2023. november 24., péntek

Baklava


Édesség, de még milyen !
Keleti? Török? Görög?
Szinte valamennyi balkáni ország is magukénak vallja.

Az elmúlt időszakban kevesebbet utaztunk, nem utazhattunk, vagyis  csak virtuálisan  tehettük, hisz  a Covid  járvány miatti korlátozások a turizmusra is kihatottak, sőt  volt idő mikor még étterembe cukrászdába se járhattunk. Így nem maradt más hátra mint  otthon elkészíteni a távoli  tájak  híres -neves  fogásait.
Ami  nem esik nehezünkre kicsit sem. 
A baklava esetében az egyetlen problémát számomra az okozza nagyon édes, bár nagyon finom  desszert. 
Talán azért a közelgő adventi, karácsonyi desszertek  tervezése  közben gondolhatunk rá szerintem beilleszthető .





 
Egyből egy egész tepsivel kell készíteni  belőle ami első hallásra hatalmas adagnak tűnik a töménysége miatt aztán szép lassan fogy és kiderül nem is volt olyan sok. 
A karácsonyi vendégeskedéskor meg pláne.
Korábban vendégségben ettem többször több helyen  is, számomra túlságosan  édesnek sziruposnak  bizonyolult és nem sikerült egy teljes adagot sem elfogyasztani bármilyen  ízletes is volt.
Mégis nem véletlen ,hogy szeretném megosztani a receptjét  ez egy nagyon különleges  desszert .


Rétes lap kell hozzá, amit lehet otthon készíteni és készen is lehet venni mind a kettő ugyanolyan jó.
A másik fő alkotó elem a dió, de mogyoróval, pisztáciával is  készíthető, sőt  lehet váltogatni.
Végül pedig a  cukor szirup adja meg karakterét, amit  nem szabadna elhagyni hisz ez a lényeg, viszont ettől lesz  olyan ragadós édes. Nos aki ezt nem szereti az ne egyen baklavát ...
Azért kipróbáltam kevésbé  tocsogósan is , nekünk az jobban bevált ..

Amit  a baklava eredetéről tudni illik, azt Topkapı palota birodalmi konyháiban sütötték ki. 
Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.






Hozzávalók:

  • 300 g dió
  • 150 g héjas pisztácia
  • zsemlemorzsa vagy sütemény morzsa
  • 2 teáskanál őrölt kardamon
  • 400 g rétestészta
  • 500 g cukor
  • 25 cl víz
  • 2 evőkanál rózsavíz
A diót és a megtisztított pisztáciát daráljuk le. A darált diós pisztáciát keverjük össze a kardamommal,100 g cukorral és a zsemlemorzsával. A vajat olvasszuk fel és ezzel fogjuk a réteslapokat megkenni egy ecset segítségével. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kivajazott tepsibe rétegezzünk 6 réteslapot úgy, hogy mindegyiket megkenjük vékonyan vajjal  majd  tegyünk egy réteg  diót  majd ezt követően 2 réteslapot,  diót, megint 2 réteslapot folytassuk a sort amíg el nem fogynak  a hozzávalók. A végére tetejére hagyjuk ismét 6 réteslapot. Óvatosan késsel kocka vagy rombusz alakúra vágjuk.

20 perc alatt süssük aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt tésztát  locsoljuk meg  a forró cukorsziruppal amit a következőkép  készítünk:
A vizet a kifacsart citromlevével és többi cukorral egy edényben összemelegítünk amíg a cukor el nem olvad ( áttetszőnek kell lennie) és rózsavízzel illatosítjuk.
Majd ismételten késsel meglazítjuk a vágások mentén.
Szokás a kész baklavát kevés  őrölt dióval pisztáciával díszíteni is.




baklava



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...