Téli levesek címszó alatt találtam a Magyar Konyha magazin 2001. februári számában az alábbi receptet. Nagyon izgalmasan hangzott számomra az árpagyöngy leves cím és miután elolvastam a hozzávalókat már nem volt kétséges ezt én kipróbálom. Bár a magazinban szereplő leírást csak útmutatásnak használtam, az én gersli levesem attól kicsit eltérő.
Február van, nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de addig azt esszük ami van és lila hagyma, gersli ( árpagyöngy ) és szikkadt kenyér is van itthon szinte mindig.Bár most enyhült a zord tél a meleg levesek jól esnek még mindig.
Az árpagyöngyöt ( gerslit) folyó víz alatt mossuk meg figyelmeztet az eredeti recept, ez így van jól, a búzát, rizst is mindig szűrőbe teszem és folyó vízben addig mosom míg a víz "tiszta" áttetsző nem lesz, így történt ez most is a gerslivel is. A búzát be szoktam áztatni felhasználás előtt és bár a recept ezt írja elő az árpagyöngy esetében is, ettől most eltekintettem,így is az "előírt "idő alatt megfőtt a gersli s mi szeretjük ha kicsit "ropog", érződik a fogunk alatt, mint a tészta esetében azaz "a la dente" .
Egy nagy adag csontleves főztem így annak a leve került felhasználásra a gersli leveshez, sőt a gyermek adagját még a csontokról leeső hús nyesedékkel is gazdagítottam.
Tehát a hús/csontlébe tegyük a megmosott lecsepegtetett gerslit, adjunk hozzá néhány babérlevelet, és főzzük puhulásig ( 30-35 perc) .
Tetszés szerint pirított hagymát és kockára vágott kenyeret adjunk a leveshez, tálaláskor sózzuk borsozzuk kedvünk szerint.Nálunk nagyon népszerű az asztali só-,bors őrlő. így az ételek készítésénél mindig tekintettel vagyok erre, így mindenki ízesítheti kedve szerint a tányérjába kerülő levest.
Nálunk az aszalt paradicsom olívaolajából kerül egy kanállal serpenyőbe azon pirítottam meg a kenyérkockákat és a kész levesbe is cseppentettem egy csepp olíva olajat az erősből amiben a erős paprikákat tettem el, igazán különleges íze lett ettől a gersli levesünknek.
Hozzávalók :
Ha tetszett a bejegyzés, készíts el te is , írd meg a véleményed vagy csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaringes&ibolya Facebook oldalát is!
Február van, nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de addig azt esszük ami van és lila hagyma, gersli ( árpagyöngy ) és szikkadt kenyér is van itthon szinte mindig.Bár most enyhült a zord tél a meleg levesek jól esnek még mindig.
Az árpagyöngyöt ( gerslit) folyó víz alatt mossuk meg figyelmeztet az eredeti recept, ez így van jól, a búzát, rizst is mindig szűrőbe teszem és folyó vízben addig mosom míg a víz "tiszta" áttetsző nem lesz, így történt ez most is a gerslivel is. A búzát be szoktam áztatni felhasználás előtt és bár a recept ezt írja elő az árpagyöngy esetében is, ettől most eltekintettem,így is az "előírt "idő alatt megfőtt a gersli s mi szeretjük ha kicsit "ropog", érződik a fogunk alatt, mint a tészta esetében azaz "a la dente" .
Egy nagy adag csontleves főztem így annak a leve került felhasználásra a gersli leveshez, sőt a gyermek adagját még a csontokról leeső hús nyesedékkel is gazdagítottam.
Tehát a hús/csontlébe tegyük a megmosott lecsepegtetett gerslit, adjunk hozzá néhány babérlevelet, és főzzük puhulásig ( 30-35 perc) .
Tetszés szerint pirított hagymát és kockára vágott kenyeret adjunk a leveshez, tálaláskor sózzuk borsozzuk kedvünk szerint.Nálunk nagyon népszerű az asztali só-,bors őrlő. így az ételek készítésénél mindig tekintettel vagyok erre, így mindenki ízesítheti kedve szerint a tányérjába kerülő levest.
Nálunk az aszalt paradicsom olívaolajából kerül egy kanállal serpenyőbe azon pirítottam meg a kenyérkockákat és a kész levesbe is cseppentettem egy csepp olíva olajat az erősből amiben a erős paprikákat tettem el, igazán különleges íze lett ettől a gersli levesünknek.
Hozzávalók :
- 200 g árpagyöngy/gersli
- 1 lila hagyma
- 1 evőkanál olíva olaj ( az aszalt paradicsomos ha van)
- 1 csepp olíva olaj ( az erős paprikásból)
- 2 babérlevél
- 1 l erős csont -vagy húslé
- só- bors tetszés szerint tálaláskor
- 2-3 szikkadt kenyér ( kockára vágva és pirítva)
Ha tetszett a bejegyzés, készíts el te is , írd meg a véleményed vagy csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaringes&ibolya Facebook oldalát is!
Én rendszeresen főzöm téle, de mindig füstölt hússal és annak főzőlevével készítem, szoktam beletenni még 1-1 sárgarépát és fehérrépát is karikázva a hagyma mellett, valami csodás íze van :-)
VálaszTörlésFinom lehet füstölt hússal is,kifogom úgy is próbálni, köszönöm az ötletet Anikó.
TörlésSzívesen, egész biztosan ízleni fog, mert karakteresebb :-)
Törlés