2021. január 21., csütörtök

Frankfurti leves


A frankfurti leves  igazából egy gazdag  zöldségleves virslivel, de akár húsgombóccal, hússal is elképzelhető, nálunk mégis a kelkáposztához köthető leves változat lett ismert és népszerű.
Ha itthon megkérdezünk valakit  mit jut eszébe  a frankfurti leves kapcsán biztosra vehetjük a virslis kelkáposzta  levesre gondol majd. 










Nagy  a valószínűsége, hogy az általunk frankfurti levesnek nevezett  többnyire csak kelkáposztát  tartalmazó levesnek  nincs sok köze Frankfurthoz, minden valószínűség szerint  pesti  találmány .ahogy ez így van még néhány földrajzi nevet tartalmazó étel estében is.

A németek  virsli levese a "frankfurter"   fehér káposztával készül  vagy   sok  zöldfűszert tartalmaz ám kel káposztát alig ha. 

A frankfurti levesünk a két világháború között a szerény polgári családok étele volt, akinek nem telt marhára, az virsliből főzött magának levest. 



Ha  a frankfurti levest a virsli miatt  neveztetett el így, akkor nem illik e név a levesemre, pedig " az" ihlette. 

A kelkáposzta az stimmel, bár kipróbáltam kelbimbóval is de virsli hiányában  kolbász nem is akármilyen,  díj nyertes, valódi hungarikum egészíti ki ezt a levest,  akkor hívhatjuk békéscsabai levesnek  ( kolbász levesnek, kőlevesnek ???)





A virslit, tehát  sült kolbász"chips" helyettesíti,  nem térnék ki rá miért mellőzük a  virslit, ám aki szereti  teheti a levesébe, annál is inkább mert az eredeti recept azt kívánja meg.

Nálunk tiltó listán van  a virsli évtizedek óta már.

Hozzávalók :

  • 100 g vegyes zöldség 
  • olaj 
  • 400 g kelkáposzta
  • 30 g vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 40 g liszt 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 80 g bőrös virsli 
  • 1,5 dl tejföl 
  • só bors
  • majoranna

A finomra vágott hagymát  az olajon félig lepirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra vágott zöldségeket és a  kelkáposztát.
Sózzuk, borsozzuk .
Kevés fokhagymával, majorannával ízesítjük vízzel vagy csontlével felengedjük  és félig puhára főzzük, majd világosbarna rántást készítünk, a levest  ezzel rántjuk be.
Végezetül a felkarikázott virslit  átsütjük mindkét oldalunkon majd a levesbe tesszük, hozzáadjuk a tejfölt átforraljuk és  tálaljuk a frankfurti levesünket .


Ha könnyedebb levest szeretnénk  a  rántást nyugodtan kihagyhatjuk ,elegendő behabarni, sőt a liszt  teljes elhagyásával is  finom laktató leveshez jutunk, ebben az  esetben  keverjünk tányéronként egy nagy kanál tejfölt  a levesbe.

Ha most azt írnám  olaj helyett használhatunk kiolvasztott szalonna zsírját, akkor már tényleg illek erre  a receptre is ahány ház annyi szokás.Más kérdés még mindig a frankfurti leves receptjéről van-e szó. 






Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy Pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...