A Valentin-nap tél közepén érkezik, amikor a legtöbben valami különlegesre, melegségre, fényre és egy kis nyári hangulatra vágyunk.
Ilyenkor jólesik az asztalra csempészni egy kis napsütést – például ezzel a tengeri gyümölcseivel készült tésztával, amely nálunk már igazi ünnepi klasszikus lett.
Az eredete is egy családi történet: évekkel ezelőtt a fiam Bécsben, egy Valentin-napi utazásunk során még nem lelkesedett a tenger gyümölcseiért. De később, egy otthoni ebéden megtört a jég – egy színes, fekete-fehér spagetti mellé tálalva annyira megszerette, hogy azóta minden Valentin-napon ott van az asztalunkon.
Ez a recept azért is ideális, mert:
-
gyorsan elkészül (marad idő a terítésre és a hangolódásra is),
-
könnyű, mégis különleges,
-
remekül illik hozzá egy pohár pezsgő vagy száraz fehérbor,
-
és egy falatnyi nyarat is csempész az ünnepi asztalra.
Ideális fogás szerintem a pasta tengergyümölcseivel egy ilyen alkalomra mint a Valentin napi vacsora. Mutatós, könnyű ( nem terheli meg a gyomrot jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz ) pezsgőt is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt elkészíthetjük és marad időnk a terítésre, szépítkezésre amelett, hogy különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban említem meg nagyon finom.
Elkészítése:
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum ami eredeti "siliai" került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon, felengedés nélkül megy a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm, vajat és szőlőmag olajat teszek rá majd petrezselyem zöldet, fedővel letakarva pihentetem míg a pastanak felteszem a vizet és fog keményre "al dente"főzöm.
Majd leszűröm a tésztát és összekeverem a tengergyümölcseivel.
-
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
400 g tetszőleges pasta tészta (pl. spagetti, tagliatelle, akár házi készítésű)
-
1 csomag fagyasztott tengeri gyümölcsei keverék (kb. 400-500 g)
-
só, kömény a főzővízhez
-
citromlé (vagy citromkoncentrátum)
-
20 g vaj
-
1 evőkanál szőlőmagolaj vagy olívaolaj
-
1 csokor friss petrezselyem
-
Elkészítés:
-
Egy nagy fazék sós, köménnyel ízesített vizet forralunk. Ha van citrom, facsarhatunk bele, ha nincs, jöhet a citromkoncentrátum.
-
A fagyasztott tengeri gyümölcseit felengedés nélkül a forrásban lévő vízbe tesszük. Ha újra felforrt, leszűrjük.
-
Vaj és szőlőmagolaj keverékén átforgatjuk, megszórjuk petrezselyemmel, és lefedve pihentetjük, amíg a tészta elkészül.
-
A tésztát sós vízben al dente-re főzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a tengeri gyümölcseivel.
-
Kínálhatunk mellé rukkolát, olívabogyót, fokhagymás sült paprikát, amit olívaolajjal és ecettel locsolunk meg.
Miért imádjuk ezt a receptet Valentin-napra?
-
Gyors, egyszerű, de ünnepi
-
Különleges, de nem túl nehéz
-
Kiváló egy pohár bor vagy pezsgő mellé
-
Egy kis nyarat varázsol a téli asztalra
Tálalási tipp:
Ha igazán elegáns hatást szeretnél, fekete spagettivel vagy kézműves, színes tésztával tálald!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezta könnyű ünnepi fogást készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:
📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése