Pünkösdi asztal varázsa – ünnepi menü új köntösben
A tavasz végének ünnepe, a pünkösd, nemcsak a természet megújulását, hanem a családi együttlétek melegségét is magában hordozza. Az alkalomhoz illően olyan különleges menüvel készültem, amely ötvözi a szezon friss alapanyagait a kreatív ízkombinációkkal. Avokádókrémmel indítunk, amit egy szaftos, cseresznyés kacsasült követ mángoldos rétessel – ez a páros egyszerre nosztalgikus és merész. A csípős mustáros, gyümölcsös saláta igazi ízbomba, míg a mascarponés epres pohárkrém könnyed lezárása az étkezésnek. Az ünnepi hangulatot pedig egy pohár hűvös, száraz pezsgő koronázza meg. Merülj el velem ebben a pünkösdi gasztrokalandban!
Pünkösdi, ünnepi ebéd el lehet ennél jobbat képzelni?
- Avokadó krém
- Cseresznyés kacsa, mángoldos rétessel
- Csípős mustáros gyümölcsös saláta
- Mascarpone-s epres pohárkrém
- száraz pezsgő
A kacsa, ugyan nem igazán tavaszi étel, de cseresznyével kínálva, gyümölcsös zöldsalátával körítve már akár az is lehet.Különleges párosítás, vag ytalán nem is az hisz a magyar konyhában is gyakran kínálunk gyümölcs szószokat mártásokat főtt húsok és sültek mellé is.Ajánlom kipróbálásra a cseresznyés kacsa receptjét:
Cseresznyés kacsa
francia recept
A sütési hőmérsékletet kb. 15-20 perc múltával mérsékeljük 180 fokra.
Összesen a két kilós pecsenye kacsát 1 órát át süssünk !
Cseresznyés kacsa
Hozzávalói
- egész pecsenye kacsa ( 1,5-2 kg)
- 1 kg cseresznye
- 30 g vaj
- 4 evőkanál Maracshino( cseresznye pálinka)
- 1,5 narancs kifacsart leve
- csipet fahéj
- frissen őrölt só , bors
Mángoldos és sajtos rétessel
kínáltam .
Amíg a kacsa sül, elkészíthetjük az előételt, salátákat és a cseresznyét .
Eredeti francia recept szerint a cseresznyét együtt kéne sütni a kacsával, a sütési idő felénél, 2/3 -nál hozzáadva, ám én attól tartottam túl zsíros lesz a kacsából ki csöpögő zsiradéktól, így azt külön készítettem el .
A kimagozott cseresznyét forró serpenyőben átforgattam, ízlés szerint kevés vajat is adhatunk hozzá, majd mikor már levet ereszt, őrölt fahéjjal és borssal hintem, Maraschino -val( cseresznye pálinkával , -likőrrel ) felöntöm, forralok rajta még egyet és elzárom a tűzhelyet alatta .Mi szeretjük ha gyümülcs darabok felismerhetőek,de lehetne homogén szószként i stálalni ez esetben turmix gép segítségével mixeljük a cseresznyét majd forrón tálaljuk.
Gyümölcsös saláta
A salátához csípős mustárt kevertem el olívaolaj és málnaecet keverékével, majd apróra tépkedett zöldsalátát és szeletelt epret vegyítettem hozzá,az egészet frissen őrölt borssal hintettem .
Avokádó krém vagy quacamole
Előételként, avokádó krém került asztalra csípősen ( chili paprikával ) hagymával, fokhagymával, friss koriander zölddel, mexikói módon.
epres mascarpone-s pohárkrém, keksz morzsával
és forró fekete kávé .

Az ebédhez egy pohár pezsgőt is ... hisz ünnep van ???
Jó étvágyat!
Szép ünnepet !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !