Tipikus téli desszert, alapanyaga a sült alma, mandula, keksz,csipkebogyólekvár, ( hecsedli lekvár) szükség szerint frissen facsart narancslé.
Nem kell sütni (az almán kívül), szinte percek alatt összeállítható, azonban tanácsos fogyasztás előtt néhány órával, esetleg előző nap elkészíteni, így az ízei intenzívebbek lesznek, lesz ideje " összeérni" .
Az igazság az, a mi esetünkben a kekszet kiváltotta a karácsonyról megmaradt stollen, ebben majdnem annyi a liszt, mint a mandula ! A kekszet, mandulát, daráljuk finomra,( stollent ) a sült almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat és törjük össze villával,( annyira puha, hogy nem szükséges mixelni, így is homogén anyagot kapunk). Keverjük össze az alapanyagokat, adjuk hozzá a csipkebogyó lekvárt. Amennyit felvesz, hogy könnyen formázható masszát kapjuk, ha úgy látjuk szükségesnek frissen facsart narancslevet adhatunk hozzá a könnyebb formázás érdekében ( elhagyható ). Viszont egy részét a masszának Calvados-szal "hígítottam " ez lett a " felnőtt" változat. Kis golyókat készítünk amit olvasztott csokoládéba mártunk ,száradás után kínáljuk.
Tároljuk hűvös száraz helyen ! / a hűtőben a csokoládé elveszíti a fényét/
Hozzávalók :
- 250 g keksz
- 200 g mandula
- 2-3 sült alma
- kis kanál őrölt fahéj
- kis kanál őrölt gyömbér
- 100 g csipkebogyó lekvár
- 3 cl Calvados vagy 5 cl narancslé ( Frissen facsarva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése