rovatok

2018. február 14., szerda

Valentin-napi tészta tengeri gyümölcseivel – egy falatnyi nyár a télben

A Valentin-nap tél közepén érkezik, amikor a legtöbben valami különlegesre, melegségre, fényre és egy kis nyári hangulatra vágyunk.
Ilyenkor jólesik az asztalra csempészni egy kis napsütést – például ezzel a tengeri gyümölcseivel készült tésztával, amely nálunk már igazi ünnepi klasszikus lett.

Az eredete is egy családi történet: évekkel ezelőtt a fiam Bécsben, egy Valentin-napi utazásunk során még nem lelkesedett a tenger gyümölcseiért. De később, egy otthoni ebéden megtört a jég – egy színes, fekete-fehér spagetti mellé tálalva annyira megszerette, hogy azóta minden Valentin-napon ott van az asztalunkon.

Ez a recept azért is ideális, mert:

  • gyorsan elkészül (marad idő a terítésre és a hangolódásra is),

  • könnyű, mégis különleges,

  • remekül illik hozzá egy pohár pezsgő vagy száraz fehérbor,

  • és egy falatnyi nyarat is csempész az ünnepi asztalra.



tengergyümölcsei pasta



Ideális fogás  szerintem a   pasta  tengergyümölcseivel egy  ilyen   alkalomra mint a  Valentin napi  vacsora.  Mutatós, könnyű ( nem terheli meg  a gyomrot  jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz )  pezsgőt  is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt  elkészíthetjük  és marad időnk   a terítésre, szépítkezésre  amelett, hogy  különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban  említem meg nagyon finom.

Elkészítése:
 
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és  citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs  ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum  ami eredeti "siliai"  került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon,  felengedés nélkül megy  a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm,  vajat és szőlőmag olajat teszek rá  majd petrezselyem  zöldet,  fedővel letakarva pihentetem míg   a pastanak felteszem a vizet és fog keményre  "al dente"főzöm.
Majd leszűröm   a tésztát és  összekeverem a  tengergyümölcseivel.
  •  

    Hozzávalók (4 adaghoz):

    • 400 g tetszőleges pasta tészta (pl. spagetti, tagliatelle, akár házi készítésű)

    • 1 csomag fagyasztott tengeri gyümölcsei keverék (kb. 400-500 g)

    • só, kömény a főzővízhez

    • citromlé (vagy citromkoncentrátum)

    • 20 g vaj

    • 1 evőkanál szőlőmagolaj vagy olívaolaj

    • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazék sós, köménnyel ízesített vizet forralunk. Ha van citrom, facsarhatunk bele, ha nincs, jöhet a citromkoncentrátum.

  2. A fagyasztott tengeri gyümölcseit felengedés nélkül a forrásban lévő vízbe tesszük. Ha újra felforrt, leszűrjük.

  3. Vaj és szőlőmagolaj keverékén átforgatjuk, megszórjuk petrezselyemmel, és lefedve pihentetjük, amíg a tészta elkészül.

  4. A tésztát sós vízben al dente-re főzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a tengeri gyümölcseivel.

  5. Kínálhatunk mellé rukkolát, olívabogyót, fokhagymás sült paprikát, amit olívaolajjal és ecettel locsolunk meg.







rukkola  & sültpaprika saláta



Miért imádjuk ezt a receptet Valentin-napra?

  • Gyors, egyszerű, de ünnepi

  • Különleges, de nem túl nehéz

  • Kiváló egy pohár bor vagy pezsgő mellé

  • Egy kis nyarat varázsol a téli asztalra


Tálalási tipp:

Ha igazán elegáns hatást szeretnél, fekete spagettivel vagy kézműves, színes tésztával tálald!


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezta könnyű ünnepi fogást készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése