rovatok

2025. május 26., hétfő

Festetics éttermi hét főúri lakomák a Balaton nyugati csücskében 2025-ben is


A tavalyi sikeren felbuzdulva   az idén is megrendezik a   Festetics éttremi hét elnevezésű programot.

Tavaly mi is  megkóstoltunk néhány  fogást  és az idén is szándékunkban áll.



Ha nem is ilyen elegáns körülmények közt, de lehetősége van nagyközönségnek   is a
régi receptek alapján készült ételeket kóstolni a keszthelyi régió több étteremében  május utolsó-,június első napjaiban.

Tavaly  a főételeket próbáltuk ki  az egyik  fogás  a 
Fogas filé rákpaprikással és vajasgaluskával salátaszívvel  volt, nem okozott csalódást bár  a zalai rákot  hiányoltam, azt  garnélára cserélte  a séf. Nem  tudom kóstolható-e egyáltalán zalai rák még valahol egykoron  az étlapokon,  szakácskönyvekben szerepelt,  sőt, lehet-e  még valahol folyami rákot enni ?

Az ételeket némi modernizálás után nem teljesen a  régi receptúrát követve készitik el, ez ad méni magyarázatot a  zalarák  helyettesítéésr.e is 




A másik  ennél   "nehezebb" étel a  Vörösboros szarvaslapocka  pirított csontvelővel ceruza babbal és Anna burgonyával. Gondolom elég magyarázatként hozzáfűzni  a fiúk rendelték ez utóbbi ételt míg én a  könnyebb fogást választottam.


Az idei évben eddig a libamájterrint  rétegezett almatortával málnazselével kóstoltuk   fenomenális!







A harcsapaprikás  túrós csuszával  is bekerült az idei kínálatba  .


A Festetics  uradalom híres volt a vadgazdálkodásáról,   őzet, szarvast, fácánt vadásztak itt és fogyasztottak előszeretettel a környékbeli erdők -mezők bőségesek voltak gomba termésben is 
Akkoriban a Balaton  és a Zala folyó a halak mellett  folyami rákokban is gazdag volt,a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően számos keleti fűszer  is gazdagította  főúri konyhát.


A rezi .tomaji, diási , szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei.
Többfajta szőlőt termesztettek.A XX.sz-ra az olszrizling rajnai rizling zöldszilváni  volt  az uralkodó fajta ,pincéikban borok mellett  pezsgő is került a palackokba .A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb  borászati  központ innen irányították  a szőlőtermesztést és   a bortermelést. 
A főúri családban  nem csak nevelőnők és komornyikok  voltak franciák , de a borászok is.Magyarorszégon az elsők közt készült pezsgő a keszthelyi uradalomban . A habzó ital annyira kedvelt volt ,hogy Festetics Tasziló  a kedvenc lovát is azzal itatta.

A Festetics család első udvarmestere   Thierry Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes  rangos vendégsereget . 





A desszertek közül a Festetics tortácskát szerettem volna megkóstolni már korábban  a Dégi Festetics  kastélyban,  sajnos nem sikerült  azóta vagyis évek óta várok a lehetőségre,   sajnos az általam kóstolt torta  nem volt olyannyira mutatós mint a hivatalos fotón látott  az én ízlésemnek túl tömény még a modernizálás után is  ez az édesség.
 






Festetich Andorné Gyakorlati szakácskönyvében  ( az egyszerű egészséges és ma divatos főzésmód ismertetése  1897.) szerepel  a recept mely szerint  így készül  e torta 

"7 tojássárgáját 12dkg porcukorral keverünk és 7dkg tört  szitált mandulát teszünk hozzá, a tojást és cukrot legalább fél óráig kell keverni és ha a mandula benne van  a 7 tojásfehérjének keményre felvert habját  lassan belekeverjük. Két egyforma nagyságú papírral kirakott tortaformába  öntjük és lassan sütjük. Amikor megsült, kivesszük a tortaformából, olyan helyre állítjuk ahol jól kiszárad, ropogós marad.A két egyforma vastagságú tortadarab közé ujjnyi vastag   főt vanília vagy csokoládé krémet kenünk lásd a könyvben creme pattissiere és az egészet csokoládé glace -szal beöntjük ."
       


Jó étvágyat ! 


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése