Kínai édességet nem szoktunk gyakran enni. A most következő receptet ajánlom kipróbálni nem fog csalódást okozni !
A Huixiang Mijjan Hetao egy rendkívül finom és pofon egyszerű édesség,mely percek alatt elkészül és azonnal fogyasztható s mind e mellette számos jótékony hatása is van az egészségünk szempontjából, hisz szinte valamennyi alkotó része gyógynövény .
Roppant egészséges desszert a mézes dió csillagánizzsal.
A dió és méz mondhatnám téli alapanyagok, ilyenkor januárban is könnyűszerrel elérhetőek.
A receptben szerepel még csillagánizs amit szoktak kínai ánizsnak is nevezni, jellegzetesen édeskés ízű és ánizsillatú .
A csillagánizs Dél -Kínában honos gyógy-és fűszernövény.
Megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmakra is hatásos. az ősi kínai gyógyászatban a fájdalomcsillapító hatását kihasználva főként a reumás panaszokra használják.
Mivel szélhajtó hatású, enyhíti a puffadást, nyugtatja háborgó gyomrot és segíti az emésztést is, sőt még az étvágytalanság is kezelhető vele.
A téli megfázásos időszakban pedig az immunerősítő hatását használhatjuk ki, de a csillagánizsból készült tea a légúti panaszokat is enyhíti.
Fogyasztásával sokat tehetünk a szervezünk influenza elleni védelme érdekében.
A csillagánizsban található A.-B-.C vitamin, így részben az idegrendszerre is hat, így még a stressz ellen is hatékony.
Talán csodálkozunk első hallásra,olvasásra de nem tévedés ebbe a desszertbe is kell tenni egy kevés szójaszószt.
A kínai konyha, oly kedvelt és számtalanszor használt szinte nélkülözhetetlen alapanyaga a szójaszósz, ami eredetileg úgy készül, hogy a szójababot felforralják, majd a leszűrt levet néhány hétre a napra teszik. Ez idő alatt a folyadék tetején vastag kemény hártya keletkezik amit le kell fejteni ezt a folyamatot többször megismétlik.
Ilyen hagyományos módszerrel készül még napjainkban is a Fu-csou környéki gazdaságokban a szója mártás.
Modernebb eljárás a fermentálás, ekkor a a babon kívül sót és felfőzött gabonaféléket valamint élesztőt is használnak a szója szósz készítése során. Az erjesztéskor előállított sűrítményt 1,5-2 évig beton tárolókban tartják és sűrített levegővel keverik.
A citromfű levelet ez esetben ugyan csak díszítésnek használjuk, de ehető természeten, sőt ajánlott is, mert a citromfű is gyógy-, és fűszernövény, nem is akármilyen. Ideg és szívnyugtató idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő hatásait említeném első sorban .
Külsőleg is használható de arra most nem térnék ki.
Most pedig jöjjön a recept :
A mézes dió csillagánizzsal vagyis Huixiang Mijjan Hetao hozzávalói:
A megtisztított dióbelet leforrázzuk ,majd jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük a mézzel, porított ( őrölt csillagánizzsal citrom lével ( ha van bio citromunk akkor reszelt citrom héjjal is) és a szójaszósszal.
Tálaláskor citromfű levéllel díszítjük.
A Huixiang Mijjan Hetao egy rendkívül finom és pofon egyszerű édesség,mely percek alatt elkészül és azonnal fogyasztható s mind e mellette számos jótékony hatása is van az egészségünk szempontjából, hisz szinte valamennyi alkotó része gyógynövény .
Roppant egészséges desszert a mézes dió csillagánizzsal.
A dió és méz mondhatnám téli alapanyagok, ilyenkor januárban is könnyűszerrel elérhetőek.
A receptben szerepel még csillagánizs amit szoktak kínai ánizsnak is nevezni, jellegzetesen édeskés ízű és ánizsillatú .
A csillagánizs Dél -Kínában honos gyógy-és fűszernövény.
Megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmakra is hatásos. az ősi kínai gyógyászatban a fájdalomcsillapító hatását kihasználva főként a reumás panaszokra használják.
Mivel szélhajtó hatású, enyhíti a puffadást, nyugtatja háborgó gyomrot és segíti az emésztést is, sőt még az étvágytalanság is kezelhető vele.
A téli megfázásos időszakban pedig az immunerősítő hatását használhatjuk ki, de a csillagánizsból készült tea a légúti panaszokat is enyhíti.
Fogyasztásával sokat tehetünk a szervezünk influenza elleni védelme érdekében.
A csillagánizsban található A.-B-.C vitamin, így részben az idegrendszerre is hat, így még a stressz ellen is hatékony.
Talán csodálkozunk első hallásra,olvasásra de nem tévedés ebbe a desszertbe is kell tenni egy kevés szójaszószt.
A kínai konyha, oly kedvelt és számtalanszor használt szinte nélkülözhetetlen alapanyaga a szójaszósz, ami eredetileg úgy készül, hogy a szójababot felforralják, majd a leszűrt levet néhány hétre a napra teszik. Ez idő alatt a folyadék tetején vastag kemény hártya keletkezik amit le kell fejteni ezt a folyamatot többször megismétlik.
Ilyen hagyományos módszerrel készül még napjainkban is a Fu-csou környéki gazdaságokban a szója mártás.
Modernebb eljárás a fermentálás, ekkor a a babon kívül sót és felfőzött gabonaféléket valamint élesztőt is használnak a szója szósz készítése során. Az erjesztéskor előállított sűrítményt 1,5-2 évig beton tárolókban tartják és sűrített levegővel keverik.
A citromfű levelet ez esetben ugyan csak díszítésnek használjuk, de ehető természeten, sőt ajánlott is, mert a citromfű is gyógy-, és fűszernövény, nem is akármilyen. Ideg és szívnyugtató idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő hatásait említeném első sorban .
Külsőleg is használható de arra most nem térnék ki.
Most pedig jöjjön a recept :
A mézes dió csillagánizzsal vagyis Huixiang Mijjan Hetao hozzávalói:
- 300 g tisztított dió
- 3 dl méz
- 1 citrom
- 1 teáskanál őrölt csillagánizs
- 1 teáskanál szójaszósz
- citromfű levél
A megtisztított dióbelet leforrázzuk ,majd jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük a mézzel, porított ( őrölt csillagánizzsal citrom lével ( ha van bio citromunk akkor reszelt citrom héjjal is) és a szójaszósszal.
Tálaláskor citromfű levéllel díszítjük.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése