Édesség, de még milyen !
Keleti? Török? Görög?
Szinte valamennyi balkáni ország is magukénak vallja.
Az elmúlt időszakban kevesebbet utaztunk, nem utazhattunk, vagyis csak virtuálisan tehettük, hisz a Covid járvány miatti korlátozások a turizmusra is kihatottak, sőt volt idő mikor még étterembe cukrászdába se járhattunk. Így nem maradt más hátra mint otthon elkészíteni a távoli tájak híres -neves fogásait.
Ami nem esik nehezünkre kicsit sem.
A baklava esetében az egyetlen problémát számomra az okozza nagyon édes, bár nagyon finom desszert.
Talán azért a közelgő adventi, karácsonyi desszertek tervezése közben gondolhatunk rá szerintem beilleszthető .
Egyből egy egész tepsivel kell készíteni belőle ami első hallásra hatalmas adagnak tűnik a töménysége miatt aztán szép lassan fogy és kiderül nem is volt olyan sok.
A karácsonyi vendégeskedéskor meg pláne.
Korábban vendégségben ettem többször több helyen is, számomra túlságosan édesnek sziruposnak bizonyolult és nem sikerült egy teljes adagot sem elfogyasztani bármilyen ízletes is volt.
Mégis nem véletlen ,hogy szeretném megosztani a receptjét ez egy nagyon különleges desszert .
Rétes lap kell hozzá, amit lehet otthon készíteni és készen is lehet venni mind a kettő ugyanolyan jó.
A másik fő alkotó elem a dió, de mogyoróval, pisztáciával is készíthető, sőt lehet váltogatni.
Végül pedig a cukor szirup adja meg karakterét, amit nem szabadna elhagyni hisz ez a lényeg, viszont ettől lesz olyan ragadós édes. Nos aki ezt nem szereti az ne egyen baklavát ...
Azért kipróbáltam kevésbé tocsogósan is , nekünk az jobban bevált ..
Amit a baklava eredetéről tudni illik, azt Topkapı palota birodalmi konyháiban sütötték ki.
Ismereteink
szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak,
és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.
Hozzávalók:
- 300 g dió
- 150 g héjas pisztácia
- zsemlemorzsa vagy sütemény morzsa
- 2 teáskanál őrölt kardamon
- 400 g rétestészta
- 500 g cukor
- 25 cl víz
- 2 evőkanál rózsavíz
A diót és a megtisztított pisztáciát daráljuk le. A darált diós pisztáciát keverjük össze a kardamommal,100 g cukorral és a zsemlemorzsával. A vajat olvasszuk fel és ezzel fogjuk a réteslapokat megkenni egy ecset segítségével. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kivajazott tepsibe rétegezzünk 6 réteslapot úgy, hogy mindegyiket megkenjük vékonyan vajjal majd tegyünk egy réteg diót majd ezt követően 2 réteslapot, diót, megint 2 réteslapot folytassuk a sort amíg el nem fogynak a hozzávalók. A végére tetejére hagyjuk ismét 6 réteslapot. Óvatosan késsel kocka vagy rombusz alakúra vágjuk.
20 perc alatt süssük aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tésztát locsoljuk meg a forró cukorsziruppal amit a következőkép készítünk:
A vizet a kifacsart citromlevével és többi cukorral egy edényben összemelegítünk amíg a cukor el nem olvad ( áttetszőnek kell lennie) és rózsavízzel illatosítjuk.
Majd ismételten késsel meglazítjuk a vágások mentén.
Szokás a kész baklavát kevés őrölt dióval pisztáciával díszíteni is.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése