rovatok

2025. május 26., hétfő

Festetics éttermi hét főúri lakomák a Balaton nyugati csücskében 2025-ben is


A tavalyi sikeren felbuzdulva   az idén is megrendezik a   Festetics éttremi hét elnevezésű programot.

Tavaly mi is  megkóstoltunk néhány  fogást  és az idén is szándékunkban áll.



Ha nem is ilyen elegáns körülmények közt, de lehetősége van nagyközönségnek   is a
régi receptek alapján készült ételeket kóstolni a keszthelyi régió több étteremében  május utolsó-,június első napjaiban.

Tavaly  a főételeket próbáltuk ki  az egyik  fogás  a 
Fogas filé rákpaprikással és vajasgaluskával salátaszívvel  volt, nem okozott csalódást bár  a zalai rákot  hiányoltam, azt  garnélára cserélte  a séf. Nem  tudom kóstolható-e egyáltalán zalai rák még valahol egykoron  az étlapokon,  szakácskönyvekben szerepelt,  sőt, lehet-e  még valahol folyami rákot enni ?

Az ételeket némi modernizálás után nem teljesen a  régi receptúrát követve készitik el, ez ad méni magyarázatot a  zalarák  helyettesítéésr.e is 




A másik  ennél   "nehezebb" étel a  Vörösboros szarvaslapocka  pirított csontvelővel ceruza babbal és Anna burgonyával. Gondolom elég magyarázatként hozzáfűzni  a fiúk rendelték ez utóbbi ételt míg én a  könnyebb fogást választottam.


Az idei évben eddig a libamájterrint  rétegezett almatortával málnazselével kóstoltuk   fenomenális!







A harcsapaprikás  túrós csuszával  is bekerült az idei kínálatba  .


A Festetics  uradalom híres volt a vadgazdálkodásáról,   őzet, szarvast, fácánt vadásztak itt és fogyasztottak előszeretettel a környékbeli erdők -mezők bőségesek voltak gomba termésben is 
Akkoriban a Balaton  és a Zala folyó a halak mellett  folyami rákokban is gazdag volt,a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően számos keleti fűszer  is gazdagította  főúri konyhát.


A rezi .tomaji, diási , szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei.
Többfajta szőlőt termesztettek.A XX.sz-ra az olszrizling rajnai rizling zöldszilváni  volt  az uralkodó fajta ,pincéikban borok mellett  pezsgő is került a palackokba .A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb  borászati  központ innen irányították  a szőlőtermesztést és   a bortermelést. 
A főúri családban  nem csak nevelőnők és komornyikok  voltak franciák , de a borászok is.Magyarorszégon az elsők közt készült pezsgő a keszthelyi uradalomban . A habzó ital annyira kedvelt volt ,hogy Festetics Tasziló  a kedvenc lovát is azzal itatta.

A Festetics család első udvarmestere   Thierry Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes  rangos vendégsereget . 





A desszertek közül a Festetics tortácskát szerettem volna megkóstolni már korábban  a Dégi Festetics  kastélyban,  sajnos nem sikerült  azóta vagyis évek óta várok a lehetőségre,   sajnos az általam kóstolt torta  nem volt olyannyira mutatós mint a hivatalos fotón látott  az én ízlésemnek túl tömény még a modernizálás után is  ez az édesség.
 






Festetich Andorné Gyakorlati szakácskönyvében  ( az egyszerű egészséges és ma divatos főzésmód ismertetése  1897.) szerepel  a recept mely szerint  így készül  e torta 

"7 tojássárgáját 12dkg porcukorral keverünk és 7dkg tört  szitált mandulát teszünk hozzá, a tojást és cukrot legalább fél óráig kell keverni és ha a mandula benne van  a 7 tojásfehérjének keményre felvert habját  lassan belekeverjük. Két egyforma nagyságú papírral kirakott tortaformába  öntjük és lassan sütjük. Amikor megsült, kivesszük a tortaformából, olyan helyre állítjuk ahol jól kiszárad, ropogós marad.A két egyforma vastagságú tortadarab közé ujjnyi vastag   főt vanília vagy csokoládé krémet kenünk lásd a könyvben creme pattissiere és az egészet csokoládé glace -szal beöntjük ."
       


Jó étvágyat ! 


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2025. május 15., csütörtök

Győztes fagylaltok

Túl vagyunk a balaton fagyija versenyen , az év fagylalt versenye  lezajlott  már Olaszországban     és hamarosan  nálunk is megrendezésre kerül .  Jönnek sorra az eredmények  a győztes fagyik különleges   összertevői időnként megdöbbentenek néha csak elcsodálkozunk jéééé ez így milyen jó.


A napokban kaptam egy  levelet melyből szeretnék  idézni  pár sort:


" hallottam az idei díjnyertes fagyiról. engem már kifejezetten zavar, egyrészt meg se tudom jegyezni, rozmaring, körte, kecskesajt? ezt úgy a tányéromon el tudom képzelni, de fagyiba? már nem tudnak mit kitalálni. nekem a fagyi az édesség. a kovászos uborkát is azért kóstoltam meg, mert szeretem a hideg kovászos uborkát a hűtőből, a levét is. a fagyin persze nem sikerütl jóra. nagyon várom már, hogy bejelentsék, hogy a dijnyertes fagyi: puncs. például. csak úgy egyszerűen. ennyi. nekem a fagyizás az édesség, desszert, program egy ebéd után, ilyesmi. nem egy cukrász életművének kiteljesedése. gondolom, te ezzel nem értesz majd egyet. nekem már ezek a kombinációk sokkkk!"

Elgondolkodtam...

A sima egyszerű puncs már győzött, évtizetek óta  ott a van pultokon nem  csorbult  a tekintélye nem vesztett népszerűségéből,de jönnek az új ízek is és már nem 3-4 féle  fagylalt kapható csak,hanem  sokkal sokkal több , igen változik idővel az ízlésünk,szélesedik  a  kínálat a fagylalt színterén is . Van aki   a fűszeresebb különlegesebb fagylaltokat szereti  vannak akik konzervatívabbak ezen  a téren is de valljuk be egy bazsalikomos málna vagy citrom , lime nem csak hűsítő de valóban felfrissít és van benne valami plussz a rozmaringos körte fagylalt is csodás ízpárosítás. Az egyik kedvenc balatonparti  fagyizómban  csíptem el egy beszélgetést  a tulajonos   és egy érdeklődő   szakmabeli közt a lényeg  a szívüket -lelküket beleteszik a fagyltatba de az alapanyagokat is (!!!) ez a titok és  a siker  kulcsa. Szintén az idézett beszélgetésben hangzott el  mindig megtalálhatóak a hagyományos ízek is a fagylaltpult kínálatban  így mindenki  kedvére választhat és ez a lényeg az elégedett  vendég hisz vendéglátásról van szó .
 


A fagylalt verseny kicsit mindig több mint az ízek versenye bár azon keresztül valósul meg   a "hírverés"

A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a vidék gasztronómiai vonzerejét,a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe.is egyben.


A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én,akkor  rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. A helyszín is különleges volt az egyik új kompon tartották meg a zsűrizést és az eredményhirdetést, amit egy nyilvános fagyikóstolással zártak.




A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg,a döntéshozatal előtt.






Az idei győztes a Füge Fagyiudvar és Kávézó, Veszprém – MEKKóstollak kecskesajtos fagyija

„A fagylaltunkhoz a kecskesajtot egy szentantalfai termelőtől, Dobosi Pétertől vettük, ezt egy kis borssal bolondítottuk meg és rozmaringos sült körte variegátót kapott, illetve sós mandulát. Szeretünk elmenni az izgalmasabb kreációk felé, ezek szerint most sikerült vele nyernünk” – mondta Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó fagylaltmestere, aki testvérével, Tremmer Rolanddal és bátya menyasszonyával, Hakkel Zsófival készítette a nyertes ízt.

Hamarosan :

Az év fagylaltja  verseny ( voltunk már ilyenen írtam is akkor róla itt)





Az idei verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa. 

A verseny időpontja:         2025. május 24., szombat

A hagyományos kategóriákon kvül  az idén meghirdetet kategória   : PÁVAI KEDVENCE” KATEGÓRIA: 


Az Év Fagylaltja 2025. versenyen idén vendéglátónk, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdetünk meg, „Pávai kedvence” néven. A 2025-ös évet Hajdúszoboszló városa centenáriumi évnek nyilvánította, mert „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével 1925-ben 1091 méteres mélységből tört fel a 73 fokos hévíz, mely az első ilyen hőértékű víz- és gázfeltörés volt Magyarországon. Pávai Vajna Ferencnek volt egy szeretett almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. Egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltok és almás pite fagylaltok nevezését várjuk. A fagylaltokat lehet ízesíteni, fűszerezni, de kizárólag saját készítésű önteteket, variegátókat és ropogósokat lehet felhasználni benne. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék és gyümölcsvelők használata is megengedett!


Tavalyi győztesek: 

TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.

SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Sárgabarack  kategória: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred 

  természetesen mi is megkóstoltuk :






Az év fagyllatja  a szicíliai Vincenzo Squatrito Halleluja fagylaltja lett, aki a Messina mellett található Ritrovo Orchidea fagylaltozóból érkezett és fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé alkotja. Az idei nyertes fagylalt amely a jubileumi szentév hivatalos fagylaltja is .



Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2025. május 8., csütörtök

Aranydurbincs fűszeres szójamártásban sütve ( Bumbu ikan)



Orada vagy aranydurbincs,ahogy még eddig nem kóstoltuk, indonéz módon  !














Hozzávalók  :
  • fejenként 1-1 db aranydurbincs
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db chilipaprika ( porrá
  • zúzva
  • 1/2 mokkáskanál   őrölt bors
  • 1 kávéskanál olaj
  •  a mártáshoz :
  • 1 nagy  vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 mokkás  reszelt gyömbér 
  • 1 mokkás kanál   sambal oelek
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsom püré
  • 2 evőkanál soya( szója) mártás
  • 2 evőkanál  frissen préselt citrom lé
  • 3 dl kókusztej
  •  + citrom és petrezselyem 


Nagyon könnyű elkészíteni  miután a  hozzávalókat beszereztük.
Talán a  speciális  indonéz fűszer  a  sambal oelek okozza  a legtöbb gondot . 
Mi is ez? Csípős paprika szósz, pép, mártás? 
Természetesen otthon is elkészíthető,  egy kis kreativitással rögtönözhetünk egy sajátos "utánzatot" a legegyszerűbben  a következőkép chili paprika  ( rizs) ecet  só keverékéből készítsünk pasztát ( mixeljük össze) különböző változatai léteznek  fokhagyma,  gyömbér, lime  hozzáadásával kísérletezhetünk a  nekünk  jobban ízlő variációt megtalálni.

Nézzük  hát hogyan  süssük az aranydurbincsot a fenti  módon .
A megfeleő méretű hőálló  sütőtál  kiválasztás után fektessük bele  a halat és kenjük be jó alaposan  a só-bors paprika, olívaolajból kikevert péppel.  Előmelegített sütőben 200 fokon süssük  15 percig a sütő alsó rácsán . Közben   tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apróra és   dinszteljük meg .Adjuk hozzá  a mártás további hozzávalóit ,1 mokkás  reszelt gyömbért,1 mokkás kanál   sambal oeleket,2 gerezd zúzott fokhagymát,2 evőkanál paradicsom pürét,2 evőkanál soya( szója) mártást,2 evőkanál  frissen préselt citrom levét,3 dl kókusztejet.  és kevergetve forraljuk össze  5 percig ,majd  az elősütött halr a öntve  azt süssük további 15 percig, jót tesz neki ha közben folyamatosan locsolgatjuk. Apró  citrom cikkelyekkel és petrezselyem zölddel  tálaljuk.
Köretként adhatunk párolt rizst  spenótot vagy  zöldbabot   cukkinit is hozzá,










Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !