Ez az idei adventi első hétvége a csalódások sorozata, nem nagy, de azért mégis. Nem erre számítottam! A szombati ebédnél a desszertnél ért váratlan meglepetés, vasárnap pedig a kiválasztott program maradt alul az vártnál. Túl magas lett volna mérce, az elvárás ??
Évekkel, évtizeddel korábban hosszú sorok kígyóztak a Parlamenttel szemközt a Néprajzi Múzeumba várva bebocsájtásra, adventet megelőző időszakban. Neves virágkötők mutattták be kompozícióikat az ünnep, advent ihlete jegyében, néha elszakadva a koszorú formától, szemet-, lelket-, gyönyörködtető műveket csodálhattunk meg, meríthettünk ötletet. Most is valami hasonló, ünnep bevezető hangulatot vártam. A sorok a tömeg,ezúttal elmaradt, ez jó jel, az épület változatlanul gyönyörű, ám a kiállítás színvonala messze elmaradt a vártnál.
Tény, nagyon ügyes munkák találhatók a középiskolások által készítettt koszorúk közt, van valóban figyelemre méltó, ám ez azért mégsem az amire gondoltam. A kiállított munkák közt az alapanyagok nagy része szárított gyümölcs, citrom-, narancs-, karika, fűszerek, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs azaz sok minden a konyhából, van csipkebogyó,fenyőtoboz,sőt parafadugó és gyakran szerepel kandírozott gyümölcs és cukor is. Van mézeskalácsdíszítésű és mézeskalács ház forma adventi dísz is
Sajnos fényképek nem készültek a helyszínek a fentieket alátámasztandó, így ki-ki a saját fantáziájára támaszkodhat, ha kedvet kapna a koszorú készítéshez, ami cseppet sem ördöngős feladat, és az egyedi dísz biztos sokkal szebb, s értékesebb sokunk számára .
A pálya műveken kívül a folyosókat árusok töltötték meg, ám üdítő felfedezés, néhányan köztük , valóban mesterei az általuk képviselt mesterségeknek, s lelkesen igyekeznek az érdeklődő közönséggel is megosztani tudományukat. Megtudhattuk miért lúdtollal érdemes írni és hozzá saját főzésű tintát használni, ami akár bodzából is készülhet, a tálak a reneszánszkorból ajándékként szolgálnak kizárólag és a minták, színek, formák jelentését is részletesen elmagyarázta pécsi készítőjük ...,
A saját készítésű papírt, hogyan illatosítsunk gyógynövényekkel szintén kiderült érdeklődésünkre.
Mégis ennek ellenére vásári hangulat uralkodott amiért én nem ide látogattam volna, szerencsére a második emeleten lévő indián kiállítás kárpótolt mindenért, aki arra jár ajánlom szíves figyelmébe.
Természetesen számos gasztromómiához kapcsolódó használati tárgy is fellelhető ami még a mai modern világban is kedvelt.
Ha már indián világ akkor ajánlanék egy közelmúltban megjelent könyvet,a címe:
Mexikói konyha lépésről lépésre
Ebben a könyvben szó esik arról, mit fogyasztottak az hajdanán az asztékok, maják, de chili különlegességeket ép úgy bemutatja mint a kukoricát, csokoládét, hisz a kötet célja a mexikói konyha művészet jelenét és múltját megismertetni, természetesen néhány részletes recept társaságában.
A könyv fotókkal gazdagon illusztrált, érdekes olvasmány. A HVG gondozásában jelent meg, az első köteteként, azóta már követték a sorozat többi tagjai mint a francia -, orosz -, török -, olasz-, indiai -, kínai-, de lesz spanyol-, német -, oszták-, görög-, arab-, japán-,thai-, rész is .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése