2016. február 24., szerda

Csíráztatunk..





"A Táplálékunk legyen  az orvosságunk "
                                                                    Hippokrates


Gyakrabban kéne eszünkbe jutnia ennek a figyelemre méltó gondolatnak.

Tudom nem könnyű tudatosan táplálkozni " rohanó világunkban". Azért egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ( tehetnénk) az  egészségünkért  ismerjük el. Nem, nem állítom, hogy  az étkezés  legyen  szigorúan  kizárólagosan csak  a "táplálkozás ".
Az ételt élvezetesen kívánatosan elkészíteni, nem jelenti azonban, hogy az nem lehet  egészséges is.
A kettő nem zárja ki egymást!

 Igyekszem a lehető legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt kínálni családomnak egész évben, de  tél végén, kora tavasszal már bizony nem sok vitamint ásványi anyagot  tartalmaznak.



Ezért  is eszünk csírát mostanában, egyre gyakrabban. Szert tettem egy csíráztató tálra is,  így sokkal könnyebb csíráztatni be kell látnom.


A csírában levő vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket a  szervezetünk maradéktalanul tudja hasznosítani.
A magas enzim tartalom miatt csírák emésztése  rendkívül könnyű, a  szervezet számára azonnal energiát ad.
A csírák  regenerálják  a bélflórát, salaktalanítják a szerveztet, így hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását.

Brokkoli  csíra

 

A brokkoli csíra  a daganatos  betegségek megelőzésében  is kiemelkedő szerepet játszik. Emellett   szív védelem és az immunrendszer erősítésében is az élen jár.  Magas C vitamin tartalmának köszönhetően   kiváló antioxidáns, immunrendszer erősítő  tulajdonságokkal rendelkezik .
Nagyon magas kálium tartalma miatt vízhajtó és  vérnyomáscsökkentő hatása is van. Egyéb ásványi anyagokban is gazdag, magas vas, kalcium, foszfor, mangán, szelén, cink, magnézium.
Salátába, müzlibe keverve, joghurtban vagy a szendvicsen is kínálhatjuk ,tudjuk meg a csomagolás feliratából.

 Ma levesbetétként került a tányérunkba.




Brokkoli krémleves  brokkoli csírával kínálva



A brokkoli krémlevest így készítem  .


Csíráztathatunk,lencsét , babot , céklát retket  , zsázsát ,   búzát .

A bab csírát ne fogyasszuk nyersen, azt  főzzük meg kb .15 -20percig, de  többit  nyugodtan együk  

 a kora tavaszi vitamin hiányos időszakban  olyan   tápanyagokhoz juttatjuk a szervezetünket  amire máshonnan most  nehezen tehet szert.   


Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

2016. január 28., csütörtök

Luzerni sajt leves



Svájci specialitás!
Nem túl gyakran kerülnek svájci ízek, svájci ételek az asztalunkra.

sajt leves



Hozzávalók:

  • 1 fej kis hagyma
  • 1/2 dl fehér bor
  • 8 dl  zöldségleves ( vagy víz)
  • 8 dl tej
  • 250 g barna-,/teljes kiőrlésű-,/rozs-, kenyér
  • 350 g sajt ( ementáli)
  • csipet reszelt szerecsendió
  • csipet frissen őrölt bors
  • himalaya só ízlés szerint
                                 
sajt leves


Klasszikus és híres leves,  nagyon laktató, nekem emiatt olyan téli leves kategória.
Tömény a sok sajttól, sőt még kenyér is van  benne, így alig kell második fogást kínálni utána ha  valaki megeszik egy adagot belőle már csak valamit könnyűt kíván  a luzerni sajt leves után.
A sajtokat ( mert én többfélét is használtam ) a kenyérrel rétegezzük  a  lábosba, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát és öntsük fel a tej és víz keverékével.
Forraljuk fel és a hőmérsékletet csökkentve lassan  főzzük tovább kb. félórát.
A főzés végén  adjuk hozza a fehér bort és fűszerezzük reszelt szerecsendióval, őrölt színes borssal .
A sajtok  felolvadtak, a kenyér és hagyma szétestek, egészen sűrű levest kaptunk.
Tálaláskor még  kevés szerecsendiót is  reszelek rá .
A svájciak  szilva-,vagy almavelővel fogyasztják.
Érdemes  kipróbálni itthon is.



sajt leves

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

2016. január 15., péntek

Sülve-főve sütőtökös táskák ( Wonton)



Amint megláttam ezt  a receptet   rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni én is .


sütőtökös wonton

Nem újdonság számunkra  a teljes kiőrlésű lisztből  készült tészta, hisz  szinte soha nem használok   sima lisztet, akkor mégis mi az ami felkeltette az érdeklődésem ?


Sütőtök szezon vége felé jártunk  számtalan módon elkészítettem már, volt már  ravioli is   sütőtökösen ami igencsak hasonló   ehhez  a recepthez. Ám mégis  itt az elkészítés módja  ami eltért  az eddig alkalmazott technikától  " sütve  főzve", ......hm,   ez azért igen csak más, meg éri kipróbálni.

Keleti recept,  kínai  eredetileg ,készítik  más töltelékkel is  bambusz,pálmalevél, vizigesztenye, fekete gomba  szójacsíra ugyanúgy kerülhet bele mint, mint hús is,  a tészta hajtogatásának is  több módja a van  lótusz,virágforma,szalmakalap,szecsuáni,  aranyhal forma,északi stílusi yuanbao,gyűrött forma , angyal forma,wenzhoui .Én   a honkongi stílus szerint hajtogattam Ezt a tésztát hívják  wontonnak .

Wonton


A leírtaktól annyiban  eltértem, hogy  kukorica liszt  és  rozs liszt keverékével készült  a tészta.
De ki fogom próbálni teljes kiőrlésű liszttel is.
A töltelék pedig sütőben sült sütőtök kréméből lett.

sütőtökös táska & soya sauce


Hozzávalók:

a tésztához



  • 400 g  teljes kiőrlésű liszt vagy    (3: 1 arányban rozsliszt:kukorica liszt)
  • tengeri só
  • langyos víz

töltelékhez


  • 300 g sütőtök( sütőben sütve)
  •  egy fej párolt hagyma
  • színes őrölt bors
  • szerecsendió reszelék


1-2 evőkanál olaj   sütéshez

mártogatás hoz  a szósz


  • szójaszósz 
  • chili paprika
  • pár csepp rizs ecet 


Elkészítése:


A lisztből,vízből, sóból összeállítjuk  kézzel  tésztát, jól kidolgozzuk, hogy rugalmas legyen.
Az eredeti recept arra is felhívja  a figyelmünket,hogy a kínai szakács többször  az asztalhoz csapkodja   a tésztát a megfelelő állag elérése céljából.
A megsült sütőtököt kikaparjuk elkeverjük  a párolt hagymával ízesítjük frissen őrölt borssal és  reszelt szerecsendióval.

honkongi wonton hajtogatás

A tésztát kinyújtjuk korongokat szaggatunk belőle és  a közepükbe helyezzük a tölteléket, majd a két ujjunk közé csípve  a szeleket összefogjuk, batyukat készítünk.

honkongi wonton hajtogatás


A serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a batyukat 2-3 percig sütjük, majd  felengedjük vízzel,a  batyuk 2/3 részéig  és további 5-6 percig lefedve  főzzük.

sütve-főzve

Forrón  tálaljuk  a  szója mártással meglocsolva ,mártogatva..


Köszönet a receptért a Valódi Sáfrány szerzőjének Meiszner Katinak .
 
Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2015. november 15., vasárnap

Kecskesajt torta


Quiche....avagy  a francia lepény   újabb változata  készült nálunk
a napokban ezúttal  kecskesajtosan, nagyon szeretjük, most  különösen  jól sikerült.
Kisebb gyerek társaság uzsonna  gyanánt, percek  alatt eltüntette  a tányérról alig marad időm  elkattintani   a gépet.


Vajas tésztát  készítettem elő a hozzávalókból, amit a torta formába simítva elősütöttem  20 percig  200 fokon. Ezáltal szinte ropogós mégis  a szájban  könnyedén omló tésztát kaptunk.
A töltelékhez a póréhagymát karikára szeleteltem  és  szét szedtem az ujjaimmal fellazítva.Vajon  kicsit megpároltam, a borral felöntve szinte puhára pároltam  10-15 perc alatt. Friss sajtot blenderben  krémesítettem ( tetszés szerint lehet lazítani tejföllel, joghurttal, tejjel,hogy krémes legyen),belekevertem  a mustárt és a tojást is, majd félretettem. Az elősütött tésztára  halmoztam a hagymát egyenletesen eligazgattam, ráhintettem  a vékonyra szeletelt  kecskesajtot és beborítottam  a sajtkrémmel. 30-35 percig  180 fokos  sütőben  készre sütöttem.
Tálaláskor  frissen  őrölt borssal, himalaya  sóval  tetszés szerint ízesíthető.
Hidegen és melegen is kitűnő .



Hozzávalók:


  • 250 g liszt
  •           sütőpor
  •     1    tojás
  • 125 g vaj


  • 300 g  póréhagyma
  •   20 g  vaj
  •     1 dl száraz fehér bor 
  • 150 g  friss fehér sajt
  • 100 g  kecskesajt
  •     1     evőkanál mustár
  •     1     tojás
  •     3 cl tej
  •            frissen őrölt só,bors 





2015. november 10., kedd

Gránátalmás limonádé torta

Ez  a torta más  mint az előző születésnapi torták.





A "megrendelés szerint " legyen benne  csokoládé és  gránátalma, így  kérte  az ünnepelt. Az utóbbi időben  megszerette   piskótát ,s a  nyár óta kéri süssek neki ( a" nagymama féle" piskótát). Figyelembe véve ezt  a kívánságot is  ez alkalommal nem került  olajos mag  a tésztába( dió, mogyoró, mandula) amit én  kifejezetten  szeretek .
Sima  és  kakaós piskóta a tésztája  a gránátalmás limonádé tortának amit csokoládé  és  gránátalma díszítéssel dekoráltam.
Frissen facsart citrom -mandarin-gránátalma  lé felhasználásával készült  a krém töltete.
Kellemesen  üde, friss gyümölcsös íz  dominál ebben  a gránátalmás limonádé tortában  amit  a roppanós csokoládé tesz tökéletessé.

Először készült  ez  a torta, hisz  először 13 éves  az ünnepelt.
Nekünk nagyon ízlett  ahogy  a vendégeknek is.




Gránátalmás limonádé torta



Születésnapi torta


Hozzávalói :

a sima és kakaós felverthez( piskóta)

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • csipet só

  • 10 g  kakaó por

A krémhez:

  •  3 dl tejszín
  • 1 dl citromlé
  • 1 dl mandarinlé
  • 1 dl gránátalma lé
  • 30 g zselatin lap
  • ízlés szerinti porcukor( 100 g)

a díszítéshez:
  • 1/4 gránátalma  
  • 50 g  csokoládé
  • 2 cl pálinka(színtelen )




A tojásokat szétválasztjuk,a a fehérjét  a  cukor 2/3 részével és  a csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját  a  maradék 1/3 rész cukorral szintén habossá keverjük. A két habot  óvatosan összekeverjük fakanál segítségével úgy, hogy közben folyamatosan rászitáljuk a   lisztet.
Négy részre osztjuk a kapott  tészta masszát, az egyik részbe kakaó port szitálunk és azt is elkeverjük.

Előmelegített gőz mentes sütőben megsütjük  a torta lapokat. Én a  kapcsos torta forma alját borítom be  sütőpapírral és arra kenem fel  a tészta masszát. Rajzolhatunk  akkora kört  a tepsire helyezett  sütőpapírra amekkora  tortát szeretnénk és süthetjük úgy is  a  torta lapokat.
Egy -egy lap 12  perc alatt sül készre.
 A megsült tésztát rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla.
Így folytatjuk míg meg nem sütöttük mint  négy torta lapot.

A krémhez frissen facsarjuk  a gyümölcsöket!
A zselatin lapokat vízbe áztassuk be  ( utasítás szerint).
10 -10 g zselatint használtam az egyes krémek elkészítéséhez.
100 -100 g  (de ne legyen túl édes! ízlés szerinti cukorral ) tejszínt habbá verjük, a gyümölcslé egy harmadát felmelegítjük, elkeverjük benne   a megpuhult zselatint, megvárjuk amíg teljesen felolvad, hozzáöntjük   a többi  gyümölcslevet  a kicsit kihűlt a tejszínhabhoz adjuk és elkeverjük.
A gyorsabb lehűlés érdekében használhatunk  ( jeges) vízfűrdőt.
Először   a citromos krémet töltjük be a tortába ( a citrom krémhez feltétlen kell  cukrot adni   a tejszínhabhoz,  a mandarin és a gránátalma  nekünk elég édes így én  ezekbe   a krémekbe nem tettem) az első lap sima piskóta erre jön  a citrom krém, majd  kakaós piskóta lap, a mandarin krém, sima piskóta lap, erre  a gránátalma krém, sima piskóta lappal borítjuk az egészet.
A legfelső lapot áthúzhatjuk zselatinnal akkor fényes felületet kapunk.

Ehhez én  2 cl pálinkát melegítettem amiben egy zselatin lapot oldottam fel és  ecsettel felkentem  a  torta lapra mielőtt dermedni kezdett.


A tortát  tálalás előtt tovább dekoráljuk gránátalma  szemekkel és  csokoládéval.

A csokoládét vízgőzön felmelegítem, sütőpapírra  kenem  és csíkokat húzok bele, dermedés után lehúzom  a sütőpapírt és  torta oldalára ragasztom a krémhez  kerítésként,  illetve  a tetejére halmozom .
Szeleteléskor ügyeljünk minden szelet torta tetejére kerüljön  a csokoládéból is!
    




2015. november 5., csütörtök

Slava = alkalmi lakás étterem

Nyakunkon  a slava....
Néhány nap van csak hátra  a nagy családi ünnepségig.

Igazi megpróbáltatás ez a  háziasszonynak amikor  a lakás  óhatatlanul is lakásétteremmé  változik. Vendégek jönnek mennek,  ez a tarthat  akár három napig is  ez  alatt kell  jól  lakatni őket.
 Igen nekem ez jutott most eszembe,  ez egy nyílt "ingyen  étkeztetés".
 Előre meg nem határozott létszámú vendég sereg érkezik  a neki tetsző időpontban, mert az a  szabály, ha egyszer az életben már meghívtak akkor a következő alkalmakkor már hívás nélkül is hivatalos vagy. Nem kell időpontot egyeztetni, érkezhetsz amikor neked alkalmas. Ez azért okozhat  némi fennakadást,  úgy tapasztaltam már több helyen igyekeznek irányítani  a vendég érkezéseket.
Az általános szabálya az, hogy a fő alkalom az ünnep első napja a szűk családé, aztán jöhetnek  a rokonok, barátok, szomszédok, aki nem fért bele az első napba az másnap, harmadnap.

Dínom -dánom roskadozó asztalok, gazdag kínálat jellemzi ezeket a  családi ünnepeket amit  a  Slava /"szláva"  takar.



 Menüsor:


  • Előételek:  hidegtálak,  sonkák, egyszerű és összetett saláták  a köszöntő italhoz  .
  • Leves, bár ezt sok helyen napjainkra elhagyják.
  • Töltött káposzta
  • Pecsenye, ami lehet  malac-, vagy  birka-, esetleg mindkettő a fő fogás,  vegyes savanyúsággal ilyenkor, ősz-, tél-, idején,  nyáron friss saláta  ( káposzta,  paradicsom,  uborka  általában)
  • Sok -sok apró sütemény a kávéhoz
  • Gyakran  torta zárja a sort


Számomra meglepő módon   nem egyszer   kezdheti  a vendég elölről az étkezés ( már aki  bírja ) amikor  a  következő "turnus " érkezik,Sokan  mennek egy-egy ilyen ünnepi alkalommal  több házhoz  is egy nap  látogatóba. Természetesen minden háznál illik  a menüt végig enni.



Nálunk  a fő szervező a családfő az Apósom  így egyértelmű az Ő  háza alakul át alkalmi  lakás étteremmé.
Tekintettel azonban az idős korukra a  gyerekei ( mi  is ) besegítünk( az idők során  egyre nagyobb részt átvállalva)  a szervezésbe  és kivitelezésbe is.
Mivel mi  jó 20 km-nyire lakunk tőlük  így az én  lehetőségeim korlátozottak  a jól szállítható  kiegészítőket vállalom immár évek óta magamra.
Ezt viszem az idén :

A díszes "Slavki kolac" nevű ünnepi kenyeret  viszem  és újabban  a kicsinyített személyre szóló változatait. Ezek olyanok mint  a zsemlék,  kereszt  ( szimbólum ) dekorációval, így mindenki kap egyet  a tányérjára, ezzel van /lesz saját slavski kolac-a.





A  Zito/"zsito"  a főtt búza, mint  a vendégfogadó szertartás része ( ezt sok dióval  készítem  így rendkívül ízletes, a házi gazdák örülnek ha nem fogy el mind,  marad  a másnapi  reggelihez  édességként tejszínhabbal fogyasztva)
















Az idén a pecsenye mellé  hagymalekvárt és  marinált sütőtököt  valamint birsalmás alma chutney-t terveztem .



zserbó szelet

A sütemények sorát pedig bővíteném ischler-rel
 linzer karikával  és  "zserbó"val .










Nem lesz ugyan olyan autentikus,  tipikusan szerb ez a vendéglátás az idők során  keverednek  az általam "hozott " ízekkel bővül a kínálat, megjelenik    a mi "kettősségünk"és  a két  (gasztro)kultúra találkozása.




Az ünnep egész időtartama alatt  ég a gyertya....


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...