2017. augusztus 3., csütörtök

Chappati ( csapáti)







Együnk, vagy ne együnk kenyeret  ebben a kánikulában ? Van megoldás! Csinálunk  chappatit!


A kérdés azért is égető, mert én  naponta sütöm  a családnak a friss kenyeret, péksüteményt így akaratlanul is  befűtök   a lakásban  mostani  a 38 -40 fok mellé.

Na de akkor mi lesz,kenyér nélkül  maradjunk?

Házi  kenyér nélkül  a férjem el sem tudja képzelni az étkezéseket,  én  könnyen lemondok a kenyérről és   a  gyerek sem ragaszkodik hozzá, Ő szívesen választaná  a palacsintát helyette  ha felvetődik a kérdés, tehát 2:1  a szavazás  eredménye .

Jobb a  békesség,  keressük  a megoldást,ami  ez esetben is kézen fekvő,  a   hasonló  ( meleg ) éghajlatú  népek konyháján kell körülnézni most is,  mint már oly sok esetben ez hozza meg a megoldást .

Chappati  lesz nyáron   a kánikulában a kenyerünk  !



chappati


Mi az a chapatti?

„Chapatti” (vagy hindiül roti) az indiai háztartások leggyakoribb lepénykenyere. Élesztő nélkül készül: csupán liszt, só és víz kell hozzá. Nem kell keleszteni, és sütő sem kell hozzá – elég egy serpenyő vagy platni. Gyors, egyszerű, praktikus, és tökéletes alternatíva a nyári napokra, amikor nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt.

Az indiai diaszpóra révén a chapati az egész világon elterjedt – Afrikában (főként Kelet-Afrikában), a Karib-térségben és a brit konyhákban is megjelent. A kenyérkultúra globalizációjának egyik emblematikus példája.

A chapatti nemcsak praktikus, hanem több ezer éves hagyománnyal is bír. A Harappa–Indus-völgyi civilizációban (Kr. e. 2500 körül) már őröltek búzát, lapos köveken készítettek lepénykenyeret. A szó maga a „chapat” igéből ered, ami „lapítani, csapkodni” jelent – utalva arra, ahogy a tésztát kézzel nyújtják és lapítják.

A chapatti az indiai otthonok szimbóluma is egyben. Egy indiai mondás szerint:

„Az igazi szeretetet nem szavakban, hanem chapattiban mérik.”

Nemcsak étel, hanem társadalmi és családi rituálé is: sok családban a lányokat már kiskoruktól tanítják a tökéletesen kerek chapatti elkészítésére. Egy jól sikerült chapatti arrafelé az ügyes háziasszony védjegye.A chappati  India  tradicionális, leggyakrabban fogyasztott  lepénykenyere, egy átlagos indiai  családban  minden nap  fogyasztják. Az anyák  leányaikat  hét éves koruktól tanítják a chappati nyújtásának és  sütésének művészetére.








chappati






Hozzávalók:



Elkészítés:

  1. A lisztet keverjük el a sóval, majd fokozatosan adagolva a vizet, kézzel gyúrjunk belőle lágy, rugalmas tésztát. Akkor jó, ha a tészta nem ragad és a gyúrófelület száraz marad.

  2. Alaposan gyúrjuk át, majd spricceljük meg vízzel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és pihentessük 30 percig.

  3. A pihentetés után újra alaposan gyúrjuk át.

  4. Formázzunk diónyi gombócokat, és 12–13 cm átmérőjű, kerek, vékony lapokká nyújtsuk ki.

  5. Forró, száraz serpenyőben süssük: először az egyik oldalát, míg elkezd hólyagosodni és kifehéredik, majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is, amíg barna foltok jelennek meg rajta.

  6. A kész chapattikat vajjal kenjük meg, hogy puhák maradjanak, és egymásra halmozhatjuk őket.




chappati  nyújtása -sütése

Érdemes előbb összeállítani a tésztát – amíg pihen, el lehet készíteni a főételt, és csak az étkezés előtt frissen kisütni a chapattit. Így forrón, melegen kerül az asztalra – ahogy az Indiában is szokás.


chappati

Mivel tálaljuk?

A chapatti szinte mindenhez illik:

  • fűszeres zöldséges ragukhoz,

  • joghurtos mártásokhoz,

  • lencséhez (dhal),

  • sőt akár egyszerű nyári salátákhoz is kiváló.


Ha tetszik a chapatti, érdemes még felfedezni más népek „nem-sütős” kenyereit is:

  • olasz piadina,

  • török bazlama,

  • közel-keleti pita vagy khubz,

  • örmény lavash
    mindegyik saját történettel és stílussal bír, mégis közös bennük az egyszerűség és frissesség.



Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az illatos cukrot, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:









További kenyér recepteket találsz a pékségem oldalon :
pékségem 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...