2025. május 8., csütörtök

Aranydurbincs fűszeres szójamártásban sütve ( Bumbu ikan)



Orada vagy aranydurbincs,ahogy még eddig nem kóstoltuk, indonéz módon  !














Hozzávalók  :
  • fejenként 1-1 db aranydurbincs
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db chilipaprika ( porrá
  • zúzva
  • 1/2 mokkáskanál   őrölt bors
  • 1 kávéskanál olaj
  •  a mártáshoz :
  • 1 nagy  vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 mokkás  reszelt gyömbér 
  • 1 mokkás kanál   sambal oelek
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 2 evőkanál soya( szója) mártás
  • 2 evőkanál  frissen préselt citrom lé
  • 3 dl kókusztej
  •  + citrom és petrezselyem 


Nagyon könnyű elkészíteni  miután a  hozzávalókat beszereztük.
Talán a  speciális  indonéz fűszer  a  sambal oelek okozza  a legtöbb gondot . 
Mi is ez? Csípős paprika szósz, pép, mártás? 
Természetesen otthon is elkészíthető,  egy kis kreativitással rögtönözhetünk egy sajátos "utánzatot" a legegyszerűbben  a következőkép chili paprika  ( rizs) ecet  só keverékéből készítsünk pasztát ( mixeljük össze) különböző változatai léteznek  fokhagyma,  gyömbér, lime  hozzáadásával kísérletezhetünk a  nekünk  jobban ízlő variációt megtalálni.

Nézzük  hát hogyan  süssük az aranydurbincsot a fenti  módon .
A megfeleő méretű hőálló  sütőtál  kiválasztás után fektessük bele  a halat és kenjük be jó alaposan  a só-bors paprika, olívaolajból kikevert péppel.  Előmelegített sütőben 200 fokon süssük  15 percig a sütő alsó rácsán . Közben   tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apróra és   dinszteljük meg .Adjuk hozzá  a mártás további hozzávalóit ,1 mokkás  reszelt gyömbért,1 mokkás kanál   sambal oeleket,2 gerezd zúzott fokhagymát,2 evőkanál paradicsom pürét,2 evőkanál soya( szója) mártást,2 evőkanál  frissen préselt citrom levét,3 dl kókusztejet.  és kevergetve forraljuk össze  5 percig ,majd  az elősütött halr a öntve  azt süssük további 15 percig, jót tesz neki ha közben folyamatosan locsolgatjuk. Apró  citrom cikkelyekkel és petrezselyem zölddel  tálaljuk.
Köretként adhatunk párolt rizst  spenótot vagy  zöldbabot   cukkinit is hozzá,










Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...