2025. május 15., csütörtök

Győztes fagylaltok

Túl vagyunk a balaton fagyija versenyen , az év fagylalt versenye  lezajlott  már Olaszországban     és hamarosan  nálunk is megrendezésre kerül .  Jönnek sorra az eredmények  a győztes fagyik különleges   összertevői időnként megdöbbentenek néha csak elcsodálkozunk jéééé ez így milyen jó.


A napokban kaptam egy  levelet melyből szeretnék  idézni  pár sort:


" hallottam az idei díjnyertes fagyiról. engem már kifejezetten zavar, egyrészt meg se tudom jegyezni, rozmaring, körte, kecskesajt? ezt úgy a tányéromon el tudom képzelni, de fagyiba? már nem tudnak mit kitalálni. nekem a fagyi az édesség. a kovászos uborkát is azért kóstoltam meg, mert szeretem a hideg kovászos uborkát a hűtőből, a levét is. a fagyin persze nem sikerütl jóra. nagyon várom már, hogy bejelentsék, hogy a dijnyertes fagyi: puncs. például. csak úgy egyszerűen. ennyi. nekem a fagyizás az édesség, desszert, program egy ebéd után, ilyesmi. nem egy cukrász életművének kiteljesedése. gondolom, te ezzel nem értesz majd egyet. nekem már ezek a kombinációk sokkkk!"

Elgondolkodtam...

A sima egyszerű puncs már győzött, évtizetek óta  ott a van pultokon nem  csorbult  a tekintélye nem vesztett népszerűségéből,de jönnek az új ízek is és már nem 3-4 féle  fagylalt kapható csak,hanem  sokkal sokkal több , igen változik idővel az ízlésünk,szélesedik  a  kínálat a fagylalt színterén is . Van aki   a fűszeresebb különlegesebb fagylaltokat szereti  vannak akik konzervatívabbak ezen  a téren is de valljuk be egy bazsalikomos málna vagy citrom , lime nem csak hűsítő de valóban felfrissít és van benne valami plussz a rozmaringos körte fagylalt is csodás ízpárosítás. Az egyik kedvenc balatonparti  fagyizómban  csíptem el egy beszélgetést  a tulajonos   és egy érdeklődő   szakmabeli közt a lényeg  a szívüket -lelküket beleteszik a fagyltatba de az alapanyagokat is (!!!) ez a titok és  a siker  kulcsa. Szintén az idézett beszélgetésben hangzott el  mindig megtalálhatóak a hagyományos ízek is a fagylaltpult kínálatban  így mindenki  kedvére választhat és ez a lényeg az elégedett  vendég hisz vendéglátásról van szó .
 


A fagylalt verseny kicsit mindig több mint az ízek versenye bár azon keresztül valósul meg   a "hírverés"

A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a vidék gasztronómiai vonzerejét,a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe.is egyben.


A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én,akkor  rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. A helyszín is különleges volt az egyik új kompon tartották meg a zsűrizést és az eredményhirdetést, amit egy nyilvános fagyikóstolással zártak.




A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg,a döntéshozatal előtt.






Az idei győztes a Füge Fagyiudvar és Kávézó, Veszprém – MEKKóstollak kecskesajtos fagyija

„A fagylaltunkhoz a kecskesajtot egy szentantalfai termelőtől, Dobosi Pétertől vettük, ezt egy kis borssal bolondítottuk meg és rozmaringos sült körte variegátót kapott, illetve sós mandulát. Szeretünk elmenni az izgalmasabb kreációk felé, ezek szerint most sikerült vele nyernünk” – mondta Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó fagylaltmestere, aki testvérével, Tremmer Rolanddal és bátya menyasszonyával, Hakkel Zsófival készítette a nyertes ízt.

Hamarosan :

Az év fagylaltja  verseny ( voltunk már ilyenen írtam is akkor róla itt)





Az idei verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa. 

A verseny időpontja:         2025. május 24., szombat

A hagyományos kategóriákon kvül  az idén meghirdetet kategória   : PÁVAI KEDVENCE” KATEGÓRIA: 


Az Év Fagylaltja 2025. versenyen idén vendéglátónk, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdetünk meg, „Pávai kedvence” néven. A 2025-ös évet Hajdúszoboszló városa centenáriumi évnek nyilvánította, mert „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével 1925-ben 1091 méteres mélységből tört fel a 73 fokos hévíz, mely az első ilyen hőértékű víz- és gázfeltörés volt Magyarországon. Pávai Vajna Ferencnek volt egy szeretett almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. Egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltok és almás pite fagylaltok nevezését várjuk. A fagylaltokat lehet ízesíteni, fűszerezni, de kizárólag saját készítésű önteteket, variegátókat és ropogósokat lehet felhasználni benne. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék és gyümölcsvelők használata is megengedett!


Tavalyi győztesek: 

TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.

SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Sárgabarack  kategória: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred 

  természetesen mi is megkóstoltuk :






Az év fagyllatja  a szicíliai Vincenzo Squatrito Halleluja fagylaltja lett, aki a Messina mellett található Ritrovo Orchidea fagylaltozóból érkezett és fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé alkotja. Az idei nyertes fagylalt amely a jubileumi szentév hivatalos fagylaltja is .



Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...