Régóta "szemezgetek " a holland cseresznye torta receptjével. Ez egy finom cseresznyés habtorta leveles tésztából készítve. Évek múltak el,s mégsem kóstoltunk eddig.Most elkészült nálunk is a holland cseresznye torta . Némi módosítás van a eredeti recepthez képest, mivel nagyon szeretjük a gyümölcsöt a tejszín habot csökkentettem és a gyümölcs hányadot megemeltem , így kicsit folyósabb lett a gyümölcsös töltelék réteg ,de finom és az a lényeg.
A holland cseresznye torta habos az enyém inkább gyümölcsös.
Aki szereti tegyen több tejszínhabot bele ( dupláját), konkrétan a gyümölcsöt is keverje tejszínhabba!
Hozzávalói :
500 g leveles tészta
250 g tejszín ( felverve habnak)
600 g magozott cseresznye
40 g cukor
1-3 ágacska levendula virág ( vagy szárított levendula )
20 g étkezési keményítő
40 g Cseresznye/málna/ribizli zselé
2 cl cseresznye pálinka
20 g porcukor( levendulás cukor/ nálam barna cukor)
1 lap zselatin
Előkészítjük a leveles tésztát, a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük ,megszárítjuk,kimagozzuk.
A cseresznyét 40 g cukorral felfőzzük.Én fekete cseresznyét használtam ami önmagában is édes ezért nincs szükség több cukorra. 5-6 perc főzés után egy evő kanálnyi vízben elkeverjük az ételkeményítőt, majd a forró cseresznyékhez adjuk. A cseresznyét félre tesszük hűlni.míg a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk, 3 kört ( torta lap nagyságú,.kb./ 26 cm átmérőjű) vágunk belőle ( én a kapcsos torta forma alját rajzolom körbe ( késsel ,derelyevágóval ).
A tészta lapokat világosra sütjük, kb 10 perc alatt.Ha a tészta korongok is kihűltek az egyiket átkenjük a gyümölcs zselével, a levendulás porcukrot elkeverjük a cseresznye pálinkával és bevonjuk a zselét,cseresznye szemekkel dekoráljuk,levendula virágot is szórhatunk rá..Hagyjuk megszilárdulni,ha nem barna cukorral dolgoznánk szebb lenne, erősebb lenne a kontraszt, így kicsit összemosódnak színek.
A tejszínt kemény habbá verjük, belemorzsoljuk a levendula virágokat.
A zselatin lapot hideg vízbe áztatjuk,egy evőkanál habbal elverjük vízfürdőn feloldjuk,és a felvert tejszínhabhoz adjuk,átforgatjuk.
A legalsó tészta lapra halmozzuk a cseresznyéket,( aki szeretné ebbe rétegbe is tehet tejszínhabot)
ráhelyezzük a középső tészta korongot ezt befedjük a tejszínhabbal,majd a tetejére tesszük a mázas tésztalapot is.Ha maradna még tejszínhab azt tegyünk az oldalára ez esetben javaslom kevés pörkölt
Hűtsük be!
Egyenesen a hűtőből tálaljuk.
. Szép nyarat kívánok!
Meggyel is működik vagy az nagyon eláztatná? Cseresznye nem nagyon termett nálunk. :-( Meggy van bőven.
VálaszTörlésAnita,én kipróbálnám meggyel is ,csöpögtesd le a meggyet,mielőtt a tésztára teszed és megfontolandó a cukor mennyiségét picit megemelni a meggy fanyarságától függően.Én nagyon szeretem a meggyet is.Kíváncsian várom milyen lett,ugye beszámolsz róla ?
VálaszTörlésPersze, megírom. :) A kertbe nem én járok ki, hanem a szüleim, remélem, még maradt meggy és nem lett az egészből lekvár. A nagyon leveses és savanyú fajta van nekünk, amit azonnal meg kell főzni, mert gyorsan romlik. Igen, sok cukor kell bele, ha sütöm.
VálaszTörlés