2011. november 29., kedd

Advent...virágdíszek a gasztronómia jegyében


advent


Ez az idei adventi első hétvége  a csalódások  sorozata, nem nagy, de azért mégis. Nem erre számítottam!  A szombati ebédnél a desszertnél ért váratlan meglepetés, vasárnap pedig a kiválasztott program maradt alul az vártnál. Túl magas lett volna  mérce,  az elvárás ??

Évekkel, évtizeddel korábban hosszú sorok kígyóztak a Parlamenttel szemközt a Néprajzi Múzeumba  várva bebocsájtásra, adventet megelőző időszakban. Neves virágkötők  mutattták be kompozícióikat az  ünnep, advent ihlete  jegyében,  néha elszakadva  a koszorú formától, szemet-, lelket-, gyönyörködtető  műveket csodálhattunk meg,  meríthettünk ötletet. Most is valami hasonló, ünnep bevezető hangulatot vártam. A sorok a tömeg,ezúttal elmaradt,  ez jó jel, az épület változatlanul gyönyörű, ám a kiállítás színvonala messze elmaradt  a vártnál.
Tény, nagyon ügyes munkák találhatók  a középiskolások által készítettt koszorúk közt, van valóban figyelemre méltó, ám ez azért mégsem az amire gondoltam. A kiállított munkák közt   az alapanyagok  nagy része szárított gyümölcs, citrom-, narancs-, karika, fűszerek, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs azaz sok minden   a konyhából, van csipkebogyó,fenyőtoboz,sőt parafadugó és gyakran szerepel kandírozott gyümölcs és cukor is. Van mézeskalácsdíszítésű és  mézeskalács ház forma  adventi dísz is
Sajnos  fényképek nem készültek  a helyszínek a fentieket alátámasztandó, így ki-ki  a saját fantáziájára támaszkodhat, ha kedvet kapna  a koszorú készítéshez, ami cseppet sem ördöngős feladat,  és az egyedi dísz biztos sokkal szebb, s értékesebb sokunk számára .

Borostyán és csiga az adventi koszorún

A pálya műveken kívül  a folyosókat árusok töltötték meg, ám üdítő felfedezés, néhányan köztük  , valóban  mesterei  az általuk képviselt mesterségeknek, s lelkesen igyekeznek  az érdeklődő közönséggel is megosztani  tudományukat. Megtudhattuk miért  lúdtollal érdemes írni és hozzá saját főzésű tintát használni,  ami akár bodzából is készülhet, a tálak a reneszánszkorból ajándékként szolgálnak kizárólag és a minták, színek, formák jelentését is részletesen elmagyarázta pécsi készítőjük ...,
A saját készítésű papírt, hogyan illatosítsunk gyógynövényekkel szintén kiderült érdeklődésünkre.
Mégis ennek ellenére  vásári hangulat uralkodott amiért én nem ide látogattam volna, szerencsére a második emeleten lévő  indián kiállítás kárpótolt mindenért, aki arra jár ajánlom szíves figyelmébe.
Természetesen számos gasztromómiához kapcsolódó használati  tárgy is fellelhető ami még  a mai modern  világban is  kedvelt.

Ha már indián világ akkor  ajánlanék egy közelmúltban megjelent könyvet,a címe:

 Mexikói konyha  lépésről lépésre 


HVG gaszro sorozatEbben  a könyvben  szó esik arról, mit  fogyasztottak az hajdanán az asztékok, maják, de  chili különlegességeket ép úgy bemutatja mint  a  kukoricát, csokoládét, hisz a kötet célja  a mexikói  konyha művészet  jelenét és múltját megismertetni, természetesen  néhány részletes recept társaságában.
A könyv fotókkal gazdagon illusztrált, érdekes olvasmány. A HVG gondozásában jelent meg, az első köteteként, azóta már  követték  a sorozat többi tagjai  mint  a francia -, orosz -, török -, olasz-, indiai -, kínai-, de lesz spanyol-, német -, oszták-, görög-,  arab-, japán-,thai-, rész is .


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly