2017. június 15., csütörtök

Cukkini vagy baby tök krémleves

Gyakran készül cukkini vagy baby tök  krémleves  nálunk, ami   forrón langyosan és hidegen is kitűnő étel, nagyon kedvelem. Nem múlhat  el úgy a nyári szezon, hogy  ne ettünk volna  cukkini vagy baby tök krémlevest jó párszor. Nem készül azonban  mindig azonos módon   bár az alap    recepten nem sokat variálok, az, hogy mi kerül bele  a nyár során változik   kora nyáron kaporral, később  friss paradicsom  szeletekkel és  bazsalikommal  időnként sonka  metélttel, néha palacsinta metélttel, gyakran levesgyönggyel   kerül  a tányérunkba  ez a leves.





cukkini  vagy baby tök  krémleves







Miért   cukkini  vagy baby tökszerepel  a címben ? 


Nos,  nagyon praktikus magyarázata van    a   spárgatököt  az itteni piacokon  nagyon fiatal korában leszedve árulják, nagysága   10-20 cm közötti  a magjai sem fejlődtek szinte ki,, gyakorlatilag  lehet szeletelni  az egész zöldséget, hámozni sem szükséges  a héja is fogyasztható, bátran  úgy lehet  használni mint a cukkinit.  ami  sajnos  nagyon ritkán fordukl elő, igaz a  gömb cukkini már megjelent és egyre nagyobb teret hódít. Én  emiatt  minden  cukini receptet  szinte mindig a baby tökből  készítek.


Ha szerencsém van, olyan példányokra is akadok amin még a virág s rajta van, de az biztos frissen szedték, talán  előző este vagy kora hajnalban a baby tököket.

Ilyen  baby tök hegyekkel  van tele a belgrádi piac  tavasztól őszig, "tikvice" így hívják, mindha becéznék  a tököt,( tököcske?)  azonban  legnagyobb sajnálatomra az emberek  többsége  csak  panírozott formában fogyasztja, rántott tökként. Pedig,  fantasztikus  roston sütve,  töltve, klaszikus  tökfőzeléknek elkészítve  és tésztához  vagy  lepényben ( qiuche), ahogy  a Rozmaring & ibolya blogban  az évek során  összegyűjtöttem, megtalálható  jónéhány tökös recept itt, bemutatva a baby tök sokoldalú elkészítési lehetőségét.
Hangsúlyozom,  valamennyi étel  egyaránt cukkinikből és babytökből is készíthető.

Többször is említetem már ez a  krémleves  nem az a klasszikus krémleves  amit én készítek egy"könnyedebb változat"  nélkülözi a  tejszínes tojásos montírozást és vajas legírozást ami a krémlevesek  készítésénél a kritérium, ettől lesz  a krémleves, krémleves azaz krémesen lágy  és selymes.


Így készül az én  cukkini  vagy   baby tök krémlevesem:



A cukiniket  vagy baby tököt megmosom  és megszárítom  konyhai papírtörlő segítségével felitatom a felesleges vizet, hiszen sütni fogom őket, tehát ha víz kerül az olajba  spriccelni fog.

Tetszés szerint darabojuk  a  zöldséget és általában karikázom, ha kicsit nagyobb lenne zöldség érdemes negyedelni.
Az új hagymát is megtisztítom, darabolom, majd  a  lábosban ahol majd  a leves fogom főzni egy kanálnyi szőlömagolajon ( lehet  olívaolaj is)  megfuttatom a hagymát, hozzáadom a    darabolt cukkinit  vagy baby tököt és megpirítom midnkét oldalukon,  időnként forgatva  a zöldségeket.
Ha  sűrűbbre szeretnénk  a levesünket  ekkor lehet( ne) megszórni kevés liszttel, ám én az utóbbi időben ettől is eltekintek, ( a  nyári melegben  sokkal jobban esik  a könnyű zöldség leves).ha megliszteztük  a zöldséget még párpercig pirítjuk a   lisztettel együtt  a cukkinit /tököt, majd felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk  és felforraljuk  majd   a hőmérsékletet  csökkentve  a  cukkinit /tököt  puhára főzzük míg szét nem esik. Merülő mixxel pépesítjük,  joghurtot ( esetleg  tejfölt  vagy tejszínt  vagy ezek keverékét  adunk hozzá  ismételten átforraljuk  a levest és  kész  a forrón tálálju  máris ehetjük.
Tapasztalatom szerint langyosan is élvezhető.
Hidegen pedig igazi kánikula leves lesz belőle.
Tálaláskor  pár csepp citromlével ízesíthetjük ami különösen akkor ajánlott   ha  hidegen fogyasztjuk.

Hozzávalók:



  •  800 g cukkini  vagy baby tök
  •  egy csomag új hagyma
  • evő kanál  szőlőmag olaj ( olívaolaj)
  • evő kanál liszt ( opcionális)
  • csokor kapor,vagy   friss bazsalikom
  • ízlés szerint só
  • 1,5 l víz
  • 2 dl joghurt ( vagy tejföl vagy  tejszín vagy ezek  keveréke)
  • néhány csepp citromlé( frissen kifacsarva)
  • 1 tojás  sárgája( opcionális) 
  • 20 g vaj ( opcionális)



Könnyen gyorsan elkészül.
Előkészítéssel együtt 30- 35 múlva már   tálalható,természetesen h ahidegen kívánjuk fogyasztani a hűtési időt is    bele kell kalkulálni.



Leves betétként a  sült cukkini ,vagy  tök darabokat is  kínálhatjuk  a fent említett  levesgyöngy, palacsinta metélt, nyers paradicsom darabok, aszalt paradicsom, vágott kapor  bazsalikom levél  stb,  mellett,sőt nagyon finom néhány csepp  fűszerolajjal meglocsolva mint  a szárított paradicsom olaja  vagy  a csípős  marinált sült paprika olaja.


palacsinta  metélt & sült cukkini  vagy baby tök


.
Ha szeretnénk gazdagítani a cukkini vagy  babytök  krémlevest,  a kész levesbe  tejszínnel elkevert  tojássárgáját keverünk, de ezután már nem szabad  a levest melegíteni( ez nagyon fontos!) és tálaláskor vaj forgácsokkal szórjuk meg a tetjét, ami majd ráolvad és csillogó selymes fényt ad a levesnek.ebben az esetben már a klasszikus  krémlevest készítettük.

Jó étvágyat!









Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...