Itt a nyár... s már haza is tértünk az idei nyaralásból. Lassan kezdünk visszaszokni a rendes kerékvágásba ,helyesebben nyári verzióra váltottunk , újból naponta sütök- főzök,készítek ezt -azt a család számára.
Azért még ennyi év tapasztalatávál is érződik a kiesés ha majd egy hónapot nem töltök a konyhámban, kell néhány nap míg minden helyére kerül .
Újfent feltöltöttem az alap készletet, ismét naponta piacolok.
Sok -sok friss zöldség és gyümölcs kerül ezen a nyáron is az asztalunkra és remélhetően a blogban is megjelennek új receptek.
Ezen a nyárom újítottunk, a reggelink továbbra is a korán legkésőbb 8 -ig ( férj balkáni időszámításra állt át munkaidő kezdete 1/2 8 óra. így Ő 7 -kor uzsonnával a táskájában távozik.)Így a közös reggelizések csak részben, idő eltolódással valósulnak meg ( mégis csak szünidő van kell egy kis lazítás !).ellenben ha már nem reggelizhetünk együtt mint az elmúlt években azt megszoktuk együtt fogunk ebédelni !!! Na, jó kell egy kis kompromisszum est- ebédelni fogunk ezen nyáron igazi mediterrán stílusban.Eltoljuk a főétkezés időpontját 4-5 óra délutánra .
Hogy addig se haljunk éhen a délidőben egy nagy adag saláta van betervezve. Eddig ez remekül működött , ( az elmúlt hét tapasztalata ezt bizonyítja)
Nyers és sült zöldségek tetszés szerint kombinációja a terv, elsőként egy mediterrán saláta, ahogy azt Zakynthoson láttuk, kóstoltuk.
Mediterrán saláta Zakynthos módra
Összetevők:
4 személyre
- egy fej zöldsaláta ( jégsaláta,lollo rosso,rukkola fejes saláta tölgya saláta tetszésszerint )
- 4 közepes paradicsom
- 2 uborka
- 1 fej gyöngyhagyma
- 100 g olívaabogyó
- 50 g kapribogyó
- 150 g feta vagy más ( juh- kecske) fehér friss sajt
- 0,5 dl olíva olaj
- 0,3 dl borecet
- 100 g pirítós kockák (apróravágott házi teljeskiőrlésű kenyér sütőben megpirítva)
- oreganó szórás ízlés s szerint
- tengeri só ízlés szerint ( elhagyható)
.
A megmosott értelem szerűen darabolt zöldségeket elrendezzük a salátástálon. Meglocsoljuk a borecettel
olívaolajjal ,lazán összekeverjük.Rászórjuk a pirított kenyér darabokat,apróra kockázott sajtot,meghintjük morzsolt oregánóval .Azonnal tálaljuk mert olaj a zöld salátát tönkre teszi,.
Csípős erős paprikával is meg szórhatjuk ha szeretjük erősen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése