2015. június 23., kedd

gelato italiano

Köszönet  érte  az Italian festival-nak, hogy felfedeztünk egy újabb  olasz fagylaltozót Budapesten.

Az Italian festival ajánlotta  a figyelmünkbe  a Mamo -t és számos más olasz ízeket kínáló helyet ,hisz június első hetei az olasz éttermek illetve   az olasz gasztronómia és borok hetei voltak Budapesten.


Idő hiányában  mi csak egy fagyira ugrottunk be   a nemrégiben nyílt  Mamo  Kígyó utcai üzletébe.



Jól tettük .




A választék széles s mivel nehéz dönteni  kis kanálnyi kóstolót kaptunk valamennyi íz  megismerésére amit csak kértünk,rendkívül udvariasan  és kedvesen kínálva .
Jóleső érzés ilyen kiszolgálásban részesülni!



Visszatértünk még  a nap folyamán  kétszer is,  a tapasztalatunk megegyezik az első látogatáséval.



A fagylaltot  kanállal mérve pohárba vagy tölcsérbe  adagolják kívánság szerint.



A szicíliai citrom   ( Limone di Sicilia) és a  grapefuit ( Pompelmo Rosa) nyerte el leginkább  a nagy melegben  a tetszésünket, ám  kár lett volna nem kérni   a mogyoró, csokoládé, ( cioccolato fondente)menta, eper( Fragola), mangó, pistacia, joghurt ( jogurt al lampone)és többi fagylaltból.


Régi receptek alapján ,kiváló minőségű alapanyagokból  mesterséges színezék mentes,kellemes ízű fagylaltok egytől -egyig.


2015. június 22., hétfő

Cseresznyés-mogyorós tortácskák lisztmentesen





Lisztmentesen   készül és  gyorsan, ez a torta, most muffin formákban  mert így könnyebben  "szállítható " és fogyasztható  a nyári programok uzsonnájaként.
Sok fekete cseresznye és némi csokoládé is került bele  a lisztet finomra őrölt  mogyoró  helyettesíti.





Hozzávalók.

/6 tortácskához/


  • 125 g fekete cseresznye

  • 40 g  kókuszzsír
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 25 g étcsokoládé
  • 50 g őrölt mogyoró
  • porcukor  a hintéshez


A cseresznyét megmossuk, leszárítjuk,kimagozzuk.A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk ,belereszeljük  a kókuszzsír hagyjuk felolvadni.
A mogyorót finomra őröljük.
A tojást szétválasztjuk, a fehérjét  a cukor 2/3-val kemény habbá  verjük  a sárgáját kikeverjük a kókusz zsíros csokoládéval és cukorral.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásos masszát összekeverjük  a mogyoróval, cseresznyével és végül hozzáadjuk a  tojáshabot is.
Papír kasznival bélélt muffin formába kanalazzuk, mindegyik tetejére nyomtam még egy  negyed citrom karikát és 20 percre betoltam  a sütőbe.
Ha kisült még 5 percre   kikapcsolt meleg sütőben hagytam majd rácsra szedve hagytam kihűlni.
Negyedelt citrom karikával és száras  fekete  cseresznye szemekkel  díszítve kínálom. Ízlés szerint meghinthető porcukorral is .
 .

2015. június 20., szombat

Uborka & Cékla Cappuccino – Nyári Zöldséges Előétel Mascarponéval

Meghökkentő, de fantasztikus párosítás!
Ez az uborka & cékla cappuccino tökéletes előétel lehet koranyári főétkezésekhez, vendégváró hidegtálakra vagy akár egy többfogásos étkezés bevezető fogásaként is.

Bár a neve „cappuccino”, ebben az ételben nincs kávé – viszont kanalazható!
Lágy, krémes rétegek, ropogós zöldségek, és egy leheletnyi kakaópor – izgalmas, színes és nagyon egészséges.




uborka & cékla cappuccino

Miért érdemes kipróbálni?

  • Gyorsan, néhány perc alatt elkészíthető

  • Vitaminban gazdag, frissítő, szezonális alapanyagokból

  • Látványos tálalás – pohárdesszertként is kínálható

  • Igazi gasztronómiai meglepetés, amire minden vendég rácsodálkozik

  • Vegetáriánus, gluténmentes




Nem kell hozzá más csak  a zöldségek és egy kis mascarpone  kakaó szórással. Elkészítése minimális időt és fáradságot igényel. A zöldségeket, vagyis  az  uborkát és  a céklát megtisztítjuk, feldaraboljuk, rétegezzük  és díszítjük,  szinte ennyi  az összeállítása és az eredmény  fantasztikus. Vitamin dús, egészséges és  nagyon finom  zöldséges előételt kapunk  pár perc előkészítés után.
Érdemes tenni egy próbát!


uborka & cékla cappuccino


Hozzávalók:

  • 1-2 friss, zsenge cékla

  • 1 kígyóuborka

  • 1 teáskanál mascarpone

  • kakaópor (szóráshoz)

  • frissen őrölt himalájai só

  • kb. 2 cl frissen facsart céklalé



Elkészítés – Lépésről lépésre:

  1. A céklát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.

  2. Az egyik céklát gyümölcscentrifugával kifacsarjuk, így céklalevet kapunk.

  3. Az uborkát is meghámozzuk, felszeleteljük, majd blenderben pépesítjük.

  4. Poharakba rétegezzük:

    • Alulra a cékla kockák kerülnek, meglocsolva egy kevés céklalével.

    • Erre kanalazzuk az uborka pépet, enyhén sózzuk.

    • A tetejére egy kis kanál mascarpone kerül, amit kakaóporral szórunk meg.

  5. Ha az alapanyagokat előzőleg jól lehűtjük, a „zöldség cappuccino” azonnal fogyasztható.


  •  Még  jobb elegáns előre hűtött pohárban, hidegen kínálva,úgy mutatósabb.




uborka&cékla cappucino

Ha kedveled a különleges céklás recepteket, nézd meg a Chłodnik – lengyel hideg céklaleves receptjét is!


uborka & cékla  cappuccino


Rozmaringesibolya logo

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:




2015. május 25., hétfő

Mit főzzek?

Pünkösd hétvégi menü ajánlat



I.




( spenóttal, zabpehellyel, petrezselyem zölddel)




Spenótos kuszkusz


A kuszkusz tulajdonképpen  hántolt durum búzából készült dara. Eredetileg kézzel készült,  ahogy  a neve is mutatja "sodort".  Mivel nálunk  előfőzött formában kerül  a leggyakrabban forgalomba   nagyon gyorsan  készíthetünk  egyszerű fogást belőle ,csak le kell forrázni és letakarva pihenni hagyni míg a vizet magában nem szívja. Készítsünk elő egy nagyobb edényt , amibe öntsük bele   kuszkuszt  majd  annyi forró vízzel öntsük fel ami ellepi  kb több mint egy ujjnyival  a kuszkusz  .Az így elkészített kuszkusz  párolódni fog csak, és  ha kész    pergős lesz a  szemek nem fognak összeragadni.A kész kuszkusz   fűzerezzük tetszés szerint   ( római kömény, fahéj ,  zöldfűszerek  ( petrezselyem , koriander, újhagyma  ( zöldje is )  friss fokhagyma , menta    mind remekül illenek hozzá. Friss paradicsom,  pirított magvak ( mandula)  Kísérletezzünk bátran  !  Kínálhatjuk köretként  mint most én tettem párolt zöldségekkel elkeverve  fűszerezve melegen. Azonban hidegen salátaként is asztalra adható,sőt önálló fogásként is ( tetszés szerint gazdagítva).
Ha friss zsenge spenótunk van,  akkor   egészen natúr a gőzölhetjük  a  kuszkusszal együtt  a megmosott leveleket , majd villával átkeverve  ízesítjük  só,  őrölt bors,  friss zsenge fokhagyma, ,menta zöldje).Ha nem így készítenénk akkor   a megmosott  spenót leveleket serpenyőben pároljuk pár percig míg össze nem esik,( elég az a pár csepp víz ami a mosás után a leveleken marad.) Pár csepp olíva olajat spricceljünk rá, majd dobjuk rá a  friss apróra vagdalt fokhagymát és   forgassuk össze, eztán  keverjük el  a  megpuhult kuszkusszal, csavarjuk rá egy fél citrom levét is  tálalás előtt.   
A   kuszkusz fő alapanyaga  a búza, tehát  a glutén érzékenyek figyeljenek ez nem glutén mentes   étel !
A kuszkusz Észak -Afrikában nagyon elterjedt, ahol a belőle készült egytál étel  neve  is kuszkusz.
Érdemes  időként   változatossá tenni  az étrendünket kuszkuszból készített fogásokkal. 


kuszkusz


Zöld saláta levelek ( vegyesen ,ízlés szerint  olívaolajjal és balzsam ecettel kínálva)






Kókuszos piskóta tekercs  epres mascarpone krémmel töltve friss eperrel és citromfűlevélkékkel





II:















Natúr  sertés sült( vagy  idei fokhagymával tűzdelve ) mángolddal körítve



















Friss saláta levelekkel kínálva (ízlés szerinti olíva olajjal és balzsam ecettel  )







                 

2015. április 9., csütörtök

Tavaszi (tojás) saláta

Húsvétra, húsvét utánra egy kitűnő saláta ötlet,  a hagyományos  sonkához a húsvéti  főtt tojás felhasználásával készült ez  a tavaszi ( tojás) saláta.      


Húsvét után  akad még  egy pár  főtt tojás, sonka  maradék.
Az ünnepi  "morzsák átalakítása" volt  fő cél  az alábbi salátánál is.





Tavaszi (tojás) saláta



Hozzávalók


  • 2-3főtt tojás
  • 2 alma
  • 70 g sajt
  •  csomag új hagyma
  •  2 dl joghurt
  •  1 fej zöld saláta  levele ( lehet  variálni ,vegyesem )
  • Só,bors ( frissen őrölve)
  • tojás sárgája (főzve)



Tavaszi (tojás) saláta


A tálat béleljük ki saláta levelekkel ( természetesen előtte alaposan mossuk meg,szárítsuk meg ( centrifugáljuk )).
A tojásokat tisztítsuk meg a héjától, egy tojás sárgáját emeljünk ki egészben és tegyük félre.
Az almát, sajtot, új hagymát, tojást vágjuk 1x1 cm nagyságú  kockákra. Halmozzuk  az összevagdalt saláta alkotórészeket a tálba   a saláta levelekre, öntsük le  a joghurttal és lazán keverjük össze.
Reszeljük  a tetejére a  tojás sárgáját , díszíthetjük  alma szeletekkel .
Tálaláskor frissen őrölt színes borssal, sóval mindenki ízlése szerint a tányérján ízesítheti.

Tavaszi (tojás) saláta




Most próját kínáltam hozzá,de  házi magos kenyérrel is nagyon finom.



Tavaszi (tojás) saláta



Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/






2015. április 6., hétfő

Sós karamell torta

Édes is, sós is, emlékeztet a karamell cukorkára de hisz  ez érthető, vaj karamell ez is, omlós tésztába bújtatva.

Folytatódik a  karamell őrület nálunk,most  debütált  a sós karamell  tortaformában.

sós karamell torta



Cedric Bitbol receptje szerint  ( innen)

  • 250 g liszt
  • 150 g  vaj 
  • 20 g  durvára darált mogyoró
  • 1 tojás
  • pici só
  •  a tésztához

  • 200 g cukor
  • 2 dl tejszín
  • 100 vaj  
  • a töltelékhez

sós karamell torta


Csak össze kell állítani  a tésztát  és már mehet is  a sütőbe 20-25 percre .
A hozzávalóiból kézzel rugalmas tésztát gyúrunk,fóliába csomagolva pihentetjük hűtőben  úgy 1/2 órát.Kinyújtjuk,hogy 1-1,5  cm vastag legyen, a szélein  3-4 cm peremet hagyunk,
Sütőedénybe helyezve 160 fokos légkeveréses sütőben megsütjük.




sós karamell torta


A krémhez a cukrot felolvasztjuk,majd apránként belekeverjük  a vajat,hozzáadjuk a tejszínt sózzuk hagyjuk  kicsit hűlni és a tortát beborítjuk  a karamell krémmel. Néhány óra  múlva szeletelhető !

sós karamell torta

Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

2015. április 4., szombat

Húsvét........




Az idei tojásokat lila káposztával festettük ,ilyenek lettek .....




Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...