Túl vagyunk a balaton fagyija versenyen , az év fagylalt versenye lezajlott már Olaszországban és hamarosan nálunk is megrendezésre kerül . Jönnek sorra az eredmények a győztes fagyik különleges összertevői időnként megdöbbentenek néha csak elcsodálkozunk jéééé ez így milyen jó.
A napokban kaptam egy levelet melyből szeretnék idézni pár sort:
" hallottam az idei
díjnyertes fagyiról. engem már kifejezetten zavar, egyrészt meg se tudom
jegyezni, rozmaring, körte, kecskesajt? ezt úgy a tányéromon el tudom képzelni,
de fagyiba? már nem tudnak mit kitalálni. nekem a fagyi az édesség. a kovászos
uborkát is azért kóstoltam meg, mert szeretem a hideg kovászos uborkát a
hűtőből, a levét is. a fagyin persze nem sikerütl jóra. nagyon várom már, hogy
bejelentsék, hogy a dijnyertes fagyi: puncs. például. csak úgy egyszerűen.
ennyi. nekem a fagyizás az édesség, desszert, program egy ebéd után, ilyesmi.
nem egy cukrász életművének kiteljesedése. gondolom, te ezzel nem értesz majd
egyet. nekem már ezek a kombinációk sokkkk!"
Elgondolkodtam...
A sima egyszerű puncs már győzött, évtizetek óta ott a van pultokon nem csorbult a tekintélye nem vesztett népszerűségéből,de jönnek az új ízek is és már nem 3-4 féle fagylalt kapható csak,hanem sokkal sokkal több , igen változik idővel az ízlésünk,szélesedik a kínálat a fagylalt színterén is . Van aki a fűszeresebb különlegesebb fagylaltokat szereti vannak akik konzervatívabbak ezen a téren is de valljuk be egy bazsalikomos málna vagy citrom , lime nem csak hűsítő de valóban felfrissít és van benne valami plussz a rozmaringos körte fagylalt is csodás ízpárosítás. Az egyik kedvenc balatonparti fagyizómban csíptem el egy beszélgetést a tulajonos és egy érdeklődő szakmabeli közt a lényeg a szívüket -lelküket beleteszik a fagyltatba de az alapanyagokat is (!!!) ez a titok és a siker kulcsa. Szintén az idézett beszélgetésben hangzott el mindig megtalálhatóak a hagyományos ízek is a fagylaltpult kínálatban így mindenki kedvére választhat és ez a lényeg az elégedett vendég hisz vendéglátásról van szó .
A fagylalt verseny kicsit mindig több mint az ízek versenye bár azon keresztül valósul meg a "hírverés"
A rendezvény
célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a
figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább
erősítse a vidék gasztronómiai vonzerejét,a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe.is egyben.
A Balaton
régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én,akkor rendezték meg a XII. Balaton Fagyija
választást. A helyszín is különleges volt az egyik új kompon tartották meg a
zsűrizést és az eredményhirdetést, amit egy nyilvános fagyikóstolással zártak.
A szakértő zsűri
több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg,a döntéshozatal
előtt.
Hamarosan :
Az év fagylaltja verseny ( voltunk már ilyenen írtam is akkor róla itt)
Az idei verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb
fürdőkomplexumának városa.
A verseny időpontja: 2025. május 24., szombat
A hagyományos kategóriákon kvül az
idén meghirdetet kategória : PÁVAI KEDVENCE”
KATEGÓRIA:
Az Év Fagylaltja 2025. versenyen idén vendéglátónk, Hajdúszoboszló
tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója
alkalmából egy új kategóriát hirdetünk meg, „Pávai kedvence” néven. A 2025-ös
évet Hajdúszoboszló városa centenáriumi évnek nyilvánította, mert „A hévizek
atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével 1925-ben 1091
méteres mélységből tört fel a 73 fokos hévíz, mely az első ilyen hőértékű víz-
és gázfeltörés volt Magyarországon. Pávai Vajna Ferencnek volt egy szeretett
almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. Egyik kedvenc
süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült
fagylaltok és almás pite fagylaltok nevezését várjuk. A fagylaltokat lehet
ízesíteni, fűszerezni, de kizárólag saját készítésű önteteket, variegátókat és
ropogósokat lehet felhasználni benne. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék
és gyümölcsvelők használata is megengedett!
Tavalyi győztesek:
TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann
Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.
SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda,
Székesfehérvár
Sárgabarack kategória: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
természetesen mi is megkóstoltuk :
Az év fagyllatja a
szicíliai Vincenzo Squatrito Halleluja fagylaltja lett, aki a Messina mellett
található Ritrovo Orchidea fagylaltozóból érkezett és fagylaltjának alapját a
gianduja, a mogyoró és a csokoládé alkotja. Az idei nyertes fagylalt amely a
jubileumi szentév hivatalos fagylaltja is .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése