2014. november 5., szerda

Sütőtökös lepény





Almás lepény ilyenkor ősszel az rendben van, de sütőtökös, - ki hallott már ilyet ?
Most is  mint rendszeresen  a piacról ajándékkal tértem vissza.
A megvásárolt zöldségek mellé   becsempészett az "árusom " egy nagy zacskó  gyalult sütőtököt is.

Nem igazán tudok mit kezdeni  ebben  a formában a sütőtökkel. De ha már itt van ....
 Arról nem is beszélve  mennyi sütőtök fogy nálunk ebben az időszakban   " még  csapból is sütőtök folyik". Leves, tészta, chutney, kenyér, pohárkrém, sütemény  és torta  semmiből nem  maradhat ki a  sütőtök .
Na de mit csináljak  a gyalult tökkel ?
Erre felé gyakran   pitét készítenek belőle, azaz rétestésztába bújtatják..A pite kifejezés számomra elég megtévesztő  hiszem  rögtön az almás pitére  asszociál az ember  ( lánya)  s nem a rétesre.
Pite,lepény  ez már nem is  esik egymástól olyan messze  így jutottam el az almás lepényhez  amiben egyszerűen  a sütőtökre cseréltem  a  tölteléket .
Fahéjjal és  csokoládéval fűszereztem ,s mondhatom nagyon kellemes  meglepetésben volt részünk  remek  édesség került  vasárnap  a reggeli mellé.






Hozzávalók:

300 g  liszt
  15 g  élesztő
   1 dl  joghurt
100 g  vaj
    1 db tojás
 500 g  gyalult vagy reszelt sütőtök
   50 g  magas kakaó tartalmú csokoládé 
   0,5 g  fahéj
             só
    20 g  cukor







 Elkészítése:

A liszt,tojás,joghurtban felfuttatott élesztő és cukor  valamint a vaj  felhasználásával tésztát gyúrunk,alaposan kidolgozzuk.Majd két részre osztjuk és kinyújtjuk tepsi nagyságúra a tésztát. Sütésre előkészített tepsibe ( sütőpapírral bélelve ,vagy kikenve) helyezzük ez egyik lapot  beborítjuk a fahéjjal  összekevert  sütőtökkel,a csokoládét ráreszeljük ( forgácsokat készítünk belőle).Erre jön a második tészta lap  amit tetszés szerint  díszíthetünk mintázhatunk.
Forró sütőben  30-40 perc alatt készre sütjük.Az elkészült  süteményt enyhén meghintettem cukorral még melegen  de ez a lépés akár el is maradhat.( Ha szerencsénk van a sütőtök elég édes, ha még sem akkor a csokoládétól  lesz édes).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...