A frankfurti leves igazából egy gazdag zöldségleves virslivel, de akár húsgombóccal, hússal is elképzelhető, nálunk mégis a kelkáposztához köthető leves változat lett ismert és népszerű.
Ha itthon megkérdezünk valakit mit jut eszébe a frankfurti leves kapcsán biztosra vehetjük a virslis kelkáposzta levesre gondol majd.
Nagy a valószínűsége, hogy az általunk frankfurti levesnek nevezett többnyire csak kelkáposztát tartalmazó levesnek nincs sok köze Frankfurthoz, minden valószínűség szerint pesti találmány .ahogy ez így van még néhány földrajzi nevet tartalmazó étel estében is.
A németek virsli levese a "frankfurter" fehér káposztával készül vagy sok zöldfűszert tartalmaz ám kel káposztát alig ha.
A frankfurti levesünk a két világháború között a szerény
polgári családok étele volt, akinek nem telt marhára, az virsliből főzött
magának levest.
Ha a frankfurti levest a virsli miatt neveztetett el így, akkor nem illik e név a levesemre, pedig " az" ihlette.
A kelkáposzta az stimmel, bár kipróbáltam kelbimbóval is de virsli hiányában kolbász nem is akármilyen, díj nyertes, valódi hungarikum egészíti ki ezt a levest, akkor hívhatjuk békéscsabai levesnek ( kolbász levesnek, kőlevesnek ???)
A virslit, tehát sült kolbász"chips" helyettesíti, nem térnék ki rá miért mellőzük a virslit, ám aki szereti teheti a levesébe, annál is inkább mert az eredeti recept azt kívánja meg.
Nálunk tiltó listán van a virsli évtizedek óta már.
Hozzávalók :
A finomra vágott hagymát az olajon félig lepirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra vágott zöldségeket és a kelkáposztát.
Sózzuk, borsozzuk .
Kevés fokhagymával, majorannával ízesítjük vízzel vagy csontlével felengedjük és félig puhára főzzük, majd v ilágosbarna rántást készítünk, a levest ezzel rántjuk be.
Végezetül a felkarikázott virslit átsütjük mindkét oldalunkon majd a levesbe tesszük, hozzáadjuk a tejfölt átforraljuk és tálaljuk a frankfurti levesünket .
A kelkáposzta az stimmel, bár kipróbáltam kelbimbóval is de virsli hiányában kolbász nem is akármilyen, díj nyertes, valódi hungarikum egészíti ki ezt a levest, akkor hívhatjuk békéscsabai levesnek ( kolbász levesnek, kőlevesnek ???)
100 g vegyes zöldség olaj 400 g kelkáposzta 30 g vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 40 g liszt 1 csokor petrezselyem 80 g bőrös virsli 1,5 dl tejföl só bors majoranna
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy Pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése