2015. május 25., hétfő

Mit főzzek?

Pünkösd hétvégi menü ajánlat



I.




( spenóttal, zabpehellyel, petrezselyem zölddel)




Spenótos kuszkusz


A kuszkusz tulajdonképpen  hántolt durum búzából készült dara. Eredetileg kézzel készült,  ahogy  a neve is mutatja "sodort".  Mivel nálunk  előfőzött formában kerül  a leggyakrabban forgalomba   nagyon gyorsan  készíthetünk  egyszerű fogást belőle ,csak le kell forrázni és letakarva pihenni hagyni míg a vizet magában nem szívja. Készítsünk elő egy nagyobb edényt , amibe öntsük bele   kuszkuszt  majd  annyi forró vízzel öntsük fel ami ellepi  kb több mint egy ujjnyival  a kuszkusz  .Az így elkészített kuszkusz  párolódni fog csak, és  ha kész    pergős lesz a  szemek nem fognak összeragadni.A kész kuszkusz   fűzerezzük tetszés szerint   ( római kömény, fahéj ,  zöldfűszerek  ( petrezselyem , koriander, újhagyma  ( zöldje is )  friss fokhagyma , menta    mind remekül illenek hozzá. Friss paradicsom,  pirított magvak ( mandula)  Kísérletezzünk bátran  !  Kínálhatjuk köretként  mint most én tettem párolt zöldségekkel elkeverve  fűszerezve melegen. Azonban hidegen salátaként is asztalra adható,sőt önálló fogásként is ( tetszés szerint gazdagítva).
Ha friss zsenge spenótunk van,  akkor   egészen natúr a gőzölhetjük  a  kuszkusszal együtt  a megmosott leveleket , majd villával átkeverve  ízesítjük  só,  őrölt bors,  friss zsenge fokhagyma, ,menta zöldje).Ha nem így készítenénk akkor   a megmosott  spenót leveleket serpenyőben pároljuk pár percig míg össze nem esik,( elég az a pár csepp víz ami a mosás után a leveleken marad.) Pár csepp olíva olajat spricceljünk rá, majd dobjuk rá a  friss apróra vagdalt fokhagymát és   forgassuk össze, eztán  keverjük el  a  megpuhult kuszkusszal, csavarjuk rá egy fél citrom levét is  tálalás előtt.   
A   kuszkusz fő alapanyaga  a búza, tehát  a glutén érzékenyek figyeljenek ez nem glutén mentes   étel !
A kuszkusz Észak -Afrikában nagyon elterjedt, ahol a belőle készült egytál étel  neve  is kuszkusz.
Érdemes  időként   változatossá tenni  az étrendünket kuszkuszból készített fogásokkal. 


kuszkusz


Zöld saláta levelek ( vegyesen ,ízlés szerint  olívaolajjal és balzsam ecettel kínálva)






Kókuszos piskóta tekercs  epres mascarpone krémmel töltve friss eperrel és citromfűlevélkékkel





II:















Natúr  sertés sült( vagy  idei fokhagymával tűzdelve ) mángolddal körítve



















Friss saláta levelekkel kínálva (ízlés szerinti olíva olajjal és balzsam ecettel  )







                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...