2011. április 13., szerda

A húsvét előtti piaci körkép, folytatódik.....

Kora reggel a közeli két piac kínálatát mértem fel. Szerda van, ez itt a  külvárosban piac nap. Ilyenkor érdemes kinézni,  mert a választék sokkal szélesebb. Mindkét piac az utóbbi időben teljesen megújult kapott csarnokot,  sajnos én már akkor elköltöztem, így nincs napi kapcsolatunk, azért most igyekeztem ha nem is mindent felmérni, de alaposan körül nézni.Első benyomásom, az árak magasabbak mint azt előző nap a belvárosban tapasztaltam-., talán nem minden de pl. a medvehagyma itt 400 -. Ft,a saláta 150.-Ft, az újhagyma 150.-Ft. A Nagyvásárcsarnokban  medvehagyma 150-200-.,a saláta 100.-Ft ....nem akartam árakról írni, de meglepő, fordítva gondoltam. Nem a zöldség kínálat "fogott meg " itt sem....Nagyon eltérő a déli -keleti piacok kínálata, ilyenkor tavasszal sokkal " zöldebb", mindenütt spenót, friss saláták legalább 5-6 féle, /pitypang -rukkola-lollo rosso /,laza,   szinte csak levelek is  amit én annyira szeretek, sajnos  ezt itthon nem találtam,  a fejes saláta valóban  fejjel rendelkezik mint  káposzta .....
Szeretek piacra járni  élvezem az árubőséget a  zsivajt,  a morgást ahogy az árusok kínálják portékáikat .....itthon ez nincs ???
Van más, rögtön a sarkon a lőrinci piacon cukrászda  vonzó kirakattal, még nem volt nyitva  így beljebb nem mentem, aztán van  konyha felszerelés és ruházat mint  bazárban .

A nyitott részen igazi tavaszi hangulat uralkodott palánták, fűszernövények  virágok a kertbe az embernek  rögtön jobb kedve támad és azon töri  a fejét hova is ültethetne...A csarnok kínálatában sok -sok savanyúság,  vecsési káposzta a hordókban, ám a tejes -sajtos üzletek tetszettek a legjobban, találtam többet is  friss tejjel a felirat szerint ezt forralni kell fogyasztás előtt, juh és tehén sajtok házi készítésűek sőt egy helyen kecske sajtra is leltem.


Az elmaradhatatlan lángos, kolbász -lacipecsenye itt is megtalálható,  a legtöbben a kenyereseknél álltak sort.

Már kifele jöttem volna mikor erre az üzletre lettem figyelmes  "kirakata" becsalogatott kínálata megragadott,érdemes körülnézni ,bár nem ez az egyetlen hasonló kínálatú üzlet a csarnokban ....Kispesten  sokkal egyhangúbb kínálatot találtam, tálakba porciózott citromok, retkek és más gyümölcsök,rengeteg eper,óriás ananász, vérnarancs,   ám  itt  nem adatik meg  a vásárlónak  a válogatás lehetősége itt kiszolgálják,  kérdés tetszik -e nekem ez?
A hátsó sorokban  néhány őstermelő is fellelhető, semmi említésre méltó,  én a nagy piacozó megtudtam állni vásárlás nélkül e kalandot ... ..ez is jelent valamit,  egy adag retekkel ( 3 csomag ) és ugyanennyi  egészen zsenge újhagymával távoztam a piacról.
Láttam viszont  a sok-sok  savanyúság között ecetes szilvát,  amit nagyon szeretek.  Nagynéném készített mindig és  a töltött dagadó mellé szolgálta fel nekem és egy -két üveggel   csomagolt is  míg tehette, most már a receptjét én őrzöm, ha jön  a szilva szezon elkészítem magam is  akkor  majd közlöm  a azt is .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly