2024. június 3., hétfő

Fűszervajas töltött csiga


Az éticsiga igen egészséges ínyencség, mégis kuriózumnak számít hazánkban, bezzeg Franciaországban  nem, itthon viszont ritkán fogyasztják vagyis nem gyakori  manapság  a csigaétel  a tányérunkon, de nem volt ez mindig így.
 Az Ínyesmester  szakácskönyve 1970-ben kiadott  bővített és átdolgozptt kiadása 4 féle receptet is közöl :
.
  1. Szardella mártással 
  2. Töltött
  3. Saláta
  4. Leves






Mi végül nem innen vettük a receptet, de nagyon hasonló  a  töltött csigához  a receptünk . A klasszikus fűszervajas verziót  kóstoltuk  meg.

Az éticsigát  a szegény ember szedi a gazdag embernek, mi magunknak szedtük. Azt olvastam az éticsiga szokásairól igen jól érzi magát  a Dunántúlon így aztán ott jártunkban  elhatároztuk  csigát fogunk készíteni, saját gyűjtésűt. Ez persze  korán sem olyan egyszerű mint ahogy hangzik. Először is tisztában kell lenni a csigagyűjtés szabályaival, mert igen. szabályozva van mikor szabad és mikor tilos  a csigák gyűjtése.
Április 1.-től  június 15.-ig tart a csigagyűjtés időszaka,  június közepétől már a törvény védi  a csiga élettét amikor szaporodni kezd,  tojást rak már tilos gyűjteni ! Sőt 3 cm alatt sem szabad lennie, illetve  a szedhető mennyiségnek is van korlátja de ez bennünket nem érint nem kívánunk kereskedelmi mennyiséget szedni, nem eladásra gyűjtjük  a csigát, nekünk  egy tucat  is elegendő. 
Izgalmas  kaland kerekedett  a mi csigavadászatunkból .
Szintén utána olvasva tudtuk meg hol a legcélravezetőbb keresgélni, a csiga esőzések után bukkanhat fel , leginkább  árterületen, erdőszélen járhatunk sikerrel.
 

Zalai  csigákat sikerült  begyűjtenünk, előírás szerint éheztettük őket.
Persze nem minden ment olyan egyszerűen, egy esős nap begyűjtöttük  a kívánt mennyiséget aztán  karanténba helyeztük őket. Ám  akadt egy kis bonyodalom pár nap múlva megszöktek, kirágták a  karton dobozt. A férjem  meg is jegyezte lám  mit aggódtunk a  csigák fellelése nem is olyan nehéz vannak mindenütt vagy talán  látogatóba jöttek  a  mieinkhez?  Aztán  kiderült  a mieink egyrésze eltűnt  ,vagyis  nem idegen csigák  sétáltak a teraszon  hanem  mi névvel ellátott példányaink.









 Most már  gondosabb felügyelet mellett az újból befogott példányokkal keztük az egész procedúrát előről.
Az tartják  a legfinomabb csiga illatos füveken él, sőt  a burgundi szőlőleveket eszi. nos mi nem voltunk ilyen elkényeztetett helyzetben beértük a patak parti  csigáinkkal.
A csigákat napokig éheztettük így kiürült az emésztőrendszerük 
A következő fázis  amikor  a csigákat ecet  és  só,keverékébe tettük  2 órára, hogy elveszítse nyákosságát ( fehér hab keletkezik )
Az ecetes sófürdő után alaposan lemossuk a csigákat, lobogó forró vízben 5-6 percig előfőzzük  a csigákat majd újból leöblítjük őket. Ezt követően  a csigákat kivesszük a  házukból   a házakat félre tesszük majd ide töltjük vissza  kész csigákat.
A csigahús előkészítése  a következőkép történik,  késsel levágjuk az emésztő traktust  egyenként  mégegyszer alaposan  megmossuk  a csigákat  a színtiszta csigahúst  összegyűjtve kezdőhet  a főzés.
3-4 órán keresztül a fűszeres főzőlében .
Ennek  a hozzávalói :

  • 1 üveg bor
  • 2  l víz
  • hagyma 
  • kakukkfű
  • sárgarépa
  • szárzeller
  • petrezselyem 
  • szegfűbors
  • babérlevél 
  • fokhagyma
A főzés befejeztével a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük a csigahúsát.
Amíg a csiga  fő  a csigaházakat  szódabikarbonás vízben kifőzzük, sőt,  mi ki is sütöttük  mielőtt betöltöttük volna a fűszervajas csigahúst. Ha kész  acsiga és háza is visszatöltjük vagyis  fűszervajat helyezünk a  csigaházba majd  afőtt csigát végül  netapasztjuk lezárjuk ismét
 fűszervajjal.A fűszervajhoz  a  zöldfűszer növényeket apróra vágjuk és  a szobahőmérsékletű vajjal elkeverjük.
A felhasznált fűszer növények friss új fokhagyma szárastul, friss kakukkfű és zöldpetretzselyem .

Hát ilyen egyszerű csigát  főzni !






Igazán különleges francia ínyencség az escargot a la Bourguignonne  !




1.      





Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...