2019. december 15., vasárnap

Ünnepre hangolódás, ünnepi előkészületek

Ahogy vége van már  novembernek a és közeleg  a december és az Advent minden évben azt hiszem rengeteg idő van  a készülődésre.Van még idő gondolom ilyenkor,aztán egyszer csak azon kapom magam  "a dolog a körmömre égett".





Az ünnepre készülődve vegyük sorra a teendőinket. Most még kényelmesen beoszthatjuk, hogy kapkodás nélkül  jusson időnk mindenre. Mit szeretnénk mi az ami igazán fontos számunkra?
Én szeretnék minél több időt a családommal töltenék így valóban nagyon fontos a jó szervezés és amit csak lehet előre előkészíteni.
Nagyanyáink  csillogó ünnepe a takarítással kezdődött.  Így, mire a főzésre került a sor már ragyogott  a lakás, ez tetszik ezt szívesen  követem.

Az ünnepi  előtti takarításnál is mindig a  szódabikarbónát  és ecetet használok elsősorban , a bútor ápoláshoz pedig  olívaolaj és citrom keverékét.
Csupa természetes, a konyhában is  megtalálható alapanyagok.




Lehetőség szerint igyekszem   saját készítésű díszbe burkolni  a lakást. ehhez  örökzöld ágakat használok( tuja, fenyő ,borostyán)  szívesen  de  a dió a gyümölcsök ( tálban  elrendezve) és a fűszerek  fahéj rúd, csillag ánizs, szegfűszeg is felhasználásra kerül.
Amíg kicsik voltak  a gyerekek  egy hatalmas erdei sétát iktattunk be a kincsgyűjtésre,  sose törtük le azonban  a fák ágait, mindig volt lehullott gally, azokat  keresgéltük  színes bogyókat. tobozokat . Mára  már nehéz lenne ilyen  programot összehozni, de  azóta    hatalmasra  nőttek a kertben is   a tuják, fenyők ( minden évben kiültetjük a karácsonyfát )és a többi örökzöldről is leesik egy -egy ág amit felhasználhatok a díszítéshez.




Az adventi koszorú készítés is az én dolgom, ugye magától érthetődik és az adventi sütemények ideje is eljött ahogy a hideg beköszöntével a  forró italok, csokoládék, fűszeres teák, forralt bor is gyakran készülnek majd, jól fognak esni  a kertben és  bent is.

.
 
Hasznos dolog listákat készíteni teendőkről, majd időrendi sorrendbe állítani és az elvégzetteket jól eső érzéssel megelégedetten kipipálni  egy finom  sütemény és ital mellett.


  • Fűszer leltár 
  • Bevásárló lista
  • Adventi sütemény lista
  • Ajándék lista ( különös tekintettel arra hogy az ajándék személyes legyen, így nem a pénzbeli  érteke a meghatározó hanem a ráfordított idő, a figyelem  mehetnek gasztro ajándékok is a fa alá,nálunk  évek óta nagy siker  a zöld diólikőr, de a birslikőr is hasonlóan népszerű, szintén  sláger a marinált  sült chili  extra szűz olívaolajban, a sütőtök chutney és a hagymalekvár szintúgy ( ezt még utolsó pillanatban is elkészíthetjük),csinosan csomagolva  édesszájú barátoknak egy  tálca aprósütemény válogatás, gyümölcskenyér is kellemes meglepetés lehet a ötletek tárháza végtelen....finom befőtt, házi lekvár vagy a rumtopft mind -mind a konyhából.     
  • ajándék csomagolás ( ez egy külön program ) jó kívánságok írása karácsonyi-,év végi  üdvözletek 
  • karácsonyi menü ( korábbi évek menüajánlata megtalálható itt vagy itt
  •  az ünnepi teríték
  • fa díszítés
  • csengőszó

Meghitt adventi készülődést boldog ünnepvárást!

 Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...