2014. június 24., kedd

Görög olívás kenyérke





Van mit bepótolni,  az elmúlt egy hónapban utazgattunk, sok- sok élményben volt részünk  köztük gasztronómiai  is akadt. Jön hamarosan  egy  összefoglaló beszámoló  az  elmúlt időszakról képekkel és  receptekkel.
Addig is a mai  kenyerünk :

Görög olívás kenyérke



Bazsalikommal és  oregánóval  valamint  olíva bogyóval fűszerezve.
Kicsit rusztikus, biztosíthatok mindenkit nagyon ízletes.
Nyári salátákhoz, esti poharazgatáshoz szabadtéri  programhoz, piknikhez ideális.
 

Vagy  csak simán  a joghurthoz ??


Elkészítése:

Az élesztőt  langyos vízben feloldom,10-05 perc múlva  liszttel meghintem és pihentetem  fél -egy  órát mielőtt bedagasztom.Géppel  dagasztom a többi liszttel  együtt,  langyos vizet  annyit adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk   két marék olívabogyót ( feketét mert akkor szebb lesz  adunk bele) egy evőkanálnyi  morzsolt oreganot és  egy  evőkanálnyi  bazsalikomot olíva olajat 3 kávéskanálnyi sót dolgozunk  a tésztába .Ha van friss fűszer növényünk abból tehetünk valamivel többet is  (apróra vágva!).
Kb. egy óra alatt  megkel  a duplájára, ekkor lisztezett  felületre borítjuk és kézzel  kidolgozzuk.
Ha túl lágy akkor adhatunk még hozzá némi lisztet ,hogy könnyebben tudjuk formázni,először  rúd alakúra  sodorjuk (14 cm átmérő)  és 5-6 cm- nyi távolságra daraboljuk,  kis cipókat formázunk és letakarva félórát  pihentetjük, ez idő alatt megnőnek a cipócskák.
A sütőt előmelegítjük legkeveréses sütő esetén 200 fokra  tűzálló edényben vizet helyezünk  a sütőtérbe.
A sütőlemezt  ( a megadott mennyiséghez két lemez szükséges)  sütőpapírral  befedjük, a cipókat egyenként kézzel kilapítjuk ( kicsit rusztikus lesz a végeredmény  ) eligazgatjuk  az olíva bogyókat  mutatósabb ha kicsit kilátszanak.
Egy sütőlemezre  kb. négy darabot tudunk egyszerre  elhelyezni.
25 -30 percig sütjük.
A képen látható  kenyérkék rozslisztből készültek ,de teljes kiőrlésű lisztet is lehet használni vagy
 más fajta  lisztek kombinációját ( zab-,árpa -, hajdina-,stb).

Hozzávalók:


  • 500 g  rozs liszt
  •   25 g  friss élesztő
  • 150 g  fekete  olíva bogyó
  •     3    teás kanál tengerisó
  • 1- 1   evőkanál  olívaolaj,oregánó,bazsalikom
  •     2 dl langyos víz

   

Kellemes  nyarat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly