2024. június 24., hétfő

Forró napokon is biztonságban – nyári étkezés higiénikusan


A nyár a friss zöldségek, gyümölcsök, kerti grillezések és piknikek időszaka – ám a melegben nemcsak mi érezzük jól magunkat, hanem a baktériumok is. A magasabb hőmérséklet ideális terepet biztosít a kórokozók gyors szaporodásához, így ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk az ételek biztonságos elkészítésére, tárolására és fogyasztására. Összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a nyári fogások élvezetét ne árnyékolják be kellemetlen panaszok.







🔍 Mire figyeljünk nyáron a konyhában?

1. A húsokat mindig jól süssük át

  • A csirke, sertés, darált hús különösen veszélyes lehet nyersen vagy félig átsülve.

  • A grillezés során figyeljünk, hogy ne csak kívül piruljon meg a hús, hanem belül is elérje a biztonságos hőfokot (legalább 75 °C).

2. A lehűtött ételt ne fogyasszuk újramelegítés nélkül

  • Ha valami már egyszer kihűlt, fogyasztás előtt mindig forraljuk át alaposan – ez segít elpusztítani az esetlegesen elszaporodott kórokozókat.

3. A kész ételeket ne hagyjuk hosszasan a konyhapulton

  • A 25–35 °C közötti hőmérsékleten 30 perc is elég ahhoz, hogy a baktériumok elszaporodjanak.

  • Amit nem fogyasztunk el azonnal, az kerüljön minél hamarabb a hűtőbe (max. 2 órán belül).

4. Zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg alaposan

  • Különösen fontos, ha nyersen fogyasztjuk (saláták, gyümölcstálak esetén).

  • Ha lehet, folyó víz alatt mossuk, és szárítsuk meg tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel.

5. Különítsük el a nyers és a kész ételeket

  • Vágódeszka, kés, tál mindig külön legyen nyers húsnak és fogyasztásra kész ételnek.

  • Így elkerülhetjük a keresztszennyeződést.

6. Ne csak az ételt, a kezed is mosd gyakran

  • Ételkészítés előtt és közben is többször mossunk kezet – főként, ha nyers húshoz, tojáshoz nyúlunk.

🌡️ Extra tipp: Hűtés szabályai röviden

  • A hűtő hőmérséklete ne legyen magasabb 5 °C-nál, a fagyasztóban pedig –18 °C alatt.

  • A maradékokat kis adagokban tárold, hogy gyorsabban lehűljenek.

  • Ne hagyd nyitva a hűtőajtót sokáig – ilyenkor könnyen felmelegszik a belső hőmérséklet.






A nyári hónapok tele vannak ízekkel és élményekkel – ne hagyjuk, hogy egy kis figyelmetlenség elrontsa a jókedvet! A konyhai higiénia és tudatosság egyszerű lépéseivel megőrizhetjük családunk és vendégeink egészségét is.


Jó étvágyat ! 

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...