2010. július 29., csütörtök

Dinnyés rácsos tészta



Lépésről -lépésre  képekben ( visszafelé)





























































































hozzávalók:



  • 7 dkg hideg vaj


  • 1 db tojás


  • 20 dkg liszt


  • só,hidegvíz,sütőpor


  • házi sárgadinnye-füge jam


  • sárgadinnye


Az hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrunk, míg sima nem lesz, kinyújtjuk, gyümölcs torta formába simítjuk és villával néhány helyen megszurkáljuk. A jam-et beletöltjük és vékonyra vágott dinnye szeletekkel borítjuk, majd erre jöhet a lemaradt tésztából készített rácsozat.A sütőben 180 fokon sütjük.


















Kukorica krémleves








Ehhez az egyszerű leveshez személyenként egy cső kukoricát főztem meg,majd éles késsel a szemeket lemorzsoltam a torzsájáról, vajon megfuttattam, felöntöttem hideg víz és tej keverékével. Forrás után már lehetett is turmixolni, ehhez merülő mixert használtam, majd néhány kanál besamel mártással beállítottam leves sűrűségét. Leves betétnek szeletelt "paradicsom húst" ajánlok.
Tálaláskor hintsük meg  friss zöld fűszerrel!




Hozzávalók :


  • személyenként egy cső zsenge kukorica
  • 1 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl besamel mártás só
  • vágott zöld fűszer (szóráshoz a tetejére)
  • 1 db paradicsom


Levendulás kifli









Hagyományos kenyér tésztából készült egy-két kávéskanálnyi szárított levendula virág hozzáadásával.(A levendulát készen,- fűszernek csomagolva, vettem). A megkelt kész tésztát kinyújtom, háromszögeket vágok belőle és feltekertem a tetejét joghurtos tejjel megkentem és rövid pihentetés után előmelegitett enyhén gőzös sütőben 200 fokon sütöttem készre.Kívül ropogós ,belül puha omlós. Már sütés közben is fantasztikus illat lengte be konyhát, mit  a konyhát az egész lakást . A kiflin nem érződik túlságosan a levendula aroma csak pont amennyire, kell így lehet kínálni lekvárok mellé vagy sajttal egyaránt. Én kék sajttal, körtével próbáltam ki még langyosan .....jó párosítás!

2010. július 28., szerda

Így kezdődött:::

Indul a blog

mai menü








Levendulás kifli










Kukorica krém leves













Sajtos-diós töltött tök













Dinnyés rácsos tészta
































Elég szokványos volt a mai piaci kínálat, semmi különleges, hiába, hétköznap van, mindenki a hétvégei forgatagra tartogatja az energiáját és az áruját ?


















Azért mégis sikerült málnát találni egy helyen,kitudja hányadszor "utoljára" e szezonban,így mégis csak lesz málna likőr is!!!Az egyik standon színes tökök, igazán mutatósak,
első látásra dísztöknek néztem aztán kiderült ez bizony ehető....,holland magról a nevét sajnos nem tudta az eladó-őstermelő.
Nem tudtam ellenállni ,megvettem, el is készítettem ebédre így lett belőle sajtos-diós töltött tök.

Sajtos -diós tök

gömb cukkini  diós-sajtos töltelékkel

Nem véletlen, hogy  ez a recept a   Rozmaring & ibolya blog bevezetőjében szinte első receptként szerepel.
Nagy kedvenc nálunk, évek hosszú során állandó nyári szereplő az étlapunkon.
Fogyaszthatjuk azonnal miután elkészült  melegen, de ha megmaradna hidegen is  finom. 


Gömbcukkinit, apró tököket, vagy cukkinit esetleg patisont  is  tölthetünk így!
Elkészítése könnyű és rövid idő alatt kész.
Mossuk meg a  zöldségeket alaposan!
Óvatosan kikaparjuk  a belsejüket egy karalábé vájóval, miután tetejüket levágtuk.
Ez lesz majd kalapjuk! 
Kissé megsózzuk, míg a tök belsejét apróra vágjuk, a petrezselymet, bazsalikomot is ,
valamint a diót durvára vágjuk.Ebből lesz majd a töltelék.
Következő lépésként besamel mártást készítünk melyet sajttal lágyítunk. 
Ebbe a besamelbe beleforgatjuk a vágott tököt, zöld fűszereket, a dió egy részét majd az így kapott töltelékkel töltjük a tököket, a kalapokat rátesszük, tűzálló tálban helyezzük a sütőbe, előtte megspricceljük olivaolajjal és a maradék dióval  és reszelt parmezánnal meghintjük.




Hozzávalók :


  • személyenként 2 db kisebb tök
  • 250 g camembert
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • 100 g dió
  • só,olivaolaj,reszelt parmezán

 

Besamel mártáshoz 


hozzávalók:

 50 g vaj 
 60-70 g liszt 
2-3 dl tej

 5 dkg vajat felolvasztok, ezen megfuttatom a lisztet ( kb 6-7 dkg, azaz két-három kanálnyit) és felöntöm tejjel (2-3 dl, attól függően, milyen sűrűre kívánjuk a mártást) és habverő segítségével csomómentesre keverem.Mivel  töltelékbe kerül kicsit sűrűbbnek kell lennie, hogy jól kössön. A tej mennyiséget attól függően határozzuk meg  milyen hígra kívánjuk a mártásunkat. Ez egy alap mártás amit tovább ízesitünk, finomítunk az esetek többségében attól függően, hogy az étel milyen fűszerezést kíván Pl.szerecsendió, só, tojás tejszín, sajt stb. kerülhet bele.



A sajtos diós tök remek fogás ,akár önálló húsmentes ételként,  vagy  előételként is jó választás.


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly