2025. június 16., hétfő

"Rabarberikook" azaz rebarbarás sütemény vagy pite

Egy rusztikus balti sütemény  ez  a  rebarbarás pite.Egyszerű, gyors és ellenállhatatlan: ez a finn–észt stílusú rebarbarás sütemény pont azt tudja, amit egy esős délután vagy egy napsütéses kávészünet kíván. Nincs dagasztás, nincs macera – csak egy kézi mixer és néhány szezonális alapanyag kell hozzá.A tetején savanykás rebarbara, a tészta pedig puha és illatos. Skandináv-, balti  háziasszonyok kedvence, most a te konyhádban is illatozhat!








Évekkel ezelőtt Tallinban  kóstoltam egy süteményt  talán  pont a rabarberokook-ot,A munkám során vetődtem oda és a szabadidőmben felkerestem az ottani barátaimat. Otthonukban  pár perc alatt összeállított  a barátnőm egy rebarbarás sütemányt sajnos  receptet nem kértem el akkor, azóta is keresem  a leginkbb hasonlítót,  arra emlékszem  kézi mixerrel  keverte a hozzávakókat  palacsinta sűrűségű volt a tészta  mielőtt a sütőbe tette és valóban  illett  a kávéhoz .


A kapcsolat azóta  sajnos megszakadt  de emlékeimben él  a látogatás és a sütemény is   ami talán rebarbarás pite vagy rebarbarás pirog névre  hallgathatott. 

Az észtek számára a rebarbarás sütemény, vagyis a rabarberikook, igazi otthon-íze. Vidéki konyhák, hétvégi házak, nyári piknikek kihagyhatatlan kelléke tudtam meg némi utána olvasásután. Gyakran készül morzsás (purukattega) változatban, vagy más bogyós gyümölcsökkel keverve. A cél itt is az egyszerűség és a friss alapanyagok ízének kiemelése.


 A rebarbara gyakori szereplője  észt és finn gasztronómiának, különösen a tavaszi–nyár eleji időszakban, amikor a szezonja van. Bár nem őshonos növény, már régóta meghonosodott az északi kertekben, és igazi nostalgia-alapanyag lett – különösen süteményekben. Népszerű  a rebarbara mert,korán terem,már májusban lehet szüretelni – a hosszú tél után igazi örömforrás. Friss, savanykás íze jól ellensúlyozza az édes tésztákat.

 Ha májusban vagy június elején Finnországban vagy Észtországban járunk, szinte biztos, hogy megcsapja az orrunkat a frissen sült rebarbarás sütemény illata. Ez a rusztikus, savanykás növény valódi szezonális kedvenc a Balti-tenger térségében – nem csak a kertekben nő előszeretettel, de a helyiek szívében is ott a helye.Hisz a 
🌿 Rebarbara – az északi nyár savanykás hírnöke




Rabarberikook / Raparperipiirakka – házi süti rebarbarával


🧁 Hozzávalók 

  • 2 db tojás
  • 80 g cukor 

  • 1-1,5 dl tej

  • 100 g vaj 

  • 2 teáskanál vaníliás cukor

  • 250 g finomliszt 

  • 100g darált mandula

  • 1 csomag sütőpor (12 g)

  • 1 csipet só

  • 300 g rebarbara (megtisztítva, feldarabolva 

  • néhány citrom fű levél

  • kristálycukor a tetejére

🥣 Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés).

  2. A tojásokat vajjal cukorral  kézi mixerrel habosítsd fel.

  3. Add hozzá a tejet, és vaníliás cukrot, és keverd simára.

  4. Szitáld bele a lisztet, sütőport, sót,  darált mandulát majd keverd össze a tésztát (kézi mixerrel alacsony fokozaton).

  5. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.

  6. Helyezd  a tetejére az előkészített rebarbarát. Szórd meg kevés kristálycukorral és egy kevés  mandulával.

  7. Süsd kb 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz és a beleszúrt tű tisztán jön ki.












Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2025. június 10., kedd

Variációk zöldborsóra

 A  zsenge zöldborsóról ódákat tudnék zengeni,   természetesen  a  friss, tavaszi, kora nyári    zöldborsóra gondoldok, hisz akkor kell enni amikor szezonja van, s bár   a modern technika  révén  fagyasztott formában ( a konzervet felejtsük el) az egész évben rendelkezésünkre áll .
Mi  próbálunk  szezonálisan étkezni  vagyis mindig  az kerül az asztalunkra mi ép terem és csak  ritkán élünk  a  lehetőséggel, miszerint  akár télen is  ehetünk ( ehetnénk ) akár zöldborsó levest is.

Ha  zöldborsót emlegetünk szinte természetes,hogy elsőként  a klasszikus  májusi  zöldborsó leves jut az eszembe, holott  van még  számtalan étel ahol a  zöldborsó méltán foglal helyet magának .A zöldborsó főzelék és a franciás, angolos köret  mellett most a  zöldborsó pürét ajánlom a  húsok, sültek mellé, mert pürét nemcsak a babáknak adhatunk.
Tegyük változatosabbé az étkezésünket  egy csodás  színű és ízű zöldborsó pürével.

Könnyen elkészíthető az előkészítéssel együtt  elegendő 1/2 óra és már tálalhatjuk is.   


Zöldborsó püré



zöldborsó püré



A zöldborsót kifejtjük ,megmossuk  puhára főzzük.
A megfőtt zöldborsót forrón  áttörjük, paszírozzuk ( esetleg mixeljük) az apróra vágott zöldfűszereket belekeverjük. Tejszínnel felengedjük  kevés vajjal lágyítjuk  ízlés szerint sózzuk.

Ennél egyszerűbben nem lehet ételt elkészíteni.

Hozzávalói:

  • 1 kg  zöldborsó
  • só ízlés  szerint
  • csokor kapor
  • csokor petrezselyem zöldje
  • néhány levél menta
  • 1 dl tejszín 
  • 20 g vaj

 






zöldborsó püré








Mentás zöldborsó fagylalt



A nyári  nagy melegben jól esik egy gombóc fagylalt ebben biztos mindenki egyetért velem , de ehetünk-e   zöldség fagylaltot pl. húsokhoz? A sós fagylalt nagyszerű ötlet! 
A zöldborsó fagylalt sós, krémes változatban valóban remekül illik köretként húsok – különösen sült vagy grillezett húsok, pl. bárány, kacsa, csirke vagy sertés – mellé. Ez az étel egyesíti a gasztronómiai kreativitást és az eleganciát, így akár fine dining tálalásban is megállja a helyét.

 Biztos lesznek akik ezen meg botránkoznak majd mit ki nem találok,de nálunk bizony  már évekkel korában bevezetésre került a gyerekmenüben. Ettünk kapros tökfőzelék "fagylaltot és  uborkás -rukkolás ricotta fagylaltot is ahogy a mentás zöldborsó fagylaltot .


zöldborsó "fagylalt"

 Tulajdon képpen zöldborsó pürét  készítek, majdnem úgy, ahogy fent  írtam. Enyhén sós vízben a kifejtett zsenge borsót puhára főzöm. Tejföllel vagy  tejszínnel, néhány levélke friss mentával  turmixolom és fagyasztóba teszem,  ha már dermedni kezd átkeverem,visszateszem , később megint átkeverem és  tovább fagyasztom, míg megfelelő állagú nem  lesz.

Hozzávalók :


  • 500 g zöldborsó
  • ízlés szerinti só
  • 1 dl tejföl
  • néhány menta levél



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !





2025. június 5., csütörtök

Magyaros zsenge zöldborsó leves


A friss zöldborsó  a  tavasz, kora nyár  hírnöke   a  konyhában. Nálunk biztosan, sőt   azt is jelenti kizárólag ilyenkor eszünk  borsólevest,  így készítve , az év többi  szakaszában nem, mert akkor nincs  új sárgarépa friss gyökér.Cserébe üde friss zöld ízeket kapunk .
















Alig vártuk már, hogy megérjen a borsó, nem túlzás, szinte nap mint nap ez volt  a főfogás a nagy tányér zöldborsó leves  ahogy erre emlékszem  gyerekkoromból. Sőt, nemcsak nálunk,   körülöttünk  a szomszédságban is nagy  népszerűségnek örvendett a zsenge  májusi-júniusi zöldborsó leves  csipetkével  zöldfűszeres galuskával. Aztán,  szerencsére  vidéken  a nagymamánál később érett  így   a nyári szünet egy részére is volt bőven borsó, amit  szedhettem a kertben,  majd fejthettem  s természetesen folyamatosan ellenőriztem  a  minőségét ,vagyis kóstolgattam nyersen ...( Kecskére nem jó a káposztát bízni ,hát  így járt velem is   a mama, mert mert jócskán megdézsmáltam  a frissen szedett zöldborsót  ..a legfinomabb rögtön a  kertből  ,az bizony más ízű ,mint a piacon vásárolt..szokszor távolról utazott a napon ált megöregedett héjú borsó . Nem tudom ti ,hogy vagytok vele  én a zsenge hüvelyű harsány zöld foltmentes  zöldborsót keresem  most is minden alkalommal , de nehéz ilyet találni. Nekem úgy tűnik  sokkal több az öreg borsó a standokon,vajon később szedik le arra várva  borsószemek minnél nagyobbra nőjenek ? Talán más oka is van,  Azért időnként szerencsével járok:








A magyaros zöldborsó leves  az egyszerű  levesek közé tartozik, rántással készül és csipetke  a tipikus magyar levesbetét illik bele  amit időként  zöldfűszeres  galuskával   helyettesítünk. Anyukám amikor sietett és az gyakran előfordult főleg munka után amikor vacsorár akászítte borsólevest ,akkor csak összedobott egy galuskát  a borsó levesbe és én is követem a  példáját a legtöbbször nálunk is galuskával készül,




A megtisztított  ( kifejtett ) zöldborsót megmossuk. Mifelénk a   zsenge zöldborsó héját is bele főzik  a levesbe  így   azt is meg kell tisztítani  vagyis a  belső  hártyát le kell húzni a borsó pucoláskor( ezt nem  lehet megenni  azt kidobjuk)  a  külső héja viszont finom ha  egészséges  és  zsenge ,friss.


Hideg vízbe tesszük fel főni a zöldborsót,  új sárgarépa valamint  petrezselyem gyökér egészben  ha lehet  kis ujjnyi vastagságú  a legjobb bele, zsenge szintén  és petrezselyem szárból  újhagymából  csokrot kötünk fokhagyma szárral ha van, vagy hagymaszárral, petrezselyem szárral átkötve kerül  a levesbe így könnyen eltávolítható a  főzés végén.,
Sózzuk is természetesen a levest, más fűszer viszont nem kerül bele,  a cél a zöld íz  a friss borsó ízének megtartása.
Szerintem ezt a levest "elrontja"   a húslé,  alaplé  a belefőzött hús, találkoztam  több helyen  ilyennel,  nekem nem ízlik. Zöldséglevesnek ajánlom  így természetesen a húsmentes, vegtáriánus étrendbe is belilleszkedik.  
 A borsót puhára főzzük fedő alatt, ehhez nem kell sok idő, hamarosan érezhető a kellemes illata. 
Rántást készítünk a  már ismert hagyományos  módon.  Kisebb edényben a  zsiradékot ( olajat vagy zsírt  felhevítünk  elkeverjük liszttel ( teljeskiőrlésű, rozs liszt is lehet, ne ragaszkodjunk a fehér liszthez) megszórjuk   őrölt piros paprikával,  elkeverjük és felengedjük hideg vízzel csomómentesre keverjük .
Tovább már nem melegítjük,  hanem a forrásban  levő   leveshez adjuk. Így sűrítjük a levesünket.
Kiforraljuk, majd belefőzzük a  csipedettet vagy a  zöldfűszeres galuskát.  Mi úgy szeretjük  ha   fogkemény a tészta ebben a levesben is, vigyázzunk, ne  áztassuk el  nem kell sokáig főzni. 
Frissen, forrón  tálaljuk zöld fűszerekkel   megszórva ( petrezselyem zöldje, esetleg kapor levél ,)

Jó étvágyat hozzá !

Utána  nagy adag friss epret  javaslok  de természetesen lehet második fogás  bármilyen  főétel is  !
  


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 

2025. május 26., hétfő

Festetics éttermi hét főúri lakomák a Balaton nyugati csücskében 2025-ben is


A tavalyi sikeren felbuzdulva   az idén is megrendezik a   Festetics éttremi hét elnevezésű programot.

Tavaly mi is  megkóstoltunk néhány  fogást  és az idén is szándékunkban áll.



Ha nem is ilyen elegáns körülmények közt, de lehetősége van nagyközönségnek   is a
régi receptek alapján készült ételeket kóstolni a keszthelyi régió több étteremében  május utolsó-,június első napjaiban.

Tavaly  a főételeket próbáltuk ki  az egyik  fogás  a 
Fogas filé rákpaprikással és vajasgaluskával salátaszívvel  volt, nem okozott csalódást bár  a zalai rákot  hiányoltam, azt  garnélára cserélte  a séf. Nem  tudom kóstolható-e egyáltalán zalai rák még valahol egykoron  az étlapokon,  szakácskönyvekben szerepelt,  sőt, lehet-e  még valahol folyami rákot enni ?

Az ételeket némi modernizálás után nem teljesen a  régi receptúrát követve készitik el, ez ad méni magyarázatot a  zalarák  helyettesítéésr.e is 




A másik  ennél   "nehezebb" étel a  Vörösboros szarvaslapocka  pirított csontvelővel ceruza babbal és Anna burgonyával. Gondolom elég magyarázatként hozzáfűzni  a fiúk rendelték ez utóbbi ételt míg én a  könnyebb fogást választottam.


Az idei évben eddig a libamájterrint  rétegezett almatortával málnazselével kóstoltuk   fenomenális!







A harcsapaprikás  túrós csuszával  is bekerült az idei kínálatba  .


A Festetics  uradalom híres volt a vadgazdálkodásáról,   őzet, szarvast, fácánt vadásztak itt és fogyasztottak előszeretettel a környékbeli erdők -mezők bőségesek voltak gomba termésben is 
Akkoriban a Balaton  és a Zala folyó a halak mellett  folyami rákokban is gazdag volt,a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően számos keleti fűszer  is gazdagította  főúri konyhát.


A rezi .tomaji, diási , szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei.
Többfajta szőlőt termesztettek.A XX.sz-ra az olszrizling rajnai rizling zöldszilváni  volt  az uralkodó fajta ,pincéikban borok mellett  pezsgő is került a palackokba .A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb  borászati  központ innen irányították  a szőlőtermesztést és   a bortermelést. 
A főúri családban  nem csak nevelőnők és komornyikok  voltak franciák , de a borászok is.Magyarorszégon az elsők közt készült pezsgő a keszthelyi uradalomban . A habzó ital annyira kedvelt volt ,hogy Festetics Tasziló  a kedvenc lovát is azzal itatta.

A Festetics család első udvarmestere   Thierry Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes  rangos vendégsereget . 





A desszertek közül a Festetics tortácskát szerettem volna megkóstolni már korábban  a Dégi Festetics  kastélyban,  sajnos nem sikerült  azóta vagyis évek óta várok a lehetőségre,   sajnos az általam kóstolt torta  nem volt olyannyira mutatós mint a hivatalos fotón látott  az én ízlésemnek túl tömény még a modernizálás után is  ez az édesség.
 






Festetich Andorné Gyakorlati szakácskönyvében  ( az egyszerű egészséges és ma divatos főzésmód ismertetése  1897.) szerepel  a recept mely szerint  így készül  e torta 

"7 tojássárgáját 12dkg porcukorral keverünk és 7dkg tört  szitált mandulát teszünk hozzá, a tojást és cukrot legalább fél óráig kell keverni és ha a mandula benne van  a 7 tojásfehérjének keményre felvert habját  lassan belekeverjük. Két egyforma nagyságú papírral kirakott tortaformába  öntjük és lassan sütjük. Amikor megsült, kivesszük a tortaformából, olyan helyre állítjuk ahol jól kiszárad, ropogós marad.A két egyforma vastagságú tortadarab közé ujjnyi vastag   főt vanília vagy csokoládé krémet kenünk lásd a könyvben creme pattissiere és az egészet csokoládé glace -szal beöntjük ."
       


Jó étvágyat ! 


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2025. május 15., csütörtök

Győztes fagylaltok

Túl vagyunk a balaton fagyija versenyen , az év fagylalt versenye  lezajlott  már Olaszországban     és hamarosan  nálunk is megrendezésre kerül .  Jönnek sorra az eredmények  a győztes fagyik különleges   összertevői időnként megdöbbentenek néha csak elcsodálkozunk jéééé ez így milyen jó.


A napokban kaptam egy  levelet melyből szeretnék  idézni  pár sort:


" hallottam az idei díjnyertes fagyiról. engem már kifejezetten zavar, egyrészt meg se tudom jegyezni, rozmaring, körte, kecskesajt? ezt úgy a tányéromon el tudom képzelni, de fagyiba? már nem tudnak mit kitalálni. nekem a fagyi az édesség. a kovászos uborkát is azért kóstoltam meg, mert szeretem a hideg kovászos uborkát a hűtőből, a levét is. a fagyin persze nem sikerütl jóra. nagyon várom már, hogy bejelentsék, hogy a dijnyertes fagyi: puncs. például. csak úgy egyszerűen. ennyi. nekem a fagyizás az édesség, desszert, program egy ebéd után, ilyesmi. nem egy cukrász életművének kiteljesedése. gondolom, te ezzel nem értesz majd egyet. nekem már ezek a kombinációk sokkkk!"

Elgondolkodtam...

A sima egyszerű puncs már győzött, évtizetek óta  ott a van pultokon nem  csorbult  a tekintélye nem vesztett népszerűségéből,de jönnek az új ízek is és már nem 3-4 féle  fagylalt kapható csak,hanem  sokkal sokkal több , igen változik idővel az ízlésünk,szélesedik  a  kínálat a fagylalt színterén is . Van aki   a fűszeresebb különlegesebb fagylaltokat szereti  vannak akik konzervatívabbak ezen  a téren is de valljuk be egy bazsalikomos málna vagy citrom , lime nem csak hűsítő de valóban felfrissít és van benne valami plussz a rozmaringos körte fagylalt is csodás ízpárosítás. Az egyik kedvenc balatonparti  fagyizómban  csíptem el egy beszélgetést  a tulajonos   és egy érdeklődő   szakmabeli közt a lényeg  a szívüket -lelküket beleteszik a fagyltatba de az alapanyagokat is (!!!) ez a titok és  a siker  kulcsa. Szintén az idézett beszélgetésben hangzott el  mindig megtalálhatóak a hagyományos ízek is a fagylaltpult kínálatban  így mindenki  kedvére választhat és ez a lényeg az elégedett  vendég hisz vendéglátásról van szó .
 


A fagylalt verseny kicsit mindig több mint az ízek versenye bár azon keresztül valósul meg   a "hírverés"

A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a vidék gasztronómiai vonzerejét,a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe.is egyben.


A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én,akkor  rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. A helyszín is különleges volt az egyik új kompon tartották meg a zsűrizést és az eredményhirdetést, amit egy nyilvános fagyikóstolással zártak.




A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg,a döntéshozatal előtt.






Az idei győztes a Füge Fagyiudvar és Kávézó, Veszprém – MEKKóstollak kecskesajtos fagyija

„A fagylaltunkhoz a kecskesajtot egy szentantalfai termelőtől, Dobosi Pétertől vettük, ezt egy kis borssal bolondítottuk meg és rozmaringos sült körte variegátót kapott, illetve sós mandulát. Szeretünk elmenni az izgalmasabb kreációk felé, ezek szerint most sikerült vele nyernünk” – mondta Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó fagylaltmestere, aki testvérével, Tremmer Rolanddal és bátya menyasszonyával, Hakkel Zsófival készítette a nyertes ízt.

Hamarosan :

Az év fagylaltja  verseny ( voltunk már ilyenen írtam is akkor róla itt)





Az idei verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa. 

A verseny időpontja:         2025. május 24., szombat

A hagyományos kategóriákon kvül  az idén meghirdetet kategória   : PÁVAI KEDVENCE” KATEGÓRIA: 


Az Év Fagylaltja 2025. versenyen idén vendéglátónk, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdetünk meg, „Pávai kedvence” néven. A 2025-ös évet Hajdúszoboszló városa centenáriumi évnek nyilvánította, mert „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével 1925-ben 1091 méteres mélységből tört fel a 73 fokos hévíz, mely az első ilyen hőértékű víz- és gázfeltörés volt Magyarországon. Pávai Vajna Ferencnek volt egy szeretett almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. Egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltok és almás pite fagylaltok nevezését várjuk. A fagylaltokat lehet ízesíteni, fűszerezni, de kizárólag saját készítésű önteteket, variegátókat és ropogósokat lehet felhasználni benne. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék és gyümölcsvelők használata is megengedett!


Tavalyi győztesek: 

TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.

SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Sárgabarack  kategória: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred 

  természetesen mi is megkóstoltuk :






Az év fagyllatja  a szicíliai Vincenzo Squatrito Halleluja fagylaltja lett, aki a Messina mellett található Ritrovo Orchidea fagylaltozóból érkezett és fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé alkotja. Az idei nyertes fagylalt amely a jubileumi szentév hivatalos fagylaltja is .



Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2025. május 8., csütörtök

Aranydurbincs fűszeres szójamártásban sütve ( Bumbu ikan)



Orada vagy aranydurbincs,ahogy még eddig nem kóstoltuk, indonéz módon  !














Hozzávalók  :
  • fejenként 1-1 db aranydurbincs
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db chilipaprika ( porrá
  • zúzva
  • 1/2 mokkáskanál   őrölt bors
  • 1 kávéskanál olaj
  •  a mártáshoz :
  • 1 nagy  vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 mokkás  reszelt gyömbér 
  • 1 mokkás kanál   sambal oelek
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 2 evőkanál soya( szója) mártás
  • 2 evőkanál  frissen préselt citrom lé
  • 3 dl kókusztej
  •  + citrom és petrezselyem 


Nagyon könnyű elkészíteni  miután a  hozzávalókat beszereztük.
Talán a  speciális  indonéz fűszer  a  sambal oelek okozza  a legtöbb gondot . 
Mi is ez? Csípős paprika szósz, pép, mártás? 
Természetesen otthon is elkészíthető,  egy kis kreativitással rögtönözhetünk egy sajátos "utánzatot" a legegyszerűbben  a következőkép chili paprika  ( rizs) ecet  só keverékéből készítsünk pasztát ( mixeljük össze) különböző változatai léteznek  fokhagyma,  gyömbér, lime  hozzáadásával kísérletezhetünk a  nekünk  jobban ízlő variációt megtalálni.

Nézzük  hát hogyan  süssük az aranydurbincsot a fenti  módon .
A megfeleő méretű hőálló  sütőtál  kiválasztás után fektessük bele  a halat és kenjük be jó alaposan  a só-bors paprika, olívaolajból kikevert péppel.  Előmelegített sütőben 200 fokon süssük  15 percig a sütő alsó rácsán . Közben   tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apróra és   dinszteljük meg .Adjuk hozzá  a mártás további hozzávalóit ,1 mokkás  reszelt gyömbért,1 mokkás kanál   sambal oeleket,2 gerezd zúzott fokhagymát,2 evőkanál paradicsom pürét,2 evőkanál soya( szója) mártást,2 evőkanál  frissen préselt citrom levét,3 dl kókusztejet.  és kevergetve forraljuk össze  5 percig ,majd  az elősütött halr a öntve  azt süssük további 15 percig, jót tesz neki ha közben folyamatosan locsolgatjuk. Apró  citrom cikkelyekkel és petrezselyem zölddel  tálaljuk.
Köretként adhatunk párolt rizst  spenótot vagy  zöldbabot   cukkinit is hozzá,










Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

2025. április 15., kedd

Húsvéti menü ötletelés

Lassan  körvonalazódik az ünnepi menü hisz alig  pár nap választ csak  el a Húsvéttól.









Az idén  szerencsém van egybeesik a katolikus és ortodox ünnep de vannak évek  amikor akár  egy hónap  eltolódással két húsvétot is ünnepelhetünk,vagy  egy hét  van csak a két húsvéti ünnep közt    ilyenkor nagyon  óvatosan kell összeállítanom  az ételsorokat, ügyelni kell rá ne legyen unalmas,  bár van  ami ismétlődik  biztosan, ilyen  a  sonka -tojás  ezek közül  nem maradhat ki  egyik  sem ! Figyelni kell arra is, pénteken böjti ételek kerüljenek terítékre 2x is! Sőt még  azt is be kell  kalkulálnom, hogy  gyakran utazunk  "költözünk "  a  két ünnep közt, szinte minden évben  az egyik Húsvétot itt,  a másikat  ott  ünnepeljük. Szerencsére  a tavaszi ízek dominálhatnak a húsvéti menüben,  már megjelennek ilyenkor  a  friss zöldsaláták, medvehagyma, spenót, mángold, újhagyma és új fokhagyma is kapható a piacon, ahol vásárolni szoktam, mert változatlanul állítom  csakis kizárólag onnan érdemes beszerezni a zöldséget, kivéve ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy saját maga termeli, vagy a környezetében van  akitől megveheti. Talán említettem már,  nagy híve vagyok a balkon kertészetnek is, így a nagyvárosokban lakóknak sem kell feltétlen nélkülözni a friss fűszernövényeket,  meggyőződésem az ablakpárkányon vagy teraszon  lennie kell pár cserép fűszernövénynek .
 

Mi legyen  az ünnepet megelőző napokban  és  az ünnepi asztalon ?






Az alábbi összeállítás csak egy felsorolás ami  "hirtelen" eszembe jutott, én ebből a listából fogom majd az idén is  összeállítani a húsvéti menüt.



Hideg  "bevezető" fogások, előételnek, uzsonnára, vacsorára  vagy kiránduláshoz,hisz ha a tavaszi   időjárás  megengedi  a piknik, a szabadban elköltött étkezés  is lehet   kellően ünnepi.





 
 








 Genovai spenótos/mángoldos húsvéti pite  a torta Pasqualina ,mely hagyományosan 33 rétegű tésztából készül  igen dekoratív ( hidegen szeletelve) a  benne sült tojás. 




Levesek 


Főétel 







Fokhagymás  bárány comb  rozmaringos burgonyával 








Desszertek



Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !


2025. április 9., szerda

Croque Monsieur

Francia  szendvics vagy extra  sonkás  sajtos szendvics egy kis csavarral .
Ilyenkor a  húsvéti előkészületek nagytakarítás ünnepikészülődés alatt amikor nem jut időnk komolyabb ételt készíteni  kitűnő választás  egy ízletes,  tartalmas meleg  szenvics ebédre vag yvacsorára is. Azonban a Húsvét   utáni időszakban sem veszít időszerűségéből , amikor maradt még egy kis főtt sonka  csinálhatjuk  füstölt sonkával  is, bár az eredeti recept  gépsonkát ír elő,  ha  házi kenyérrel készül  kicsit rusztikus lesz   a kinézete, mint ahogy  nekem is az lett,  de ez nem baj. 
Nem lesz talán olyan  precízen  elegáns mintha  egy párizsi bistroban rendeltük volna, de az íze majd kárpótol a kinézete  miatt.


















croque monsieur
      




croque monsieur

Ha szeretnénk lefordítani magyarra  a  francia kifejezést  talán azt jelentené "ropogós úr".

Népszerű és igen kedvelt  melegszendvics, a francia. párizsi kávéházak étlapjain biztosan megtaláljuk, gyakran találkozunk vele  ha kiülünk  valamelyik hasonló teraszra, de vajon tényleg olyan messzire kell utaznunk,  hogy  a croque monsieurt megkóstoljuk? 

Nem hinném, hogy otthon  olyan nehéz lenne előállítani, szerintem csak elhatározás kérdése.
Nálunk néha előfordul munkaebéd során, legutóbb egy baráti sajt vacsora kiegészítő fogása lett,  egy pohár bor is  kifejezetten jól esik hozzá.
A kenyér ízlés kérdése, van aki  tost kenyeret  kínál és van aki a briós szerű kicsit  karakteresebb kenyeret pirít hozzá
Próbáltam  már sok magvas kenyérrel is  az is bevált nálunk.
Tehát a vékony kenyér szeleteket pirítsuk kicsit meg, meg is vajazhatjuk  ízlés szerint ebben az esetben  finomabb és gazdagabb, egyben kalória dúsabb lesz  a szendvicsünk. A  kenyereket vékonyan kenjük meg dijoni ( pikáns) mustárral, majd fedjük be  prágai sonka szeletekkel  és  tetszés szerinti sajt szeletekkel  ( olyan sajtot válasszunk ami könnyen olvad, náluk a masdamer,eidami  került  bele ),  a croque monsieur csukott szendvics tehát felülre is kerül egy szelet kenyér  és most jön a meglepetés!
A francia recept   besamel mártással fedi ezt a csukott szendvicset,  majd reszelt sajttal még bőven meghinti ezután pedig forró sütőben ráolvasztja  a sajtot ( átsüti ).
Így persze felmerül a kérdés  ehetjük -e mint  általában  a csukott szendvicseket  a két kezünkbe fogva vagy ezt a szendvicset késel villával kell fogyasztani?
Ebben az esetben nem veszik el a szendvics lényege??  azonban  bárhogy filozofálgatunk  meg kell hagyni ez  a szendvics különleges és finom  kár lenne  kihagyni,!









A croque monsieur szendvics is mint nem egyetlen  francia  gasztronómiai  híresség egy véletlen során keletkezett, nevezetesen  a 20-sz.-i építőmunkásoknak ( pincérnek ?) köszönhetően akik az uzsonnájukat  a radiátorra tették  e szendvicsben lévő sajt természetesen megolvadt a meleg hatására   a kenyér pedig, megpirult . Párizsi kávézók amint hírét vették azonnal elkezdték kínálni a  vendégeiknek így indult el  a népszerűség felé  a croque monsieur,
A legenda szerint   a Boulevard des Capucinesen a Le Trou dans Murnak és a Café de la Paix  kávézók  készítették   először ezt a szendvicset.


Tovább fejlesztett változatai  is megjelentek, mint  a "kalapot viselő " Madame Croque,  vagyis  a tükörtojással koronázott változat  valamint  a madmoiselle vagyis  a  a  buggyantott tojással készített  szendvics.
Népszerűségét bizonyítja,   hogy az irodalomba is bevonult, Proust  is említést tesz  róla  Az eltűnt idők  nyomában  című regényében .
 


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !



2025. április 5., szombat

Lazac steak fűszerkéregben





Tavasz van  könnyű színes ételre vágyunk ilyenkor teljesen érthető módon.
Gyorsan elkészíthető és ízletes a alábbi fogás, ami  a hal étel, így  egészséges , gazdag  foszforban  omega -3 ,folsavban  és még sorolhatnám az érveket ami mellette szól.
Ám lehet csak annyit ajánlóként említeni, finom !!!

                                                                                           
T
Szálka menteshalfilét használtam, kevés tengeri sóval, kakukkfűvel, őrölt rozmaring  és kapor keverékével meghintettem, mely szinte bevonta  íly módon  a hal szeleteket  majd sütőpapírra fektettem,kicsit  megborsoztam,olívaolajjalmegspricceltem majd  a  papír széleit gondosan  összehajtva becsomagoltam és  néhány percre forró sütőbe toltam. Közben  vajat melegítettem és a vegyes zöldségeket átforgattam rajta. Juh sajt forgácsokkal meghintettem és addig melegen tartottam míg a sajt rá nem olvad, végezetül kevés lime- lével meglocsoltam.   Másik lábosban vizet forraltam  egy kanálka sóval hintve és amint felforrt a lobogó vízben kifőztem  a  színes tésztát ( piros/paradicsomos,zöld/spenótos).Fogkeményre!! azaz, 5-7 perc elegendő miután leszűrtem tálra szedem ,vagyi snem kell leöblíteni , ráhalmoztam  a sajtos zöldséget ,legvégén pedig a  fűszerkéregben sült lazac steak-et, minek a tetejére vajdarabot tettem, pár csepp   lime -lével megöntöztem tálaláskor.

              


Hozzávalók:

  • 150-200g  Lazac steak /fő
  • 1-1 teáskanál friss zöldfűszer  vagy szárított rozmaring,kakukkfű,kapor
  • tengeri só
  • őrölt bors
  • pár csepp olívaolaj  
  • lime vagy citrom 
  • párolt zöldség =francia zöldség köret
  • főtt tészta (opcionális)

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

2025. április 1., kedd

Spenótos ravioli






Vajon minden nemzetnek megvan a maga  töltött tésztája?  Bizonyára,hisz  a  töltött tészták    finomak   akár  húsos  gombás  vagy zöldséges töltelék bújhat meg a  tészta
alatt  mind- mind  meglepetés,  hasonló de mégis más  köszönhetően a   fűszerezésnek és  az eltérő konyhatechnológiai eljárásoknak .



Vanak sós és édes változatok is




Nálunk  derelye volt, gyerekkoromban,  amit édesen ettük, prézli, porcukor  járt hozzá  és talán szilvalekvárral töltötték.Halvány emlékeim maradtak csak róla.  Sós változatok  is akadnak szép számmal. Az oroszok pelmenyinek hívják. A kínai formája  inkább batyura hasonlít, többnyire bambusz  edényben gőzölik. Az olaszok  kifőzik attól függően milyen formájú beszélünk ravioliról vagy tortelliniről  és tölteléke lehet húsos, gombás vagy spenótos ricottás ,sajtos is. 
Készen is kaphatóak, de a házi frissen gyúrt  tésztának nincs párja ebben az esetben sem.




Többször is szó esett már róla, hogy   a mai kor modern háziasszonyának nincs ideje  tésztát gyúrni, nos ezt azért cáfolnám,  ahogy írtam már korábban is némi gyakorlattal szinte annyi idő alatt meg lehet  gyúrni egy levél  tésztát  amíg a  víz felforr a  tészta főzéshez. Én a frissen gyúrt  tészta híve vagyok .   
 A töltött tésztáknál azért kicsit más  a helyzet,  ehhez több idő és türelem kell, de nem olyan ördöngösség, hogy  időnként  ne lehetne  próbálkozni vele.




A spenótos ravioli:
Hozzávalói  : 


  • 300 g liszt  
  • 1 tojás
  • víz 
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 0,5 evőkanál ecet ?
  •  300 g spenót
  • 1 csokor menta levél
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  •  100g friss fehér sajt 
  •  bors
  • szerecsendió

    Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk,a következő képpen , gyúródeszkára halmozzuk a lisztet  a közepébe mélyedést  készítünk ebbe ütjük az egész tojást  sózzuk, majd a vizet,ecetet és az olívaolajat fokozatosan hozzáadva sima tésztáva dolgozzuk össze,    kigömbölyítjük,  letakarva pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk a tésztát,úgy ,hogy két tészta lapot kapjunk.

Míg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket.
Ügyeljünk rá, a töltelék maradjon szaftos, élénk  zöld színű és  ne áztassa el a tésztát belülről! 

A spenótót átválogatjuk gondosan megmosssuk  ( váltott vízben,  folyóvízzel leöblítjük, lecsepegtetjük  és a leveleken maradt víz segítségével megpároljuk pár perc alatt, össszeesik  ennyi elég is ,lecsöpögtetjük /leszűrjük  a felesleges  levet amit közben eresztett, sózzuk borsozzuk szerecsendiót  reszelünk rá  az  apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük  ( friss mentalevél, fokhagyma/ friss fokhagymaszár /,medvehagyma ) belemorzsoljuk a friss fehérsajtot ez  lehet kecske-, vagy juh sajt vagy   ricotta is  pici olívaolajjal is  meglocsolom,   öszekeverjük és hagyjuk kicsit kihűlni, hogy kézmeleg legyen tudjunk dolgozni vele.

A egyik tésztalapra elkezdjük  a spenótos tölteléket halmozni (kb, egy kanálnyit) 6-7 cm távolságra egymástól , ha kész a halmok közti tésztát vékonyan megkenjük felvert tojással vagy vízzel  és óvatosan ráhelyezzük a másik tészta lapot  a halmok körül rányomkodjuk kicsit formázzuk a kezünkkel majd derelyevágóval felvágjuk  a halmok mentén a tésztát  ezt követően   kézzel alaposan minden   darabot még  a szélein jól  összenyomkodunk ne szökhessen el  a töltelék főzés közben.  
Bő forrásban lévő sós vízben  főzzük ki  a tésztát amit fel jön a víz színáre már jó is  nem  tart sokáig.
Ha igazán autentikus  raviolit szeretnénk  egy vajas "mártásban" úsztassuk meg  a frissen kifőtt  raviolit, ez szép fényt  is ad majd neki . a mártáshoz egy merőkanál húslevest /alaplevet /tészta főzővizet   20g vajjal forraljunk össze, ebbe a mártásba  szedjük bele a frissen főtt sajtos-  spenótos  raviolit amit tálaláskor  frissen reszelt parmezánnal hintünk meg.
 












Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...