2020. január 24., péntek

Mézes dió csillagánizzsal



Kínai édességet nem szoktunk gyakran enni. A most következő receptet  ajánlom kipróbálni nem fog csalódást okozni !
A Huixiang Mijjan Hetao  egy rendkívül finom és pofon egyszerű édesség,mely percek alatt elkészül  és azonnal fogyasztható s  mind e mellette számos jótékony hatása is van az egészségünk szempontjából, hisz szinte valamennyi alkotó része gyógynövény .

Roppant egészséges  desszert a mézes dió csillagánizzsal.







A  dió és méz  mondhatnám téli  alapanyagok, ilyenkor januárban is   könnyűszerrel  elérhetőek.
A receptben szerepel még  csillagánizs  amit  szoktak kínai ánizsnak is nevezni,  jellegzetesen édeskés ízű és ánizsillatú .
A csillagánizs Dél -Kínában honos gyógy-és fűszernövény.
Megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmakra is hatásos. az ősi  kínai  gyógyászatban  a fájdalomcsillapító hatását kihasználva főként a reumás panaszokra használják.
Mivel szélhajtó hatású, enyhíti  a puffadást, nyugtatja háborgó gyomrot és segíti az emésztést is, sőt még az étvágytalanság is kezelhető vele.
A téli megfázásos időszakban pedig az immunerősítő hatását használhatjuk ki, de a csillagánizsból készült tea a légúti panaszokat is enyhíti.
Fogyasztásával sokat tehetünk  a szervezünk influenza elleni védelme  érdekében.
A csillagánizsban található A.-B-.C vitamin, így részben  az idegrendszerre is hat, így még  a stressz ellen is hatékony.

Talán csodálkozunk első  hallásra,olvasásra de nem tévedés  ebbe a desszertbe is kell tenni egy kevés  szójaszószt.
A kínai konyha, oly kedvelt és számtalanszor használt szinte nélkülözhetetlen alapanyaga  a  szójaszósz, ami eredetileg úgy készül, hogy  a szójababot  felforralják, majd  a leszűrt levet néhány hétre  a napra teszik. Ez idő alatt  a  folyadék tetején vastag kemény hártya keletkezik   amit le kell fejteni ezt a folyamatot többször megismétlik.
Ilyen hagyományos módszerrel készül  még  napjainkban is a Fu-csou  környéki gazdaságokban  a szója mártás.
Modernebb eljárás  a fermentálás, ekkor a  a babon kívül sót  és felfőzött gabonaféléket  valamint élesztőt is használnak  a szója szósz készítése során. Az erjesztéskor  előállított sűrítményt   1,5-2 évig   beton tárolókban  tartják  és sűrített levegővel keverik.

A citromfű levelet ez esetben ugyan csak  díszítésnek használjuk, de   ehető természeten, sőt ajánlott is,  mert a  citromfű is gyógy-, és fűszernövény, nem is akármilyen. Ideg és szívnyugtató idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó,  izzasztó,  epeműködést elősegítő  hatásait említeném első sorban .
Külsőleg is használható  de arra most nem térnék ki.
Most pedig jöjjön  a recept :




  A mézes dió csillagánizzsal   vagyis  Huixiang  Mijjan Hetao  hozzávalói:


  • 300 g tisztított  dió
  • 3 dl méz
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál  őrölt csillagánizs
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • citromfű levél

A megtisztított dióbelet leforrázzuk ,majd jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük a mézzel, porított ( őrölt  csillagánizzsal citrom lével ( ha van bio citromunk akkor  reszelt  citrom héjjal is) és  a szójaszósszal.
Tálaláskor  citromfű levéllel díszítjük.



Jó étvágyat !


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...