2019. május 20., hétfő

Belgrádi piac

Piacon,  a zöldségesnél vagy  a szuper-,hipermarketek zöldséges pultjaiban vegyük a zöldséget,  gyümölcsöt? Sokan  arra esküsznek, hogy  az őstermelőktől kell venni,  mások  ellenőrzöttebbnek vélik a boltok pultjaink sorakozó zöldséget. Vajon kinek van igaza? 





Ezen a hétvégén  ( szombaton hiszen akkor van igazi piac nap itt is )   a belgrádi  Banovo Brdo  piacon jártunk és vásároltunk .




Bg piac

Szembetűnő különbség   a pesti kínálttal szemben, hogy itt sokkal több  a leveles zöldség  a  zöld szín dominál  a standokon,   fejes saláta, spenót és újhagyma hegyek  vannak szinte minden árusnál  többségben.

Bg piac



Megjelent már az eper, itt is .



Bg piac



 Van  korai cseresznye is és  újkrumpli szintén .




Bg piac




  A paradicsom,paprika kínálat  nem jelentős, talán  csak egy-két árusnál láttam és  cukkini, padlizsán  szinte nincs is még  ( majd lesz   a nyáron bőven )




Bg piac

Spárgát  itt nem, egy város közeli ( 20km.-re a fővárostól   )  piacon viszont vasárnap délelőtt felfedeztem, elmondásuk szerint saját termelés, te drága 200 din ( 5-600 Ft?) egy csomag  ami szerintem  kb 200 g  lehetett. Pesten a piacon a múlt héten  ( szombaton ) 700 Ft volt  a lilaspárga  ( 500 g )  és 550 Ft a zöldspárga  igaz  késő délelőtt,   az árus szerint reggel még  700 Ft-ért kínálta, az a spárga  a szerb határ közeli  Zákányszékről érkezett a budapesti piacra  őstermelőktől .

sprárga



Sajátos hangulata van a belgrádi piacnak is aki teheti ajánlom legalább  egyszer  tegyen egy kirándulást.Talán  a régi idők piacát idézi fel,  maga  a piac  nem fedett, hatalmas téren áll a szabadban, nem  csarnokban, ugyan nincs beépítve de  lefedték a nyári nagy meleg,erős napsütés  meg az esővédelem   miatt, kapott egy könnyű tetőt a közel múltban.




piac  BG
 

A napokban írtam  ráckevei  csónakos piacról  ami szintén  különleges a maga nemében,
nos  a belgrádi piacok is olyan igazi piacok még,   van pezsgés ,nyüzgés"élet" ezeken  a piacon.








Alkudozni is lehet természetesen   és  szinte közelező beszédbe elegyedni.



Szívesen  szóval tartanak az árusok is  néha annak reményében ,hogy vásárolsz majd  a portékájukból, néha  a vásárlást követően "jutalmaznak" egy-két jó szóval,  történetekkel,  a néni  a fenti képről   egy pajzán történetet is mesélt míg az újkrumplit válogattuk  a kosarunkba .Persze ez nem gyakori, de nem lehetetlen ezek szerint.





Nem mindenkinek jut   asztal,  vannak akik  a környező  járdákon  a földről árulnak,  általában virágot,  de van  most pl.  bőven bodza virág és zölddió  a kínálatban és lehet találni  az "idény" szabadon szedett  termésekből növényekből  mindig. 
 Ez  a néni  többnyire  vadnövényeket  ( terméseket ) szed  a  lakhelyéhez közeli erdőben és azt hozza  a piacra  csalánt ,medvehagymát  tavasszal, most bodzát kínált ő is  gyere közelebb hívott:
- Nézd mit hoztam ma, frissen szedtem !--invitál közelebb.





piac  BG


Nem tudom  mi  lehetne  a magyar megfelelője ennek  a levélnek , "zelje" egyszerűen  így hívják (zöld-, zöldség)  használják  gyakran   pitébe, pl  de talán meg is töltik .....



Van azonban valami ami nagyon nem tetszik,  de ezt már talán évekkel korábban is említettem  ez a nylon szatyor amit mindenhez  adnak  egy csomag petrzselymet se lehet anélkül megvenni,   ott lóg minden   standon, nagyon kevés  vásárló jár bevásárló kosárral piacolni...
Nem is értem  az  eper pl. összetörik  a saját súlyánál fogva egy zacskóban  mire haza érnek vele  ( nem  láttam, hogy műanyag dobozba mérte volna valaki ( Pesten  minden árus így  árulta).



piac  BG



A   képek  a piacról azt hiszem önmagukért beszélnek ...
 



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...