2025. május 8., csütörtök

Aranydurbincs fűszeres szójamártásban sütve ( Bumbu ikan)



Orada vagy aranydurbincs,ahogy még eddig nem kóstoltuk, indonéz módon  !














Hozzávalók  :
  • fejenként 1-1 db aranydurbincs
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db chilipaprika ( porrá
  • zúzva
  • 1/2 mokkáskanál   őrölt bors
  • 1 kávéskanál olaj
  •  a mártáshoz :
  • 1 nagy  vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 mokkás  reszelt gyömbér 
  • 1 mokkás kanál   sambal oelek
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 2 evőkanál soya( szója) mártás
  • 2 evőkanál  frissen préselt citrom lé
  • 3 dl kókusztej
  •  + citrom és petrezselyem 


Nagyon könnyű elkészíteni  miután a  hozzávalókat beszereztük.
Talán a  speciális  indonéz fűszer  a  sambal oelek okozza  a legtöbb gondot . 
Mi is ez? Csípős paprika szósz, pép, mártás? 
Természetesen otthon is elkészíthető,  egy kis kreativitással rögtönözhetünk egy sajátos "utánzatot" a legegyszerűbben  a következőkép chili paprika  ( rizs) ecet  só keverékéből készítsünk pasztát ( mixeljük össze) különböző változatai léteznek  fokhagyma,  gyömbér, lime  hozzáadásával kísérletezhetünk a  nekünk  jobban ízlő variációt megtalálni.

Nézzük  hát hogyan  süssük az aranydurbincsot a fenti  módon .
A megfeleő méretű hőálló  sütőtál  kiválasztás után fektessük bele  a halat és kenjük be jó alaposan  a só-bors paprika, olívaolajból kikevert péppel.  Előmelegített sütőben 200 fokon süssük  15 percig a sütő alsó rácsán . Közben   tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apróra és   dinszteljük meg .Adjuk hozzá  a mártás további hozzávalóit ,1 mokkás  reszelt gyömbért,1 mokkás kanál   sambal oeleket,2 gerezd zúzott fokhagymát,2 evőkanál paradicsom pürét,2 evőkanál soya( szója) mártást,2 evőkanál  frissen préselt citrom levét,3 dl kókusztejet.  és kevergetve forraljuk össze  5 percig ,majd  az elősütött halr a öntve  azt süssük további 15 percig, jót tesz neki ha közben folyamatosan locsolgatjuk. Apró  citrom cikkelyekkel és petrezselyem zölddel  tálaljuk.
Köretként adhatunk párolt rizst  spenótot vagy  zöldbabot   cukkinit is hozzá,


Indonéziában a rizs (nasi) nem csak köret, hanem a főfogás alapeleme, minden étkezés lelke, sőt gyakran a „rizst enni” (makan nasi) kifejezés maga is az étkezés szinonimája.

Indonéz párolt rizs recept (Nasi Putih Tradisional)

Hozzávalók:

  • 2 csésze jázminrizs (vagy indonéz beras putih)

  • 2,5 csésze víz (vagy amennyit a rizsfajta igényel)

  • 1 teáskanál só (elhagyható)

  • 1 teáskanál kókuszolaj vagy növényi olaj (opcionális)

Elkészítés (hagyományos módszer):

  • Alapos mosás: A rizst 3-4 vízben alaposan átmossák, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez eltávolítja a keményítőt, így nem lesz nyálkás.

  • Áztatás: Legalább 30 percig áztatják hideg vízben (opcionális, de segít a jobb állag elérésében).

  • Főzés fazékban:

    • A leöntött rizst friss vízzel felöntik.

    • Közepes lángon felforralják, fedő nélkül, amíg a víz szinte teljesen elfő.

    • Ezután kisebb lángra kapcsolnak, lefedik, és 10–15 percig párolják.

    • A tűzről levéve további 5 percet pihentetik, majd gereblyézik a rizst (villával fellazítják).





    Kókusztejes változat (Nasi Uduk):

    A vizet részben vagy egészben sűrű kókusztejre cserélik, és hozzáadnak pandan levelet, babérlevelet (daun salam), citromnád szárat (serai), esetleg egy kis fokhagymát. Ez ünnepibb, illatos, gazdagabb ízű rizs, amit gyakran banánlevélre tálalnak.



  • A rizs évszázadok óta az indonéz kultúra középpontja, a mezőgazdaság, a spiritualitás és az étkezési rituálék része.

  • A "Nasi adalah hidup" – „A rizs az élet” – kifejezés is mutatja: a rizs nemcsak élelmiszer, hanem identitás.

  • A "tumpeng" (kúp alakú rizs halom) szertartásos forma ünnepeken, áldozati lakomákon.

  • A rizsfajták sokfélesége jellemző: fehér, barna, vörös (beras merah), fekete (ketan hitam – ami ragacsos rizs), illatos rizs.











  • Jó étvágyat!


    Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az exotikus receptet, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
    Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...