2018. február 24., szombat

Szombati heti piac(nap )


Piacoztunk ma is,bár a téli piac  hangulata  teljesen más mint az év  többi évszakában .
Ezen a piacon, Budapest külvárosában,nem először járunk azt mondták róla termelői piac( ezért kerestük fel anno,)  ami  többé -kevésbé igaz szerintem.
termelői piac


Vannak saját terrméket árulók, de nem mindenki az, a megitélésem szerint,  most sok volt  a  déligyümölcs, exotikus gyümölcs,  paprika, paradicsom kínálat .   


piac
 .
Azért érdemes kinézni ide, a zölség -gyümölcsön kívül  van  füstölt hús áru is  és jellegzetes fokhagymás lángos illata is jelezte,hogy lángost is árulnak  valahol. Egy  lakótelep szélén  a parkolóban   borongós februári  szombathoz képest szerintem  sokan vannak  árusok és vásárlók is .


termelői piac

Mi  krumpli  és   alma iránt érdeklődtünk   mint később kiderült  a közeli  állandó piacnál magasabb áron lehet itt beszerezni, bár választék van bőven több   fajta  krumpli is megtalálható a  kínálatban  a legolcsóbb   kilója valamivel   100 Ft alatt a  legdrágább ( kifli krumpli )  250-300 Ft között .

Almát   250 Ft ért vettem  az árus szerint saját termés, jánoshalmai öreg fák  termése, amit időnként elfelejt   permetezni.
alma




Később átmentünk  a  "rendes piacra " ott 160  Ft -ért vettem nagyon ízletes almát.  ( összehasonlításként)


pirospaprika


A legjobban   egy  "paprikás stand  " fogott meg . Két fiatal ember invitált szívélyesen  kóstoljuk ,szagoljuk meg a  pirospaprikát, amit   hagyományos módszerel készítenek .Rákérdeztem mit jelent ez , lelekesem magyarázták:
- Szabadföldi  paprikából, úgy mint régen.

szegedi paprika

Egy tájékoztatót is    készítettek amin többek közt  ez olvasható:
" 100% saját termesztésű, magyar termék
Csak szegedi  tájkörzetből származó szegedi fajtákat  tartalmaz
Gondosan válogatott  a  régi módszert követve
Hetekig szikkasztott,utóérlelt, hogy minnél frisebb és eltarthatóbb legyen
Kíméletesen szárított , malomkövön őrölt "

őröltpparika



Első körben csak érdeklődtünk nézelődtünk, nagyon kellemes benyomást szereztünk, meggyőztek  ( cseppet sem tolokodó módon )arról   ezt  a terméket ki kell próbálni,  majd egy kör után visszatértünk vásárolni is .

pirospaprika



Először voltak itt , remélejük nem utoljára.
Otthon   én is készítettem néhány ebéd előtti falatot a libazsíros kenyér  és  körözött is   a frissen vásárolt paprikával készült.
zakuszka




Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2018. február 14., szerda

Valentin-napi tészta tengeri gyümölcseivel – egy falatnyi nyár a télben

A Valentin-nap tél közepén érkezik, amikor a legtöbben valami különlegesre, melegségre, fényre és egy kis nyári hangulatra vágyunk.
Ilyenkor jólesik az asztalra csempészni egy kis napsütést – például ezzel a tengeri gyümölcseivel készült tésztával, amely nálunk már igazi ünnepi klasszikus lett.

Az eredete is egy családi történet: évekkel ezelőtt a fiam Bécsben, egy Valentin-napi utazásunk során még nem lelkesedett a tenger gyümölcseiért. De később, egy otthoni ebéden megtört a jég – egy színes, fekete-fehér spagetti mellé tálalva annyira megszerette, hogy azóta minden Valentin-napon ott van az asztalunkon.

Ez a recept azért is ideális, mert:

  • gyorsan elkészül (marad idő a terítésre és a hangolódásra is),

  • könnyű, mégis különleges,

  • remekül illik hozzá egy pohár pezsgő vagy száraz fehérbor,

  • és egy falatnyi nyarat is csempész az ünnepi asztalra.



tengergyümölcsei pasta



Ideális fogás  szerintem a   pasta  tengergyümölcseivel egy  ilyen   alkalomra mint a  Valentin napi  vacsora.  Mutatós, könnyű ( nem terheli meg  a gyomrot  jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz )  pezsgőt  is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt  elkészíthetjük  és marad időnk   a terítésre, szépítkezésre  amelett, hogy  különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban  említem meg nagyon finom.

Elkészítése:
 
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és  citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs  ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum  ami eredeti "siliai"  került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon,  felengedés nélkül megy  a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm,  vajat és szőlőmag olajat teszek rá  majd petrezselyem  zöldet,  fedővel letakarva pihentetem míg   a pastanak felteszem a vizet és fog keményre  "al dente"főzöm.
Majd leszűröm   a tésztát és  összekeverem a  tengergyümölcseivel.
  •  

    Hozzávalók (4 adaghoz):

    • 400 g tetszőleges pasta tészta (pl. spagetti, tagliatelle, akár házi készítésű)

    • 1 csomag fagyasztott tengeri gyümölcsei keverék (kb. 400-500 g)

    • só, kömény a főzővízhez

    • citromlé (vagy citromkoncentrátum)

    • 20 g vaj

    • 1 evőkanál szőlőmagolaj vagy olívaolaj

    • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazék sós, köménnyel ízesített vizet forralunk. Ha van citrom, facsarhatunk bele, ha nincs, jöhet a citromkoncentrátum.

  2. A fagyasztott tengeri gyümölcseit felengedés nélkül a forrásban lévő vízbe tesszük. Ha újra felforrt, leszűrjük.

  3. Vaj és szőlőmagolaj keverékén átforgatjuk, megszórjuk petrezselyemmel, és lefedve pihentetjük, amíg a tészta elkészül.

  4. A tésztát sós vízben al dente-re főzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a tengeri gyümölcseivel.

  5. Kínálhatunk mellé rukkolát, olívabogyót, fokhagymás sült paprikát, amit olívaolajjal és ecettel locsolunk meg.







rukkola  & sültpaprika saláta



Miért imádjuk ezt a receptet Valentin-napra?

  • Gyors, egyszerű, de ünnepi

  • Különleges, de nem túl nehéz

  • Kiváló egy pohár bor vagy pezsgő mellé

  • Egy kis nyarat varázsol a téli asztalra


Tálalási tipp:

Ha igazán elegáns hatást szeretnél, fekete spagettivel vagy kézműves, színes tésztával tálald!


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezta könnyű ünnepi fogást készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya




2018. február 10., szombat

Sós karamellás csokoládé tarte

Valentin napi desszertként  mutatkozott be néhány éve  nálunk ez a  csokis -sós desszert.
Ajánlom   bátran a kezdő háziasszonyoknak is  elsöprő sikert érhetnek el  párjuknál  a sós karamellás tarteval   és igazán nem  kell  sokat vesződni vele, hamar meg van .  

sós karamellás csokoládé tarte





Hozzávalói:
 A tészta kosárhoz :

  • 250 g liszt 
  • 125 g  vaj 
  • 1 tojás csipet só


A ganache krémhez : 


  • 25 cl tejszín
  • 200 g étcsokoládé ( magas kakaó tartalommal 70-80 %)

A sós karamellhez :

  • 125 g cukor
  • 10 cl tejszín
  • 25 g vaj
  • himalaya só 
sós karamellás csokoládé tarte











sós karamellás csokoládé tarte


Elkészítése:



Először a tészta kosarat készítjük el :  a lisztet keverjük el pici sóval, morzsoljuk köré a vajat a közepébe pedig üssük bele  a tojást, majd  gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze míg sima jól formázható lesz.  Nyújtsuk  a   sütőforma lakúra és béleljük ki  a tésztával úgy  hogy  kis pereme legyen .
Szoktak   nehezéket tenni a közepébe ami általában  száraz bab,  hogy ne púposodjon fel, de én ezt a lépést kihagyom  és eddig még nem okozott problémát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd  süssük meg a tésztát  kb. 20 perc alatt.

A csokoládét tördeljük apró darabokra, a  tejszínt melegítsük fel és  keverjük el benne  a csokoládét, olvasszuk fel  míg teljesen  homogén, kenhető nem lesz  ezzel a krémmel kentjük meg a  tarte-t.
Eztán  a  cukrot pár kanál vízzel melegítsük fel olvadásig a karamellhez, adjuk hozzá  a  tejszínt, keverjük át és  tegyünk bele majd vajat addig  kevergetjük míg az is felolvad.
Kicsit várunk vele míg sűrűsödni kezd, amint formázható, csíkokat húzunk a  sós karamellel  a csokoládé tetejére, majd késsel  átlósan áthúzogatjuk, (így  ha türelmesek vagyunk és nem kapkodunk   mint én tettem, )  rácsozott mintát kapunk .
Lehet  a képen nem olyan mutatós  de az íze mindenért kárpótol érdemes kipróbálni.
Sok-sok csoki   és  a sós karamell együtt igazi különleges  desszertet eredményezett. 



sós karamellás  csokoládés tarte

Szeletelés után  egy pohárka finom likőr  vagy gyümölcs kellemesen kiegészíti  az ízeit.




sós karamellás csokoládé tarte











Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...