lazítás !).ellenben   ha már  nem reggelizhetünk együtt mint az elmúlt években azt megszoktuk  együtt fogunk ebédelni !!! Na, jó  kell egy kis kompromisszum est- ebédelni fogunk  ezen  nyáron igazi   mediterrán stílusban.Eltoljuk a  főétkezés  időpontját  4-5 óra délutánra .
Hogy addig se haljunk éhen a   délidőben egy nagy adag saláta van betervezve. Eddig ez remekül működött , ( az elmúlt hét tapasztalata ezt bizonyítja)


 Nyers és sült zöldségek tetszés szerint kombinációja a terv,  elsőként  egy mediterrán saláta,  ahogy azt Zakynthoson   láttuk, kóstoltuk.








Mediterrán saláta Zakynthos módra 


Összetevők:
4 személyre


  • egy       fej zöldsaláta ( jégsaláta,lollo rosso,rukkola  fejes saláta tölgya saláta   tetszésszerint )
  •      4     közepes paradicsom
  •      2     uborka
  •      1 fej   gyöngyhagyma
  •  100 g olívaabogyó
  •    50 g   kapribogyó
  •  150 g feta vagy más ( juh- kecske) fehér friss sajt  
  •   0,5 dl olíva olaj
  • 0,3 dl  borecet
  •  100 g pirítós kockák (apróravágott  házi teljeskiőrlésű kenyér sütőben megpirítva)
  • oreganó szórás ízlés s szerint
  • tengeri só ízlés szerint ( elhagyható)


.




A megmosott értelem szerűen darabolt zöldségeket  elrendezzük  a salátástálon. Meglocsoljuk  a borecettel
olívaolajjal ,lazán összekeverjük.Rászórjuk a pirított kenyér darabokat,apróra kockázott sajtot,meghintjük   morzsolt oregánóval .Azonnal tálaljuk mert olaj a zöld salátát   tönkre teszi,.
Csípős erős paprikával is meg szórhatjuk ha szeretjük erősen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly