Vadas, vadas marha, vadas mártás, vad mártás vajon azonos dolgot takarnak, mindenki ugyanarra
az ételre gondol e kifejezések hallatán
?
Érdekes módon a
szakácskönyvek többségében én nem találtam vadas marha nevű ételt, viszont emlékszem az éttermek étlapjain szerepelt .
Nem túl gyakran, de nálunk is előfordul a menüben,én a különösen a pikáns szószt kedvelem.
Egy szép darab
stefániát vettem ma piacon.
Nem tudom mennyire elterjedt ma ez a kifejezés, stefánia, nem
régi módi-e, vajon mindenki tudja a marha melyik részéről van szó?
Ez a lapocka platnicsont alatti része. A stefánia közepén
egy kötőszöveti réteg halad végig. Ez a rész főzés közben egy kocsonyás, zselés
réteget képez, ami nagyon ízletessé teszi s húst.
Kimondottan ajánlott vadasnak.
Hova jártok húsért?
A szupermarket polcáról hűtőpultjáról emelitek le az előre csomagolt adagot
vagy sorban álltok a hentesnél a
friss húsért?
Nos, én az utóbbit
még akkor is jobban szeretem ha a sorban
állást kifejezetten nem kedvelem.
Miért?
Mert, szerencsém van a
hentesekkel, korábban volt Feri,
most van Ildikó és Pityu .Ferivel sem volt semmi probléma, csak időközben elköltöztem el kellett
hagynom pedig nála mindig volt amit szerettem volna , velős
csont, fehér pecsenye, fekete pecsenye,hátszín, bélszín mikor mi volt a
listámom.
Most másik piacra járok ahol ldikó
szinte minden kívánságomat
teljesíti …ma pl azt mondja
itt egy szép darab stefánia mint
ha kitalálná a gondolatimat, vadast, pontosabban vadasmarhát ahogy
népszerűbb, terveztem.
A húst miután megmostuk, lecsepegtettük felitattuk róla a vízcseppeket, leszárítottuk a serpenyőben fel forrósított zsíron pirosra
körbe sütjük,
A vadasmártáshoz előkészítünk egy nagy lábost amibe majd a
hús is szépen belefér.
A megtisztított zöldségeket
apróra vágjuk a hagymát szintén
és kevés zsíron a cukorral megpirítjuk őket.
Felöntjük csontlével vagy vízzel fűszerezzük babérlevéllel, beletesszük az
elősütött húst és puhára pároljuk.
Ha kész, a húst kivesszük
a mártást lisztből tejfölből és mustárból
készült habarással besűrítjük.
Kiforraljuk és összetörtjük
a zöldségeket vagy
turmixoljuk, illetve átpaszírozzuk .
További kevés
cukorral, citromlével utóízesítjük a tálra vagy egyenesen a tányérokra helyezzük a
felszeletelt húst és rámerjük a forró mártást.
A marha sült vadasan
zsemlegombóccal a legfinomabb, szokták azonban kifőtt tésztával spagettival,
makarónival is tálalni.
Hozzávalók:
- · 800 g stefánia
- · 20 g liszt
- · késhegynyi pirospaprika
- · 250 g sárgarépa
- · 150 g fehérrépa
- · 1-2 babérlevél
- · 20 g cukor
- · késhegynyi törött bors
- · 150 g zsír
- · csipet só
- · 100 g vöröshagyma
- · ½ citrom
- · kiskanál mustár
- · 3 dl tejföl
- · 1-2 csepp ecet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése