2025. május 26., hétfő
Festetics éttermi hét főúri lakomák a Balaton nyugati csücskében 2025-ben is
2025. május 15., csütörtök
Győztes fagylaltok
A rendezvény
célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a
figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább
erősítse a vidék gasztronómiai vonzerejét,
A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én,akkor rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. A helyszín is különleges volt az egyik új kompon tartották meg a zsűrizést és az eredményhirdetést, amit egy nyilvános fagyikóstolással zártak.
A szakértő zsűri
több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg,a döntéshozatal
előtt.
Az idei győztes a Füge Fagyiudvar és Kávézó, Veszprém – MEKKóstollak kecskesajtos fagyija
„A fagylaltunkhoz a kecskesajtot egy szentantalfai
termelőtől, Dobosi Pétertől vettük, ezt egy kis borssal bolondítottuk meg és
rozmaringos sült körte variegátót kapott, illetve sós mandulát. Szeretünk
elmenni az izgalmasabb kreációk felé, ezek szerint most sikerült vele nyernünk”
– mondta Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó fagylaltmestere, aki
testvérével, Tremmer Rolanddal és bátya menyasszonyával, Hakkel Zsófival
készítette a nyertes ízt.
Az év fagylaltja verseny ( voltunk már ilyenen írtam is akkor róla itt)
Az idei verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa.
A verseny időpontja: 2025. május 24., szombat
A hagyományos kategóriákon kvül az idén meghirdetet kategória : PÁVAI KEDVENCE” KATEGÓRIA:
Az Év Fagylaltja 2025. versenyen idén vendéglátónk, Hajdúszoboszló
tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója
alkalmából egy új kategóriát hirdetünk meg, „Pávai kedvence” néven. A 2025-ös
évet Hajdúszoboszló városa centenáriumi évnek nyilvánította, mert „A hévizek
atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével 1925-ben 1091
méteres mélységből tört fel a 73 fokos hévíz, mely az első ilyen hőértékű víz-
és gázfeltörés volt Magyarországon. Pávai Vajna Ferencnek volt egy szeretett
almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. Egyik kedvenc
süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült
fagylaltok és almás pite fagylaltok nevezését várjuk. A fagylaltokat lehet
ízesíteni, fűszerezni, de kizárólag saját készítésű önteteket, variegátókat és
ropogósokat lehet felhasználni benne. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék
és gyümölcsvelők használata is megengedett!
Tavalyi győztesek:
TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann
Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.
Sárgabarack kategória: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
természetesen mi is megkóstoltuk :
2025. május 8., csütörtök
Aranydurbincs fűszeres szójamártásban sütve ( Bumbu ikan)
- fejenként 1-1 db aranydurbincs
- 2 kávéskanál só
- 1 db chilipaprika ( porrá
- zúzva
- 1/2 mokkáskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál olaj
- a mártáshoz :
- 1 nagy vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 mokkás reszelt gyömbér
- 1 mokkás kanál sambal oelek
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsom püré
- 2 evőkanál soya( szója) mártás
- 2 evőkanál frissen préselt citrom lé
- 3 dl kókusztej
- + citrom és petrezselyem