2016. június 28., kedd

Holland cseresznye torta


Régóta "szemezgetek " a holland cseresznye torta receptjével. Ez egy finom  cseresznyés habtorta leveles tésztából készítve.  Évek múltak  el,s mégsem  kóstoltunk eddig.Most  elkészült  nálunk is a   holland cseresznye torta . Némi módosítás van a eredeti recepthez képest, mivel nagyon szeretjük a gyümölcsöt  a tejszín habot csökkentettem és  a gyümölcs hányadot megemeltem , így kicsit  folyósabb lett   a gyümölcsös töltelék réteg ,de finom és az  a lényeg.

A holland cseresznye torta habos  az  enyém inkább gyümölcsös.

Aki szereti   tegyen több tejszínhabot bele ( dupláját), konkrétan  a  gyümölcsöt is keverje tejszínhabba!





Hozzávalói :

500 g leveles tészta
250 g tejszín ( felverve habnak)
600 g  magozott cseresznye
40 g cukor
1-3 ágacska levendula virág ( vagy szárított levendula )
20 g étkezési keményítő
40 g  Cseresznye/málna/ribizli zselé
2 cl cseresznye pálinka
20 g porcukor( levendulás cukor/ nálam barna cukor)
1 lap zselatin




 Előkészítjük a leveles tésztát, a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük ,megszárítjuk,kimagozzuk.
A cseresznyét 40 g  cukorral felfőzzük.Én fekete cseresznyét használtam ami  önmagában is édes ezért nincs szükség több cukorra. 5-6 perc főzés után egy evő kanálnyi vízben elkeverjük az ételkeményítőt, majd  a forró cseresznyékhez adjuk.  A cseresznyét félre tesszük hűlni.míg  a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk,  3 kört ( torta lap nagyságú,.kb./ 26 cm átmérőjű) vágunk  belőle ( én  a kapcsos torta forma alját rajzolom körbe ( késsel ,derelyevágóval ).
A tészta lapokat világosra sütjük, kb 10 perc alatt.Ha a tészta korongok is kihűltek  az egyiket átkenjük a  gyümölcs zselével, a levendulás porcukrot elkeverjük a  cseresznye pálinkával és bevonjuk a zselét,cseresznye szemekkel dekoráljuk,levendula virágot is szórhatunk rá..Hagyjuk megszilárdulni,ha nem barna cukorral dolgoznánk  szebb lenne, erősebb lenne  a kontraszt, így kicsit összemosódnak  színek.



A tejszínt  kemény habbá verjük, belemorzsoljuk a levendula virágokat.
A zselatin lapot  hideg vízbe áztatjuk,egy evőkanál habbal elverjük vízfürdőn feloldjuk,és  a felvert tejszínhabhoz adjuk,átforgatjuk.

A legalsó tészta lapra halmozzuk  a cseresznyéket,( aki szeretné ebbe rétegbe is  tehet tejszínhabot)
ráhelyezzük a  középső tészta korongot ezt befedjük a tejszínhabbal,majd a tetejére tesszük  a mázas tésztalapot is.Ha maradna  még tejszínhab azt tegyünk az  oldalára ez esetben javaslom kevés  pörkölt
mandulával "panírozni" a torta oldalát.



Hűtsük be!
Egyenesen a hűtőből tálaljuk.





  .  Szép nyarat kívánok!

   

3 megjegyzés:

  1. Meggyel is működik vagy az nagyon eláztatná? Cseresznye nem nagyon termett nálunk. :-( Meggy van bőven.

    VálaszTörlés
  2. Anita,én kipróbálnám meggyel is ,csöpögtesd le a meggyet,mielőtt a tésztára teszed és megfontolandó a cukor mennyiségét picit megemelni a meggy fanyarságától függően.Én nagyon szeretem a meggyet is.Kíváncsian várom milyen lett,ugye beszámolsz róla ?

    VálaszTörlés
  3. Persze, megírom. :) A kertbe nem én járok ki, hanem a szüleim, remélem, még maradt meggy és nem lett az egészből lekvár. A nagyon leveses és savanyú fajta van nekünk, amit azonnal meg kell főzni, mert gyorsan romlik. Igen, sok cukor kell bele, ha sütöm.

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...