2018. december 7., péntek

Köménymag vagy rántott leves


A köménymag leves a rendkívül egyszerű levesek közé sorolható ,az adventi időszakban  böjti levesként is megállja  a helyét. Jó hatással van  az egészségünkre és még finom is !

"Betegleves " -én csak így hívtam mindig,  mert  olyan jól esett a legyengült szervezetnek e leves  ha valami bajt ért.


köménymag  leves

Forró és tápláló,  a köménymag  jótékony hatásáról már nem is beszélve, pedig az is jelentős.
Nyugtatja  a " háborgó " gyomrot.

Pirított zsemle  vagy kenyér kockákkal tálaljuk így a   megmaradt megszáradt kenyér hasznosítást is megoldjuk egycsapásra.


Kömény van mindig otthon minden háztartásban ,hisz ez olyan alap fűszer más meg nem nagyon kell hozzá minden mindig  van itthon .
Hozzávalók.


  • 2 g kömény
  • 20 g zsír/olaj
  • csipet só
  • 30g liszt
  • késhegynyi pirospaprika
  • 1,5 -2 l víz
  • 50-100 g kenyér  vagy zsemle kockák



A zsíradékon  a liszttel barna rántást készítünk.
Vagyis  a melegedő zsírba ( vagy olajra) szórjuk a lisztet és addig pirítjuk míg sötétedni nem kezd.
Beleszórjuk a köménymagot és tovább kevergetve  még néhány másodpercig pirítjuk.
Pici pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel ,simára keverjük .
Sózzuk és jól kiforraljuk, majd lassú tűzön még főzzük  kicsit az intenzívebb kömény íz elérése érdekében. Tálalás előtt leszűrjük a levest, így távolítjuk el  a köménymagokat a levesből.
A kenyeret, zsemléket  apró kockára törjük,vágjuk majd megpirítjuk. Én szárazon szoktam, de aki  jobban  kedveli  úgy, vajon, esetleg pici zsíron /olajon is piríthatja.
A köménymag levest pirított zsemle / kenyér kockákkal  forrón tálaljuk .



köménymag leves


   

Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

2 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...