A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is megrendezik a Festetics éttremi hét elnevezésű programot.
Tavaly mi is megkóstoltunk néhány fogást és az idén is szándékunkban áll.
Ha nem is ilyen elegáns körülmények közt, de lehetősége van nagyközönségnek is a
régi receptek alapján készült ételeket kóstolni a keszthelyi régió több étteremében május utolsó-,június első napjaiban.
Tavaly a főételeket próbáltuk ki az egyik fogás a
Fogas filé rákpaprikással és vajasgaluskával salátaszívvel volt, nem okozott csalódást bár a zalai rákot hiányoltam, azt garnélára cserélte a séf. Nem tudom kóstolható-e egyáltalán zalai rák még valahol egykoron az étlapokon, szakácskönyvekben szerepelt, sőt, lehet-e még valahol folyami rákot enni ?
Az ételeket némi modernizálás után nem teljesen a régi receptúrát követve készitik el, ez ad méni magyarázatot a zalarák helyettesítéésr.e is
A másik ennél "nehezebb" étel a Vörösboros szarvaslapocka pirított csontvelővel ceruza babbal és Anna burgonyával. Gondolom elég magyarázatként hozzáfűzni a fiúk rendelték ez utóbbi ételt míg én a könnyebb fogást választottam.
Az idei évben eddig a libamájterrint rétegezett almatortával málnazselével kóstoltuk fenomenális!
A Festetics uradalom híres volt a vadgazdálkodásáról, őzet, szarvast, fácánt vadásztak itt és fogyasztottak előszeretettel a környékbeli erdők -mezők bőségesek voltak gomba termésben is
Akkoriban a Balaton és a Zala folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt,a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően számos keleti fűszer is gazdagította főúri konyhát.
A rezi .tomaji, diási , szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei.
Többfajta szőlőt termesztettek.A XX.sz-ra az olszrizling rajnai rizling zöldszilváni volt az uralkodó fajta ,pincéikban borok mellett pezsgő is került a palackokba .A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ innen irányították a szőlőtermesztést és a bortermelést.
A főúri családban nem csak nevelőnők és komornyikok voltak franciák , de a borászok is.Magyarorszégon az elsők közt készült pezsgő a keszthelyi uradalomban . A habzó ital annyira kedvelt volt ,hogy Festetics Tasziló a kedvenc lovát is azzal itatta.
A Festetics család első udvarmestere Thierry Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes rangos vendégsereget .
A desszertek közül a Festetics tortácskát szerettem volna megkóstolni már korábban a Dégi Festetics kastélyban, sajnos nem sikerült azóta vagyis évek óta várok a lehetőségre, sajnos az általam kóstolt torta nem volt olyannyira mutatós mint a hivatalos fotón látott az én ízlésemnek túl tömény még a modernizálás után is ez az édesség.
Festetich Andorné Gyakorlati szakácskönyvében ( az egyszerű egészséges és ma divatos főzésmód ismertetése 1897.) szerepel a recept mely szerint így készül e torta
"7 tojássárgáját 12dkg porcukorral keverünk és 7dkg tört szitált mandulát teszünk hozzá, a tojást és cukrot legalább fél óráig kell keverni és ha a mandula benne van a 7 tojásfehérjének keményre felvert habját lassan belekeverjük. Két egyforma nagyságú papírral kirakott tortaformába öntjük és lassan sütjük. Amikor megsült, kivesszük a tortaformából, olyan helyre állítjuk ahol jól kiszárad, ropogós marad.A két egyforma vastagságú tortadarab közé ujjnyi vastag főt vanília vagy csokoládé krémet kenünk lásd a könyvben creme pattissiere és az egészet csokoládé glace -szal beöntjük ."
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése