Pünkösd hétvégi menü ajánlat :
I.
( spenóttal, zabpehellyel, petrezselyem zölddel)
Spenótos kuszkusz
A kuszkusz tulajdonképpen hántolt durum búzából készült dara. Eredetileg kézzel készült, ahogy a neve is mutatja "sodort". Mivel nálunk előfőzött formában kerül a leggyakrabban forgalomba nagyon gyorsan készíthetünk egyszerű fogást belőle ,csak le kell forrázni és letakarva pihenni hagyni míg a vizet magában nem szívja. Készítsünk elő egy nagyobb edényt , amibe öntsük bele kuszkuszt majd annyi forró vízzel öntsük fel ami ellepi kb több mint egy ujjnyival a kuszkusz .Az így elkészített kuszkusz párolódni fog csak, és ha kész pergős lesz a szemek nem fognak összeragadni.A kész kuszkusz fűzerezzük tetszés szerint ( római kömény, fahéj , zöldfűszerek ( petrezselyem , koriander, újhagyma ( zöldje is ) friss fokhagyma , menta mind remekül illenek hozzá. Friss paradicsom, pirított magvak ( mandula) Kísérletezzünk bátran ! Kínálhatjuk köretként mint most én tettem párolt zöldségekkel elkeverve fűszerezve melegen. Azonban hidegen salátaként is asztalra adható,sőt önálló fogásként is ( tetszés szerint gazdagítva).
Ha friss zsenge spenótunk van, akkor egészen natúr a gőzölhetjük a kuszkusszal együtt a megmosott leveleket , majd villával átkeverve ízesítjük só, őrölt bors, friss zsenge fokhagyma, ,menta zöldje).Ha nem így készítenénk akkor a megmosott spenót leveleket serpenyőben pároljuk pár percig míg össze nem esik,( elég az a pár csepp víz ami a mosás után a leveleken marad.) Pár csepp olíva olajat spricceljünk rá, majd dobjuk rá a friss apróra vagdalt fokhagymát és forgassuk össze, eztán keverjük el a megpuhult kuszkusszal, csavarjuk rá egy fél citrom levét is tálalás előtt.
A kuszkusz fő alapanyaga a búza, tehát a glutén érzékenyek figyeljenek ez nem glutén mentes étel !
A kuszkusz Észak -Afrikában nagyon elterjedt, ahol a belőle készült egytál étel neve is kuszkusz.
Érdemes időként változatossá tenni az étrendünket kuszkuszból készített fogásokkal.
Zöld saláta levelek ( vegyesen ,ízlés szerint olívaolajjal és balzsam ecettel kínálva)
Kókuszos piskóta tekercs epres mascarpone krémmel töltve friss eperrel és citromfűlevélkékkel
II:
Friss saláta levelekkel kínálva (ízlés szerinti olíva olajjal és balzsam ecettel )
II:
Friss saláta levelekkel kínálva (ízlés szerinti olíva olajjal és balzsam ecettel )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése