A nyár a friss zöldségek, gyümölcsök, kerti grillezések és piknikek időszaka – ám a melegben nemcsak mi érezzük jól magunkat, hanem a baktériumok is. A magasabb hőmérséklet ideális terepet biztosít a kórokozók gyors szaporodásához, így ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk az ételek biztonságos elkészítésére, tárolására és fogyasztására. Összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a nyári fogások élvezetét ne árnyékolják be kellemetlen panaszok.

🔍 Mire figyeljünk nyáron a konyhában?
1. A húsokat mindig jól süssük át
-
A csirke, sertés, darált hús különösen veszélyes lehet nyersen vagy félig átsülve.
-
A grillezés során figyeljünk, hogy ne csak kívül piruljon meg a hús, hanem belül is elérje a biztonságos hőfokot (legalább 75 °C).
2. A lehűtött ételt ne fogyasszuk újramelegítés nélkül
3. A kész ételeket ne hagyjuk hosszasan a konyhapulton
-
A 25–35 °C közötti hőmérsékleten 30 perc is elég ahhoz, hogy a baktériumok elszaporodjanak.
-
Amit nem fogyasztunk el azonnal, az kerüljön minél hamarabb a hűtőbe (max. 2 órán belül).
4. Zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg alaposan
-
Különösen fontos, ha nyersen fogyasztjuk (saláták, gyümölcstálak esetén).
-
Ha lehet, folyó víz alatt mossuk, és szárítsuk meg tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel.
5. Különítsük el a nyers és a kész ételeket
-
Vágódeszka, kés, tál mindig külön legyen nyers húsnak és fogyasztásra kész ételnek.
-
Így elkerülhetjük a keresztszennyeződést.
6. Ne csak az ételt, a kezed is mosd gyakran
🌡️ Extra tipp: Hűtés szabályai röviden
-
A hűtő hőmérséklete ne legyen magasabb 5 °C-nál, a fagyasztóban pedig –18 °C alatt.
-
A maradékokat kis adagokban tárold, hogy gyorsabban lehűljenek.
-
Ne hagyd nyitva a hűtőajtót sokáig – ilyenkor könnyen felmelegszik a belső hőmérséklet.
A nyári hónapok tele vannak ízekkel és élményekkel – ne hagyjuk, hogy egy kis figyelmetlenség elrontsa a jókedvet! A konyhai higiénia és tudatosság egyszerű lépéseivel megőrizhetjük családunk és vendégeink egészségét is.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése