2011. szeptember 22., csütörtök

tufahije a bosnyák desszert




Tufahije az édes édesség, eddig még nem találkoztam vele. Ez az első alkalom. Ebéd utáni  deszert javaslat. Bár, számomra  túl töménynek, túl édesnek ítéltetett, el kell ismernem ízletes édesség,  a gyümölcs némileg üdítő friss íze  kellemesen kiégészíti a   diós  tölteléket, azért az igazsághoz  hozzátartozik, talán  a "serbet" azaz cukorszirup miatt, két falat  elég volt belőle.

Eredetileg Perzsiából származik  ez  a Balkánon  oly közkedvelt édessség, a török hódítók  hozták e  receptet is  magukkal.

Párolt, főtt alma, diókrém töltelékkel  sűrű cukorszirupban  tejszínhabban gazdagon  díszítve ez a
tufahije.( تفاحة‎) /= alma /Bosnia-Hercegovinában,Makedoniában és  Szerbiáben  oly népszerű édesség.



A diókrémet vajból, daráltdióból, tejszínből és cukorból készítik.

Hozzávalói :


 4  közepes alma
100 g  cukor
 80 g  darált dió
egy tojás fehérje
egy citrom leve
2 g vaniliás cukor
2 dl  hab tejszín
 1/2 l víz
Elkészítse: az almákat meg kell hámozni, a magházukat eltávolítani  és cukros-citromos vízben nem túl puhára főzni.
A krémhez a vajat habosra keverni, tojás fehérjét, tejszínt kemény habbá  kell verni. Óvatosan  összekeverni, hozzáadni   a darált diót, evvel a krémmel  kell megtölteni az almákat majd  a  cukorsziruppal leönteni,
gazdagon tejszínhabbal  hidegen jól behütve  kínálni.!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly