Kovászos uborka levese vajon egy új trend szüleménye vagy ez is rendelkezik történelemmel ,múlttal?
Bár ma „gut-friendly tonic”-ként, természetes probiotikumként találkozunk a kovászos uborka levével e főként egészségtudatos közegben, valójában nem új keletű italról van szó. A népi gyógyászatban – főleg a Balkánon, Magyarországon, sőt Oroszországban is – régóta ismert. Némely helyeken külön el is tették az uborkalét, néha egyenesen ételek savanyítására vagy levesekhez használták (például a híres orosz okroshka levesben).
Az viszont igaz, hogy a „italként való tudatos fogyasztása” – különösen hűtve, reggeli előtt, kúraszerűen – inkább a modern kor újrafelfedezése.
De miért olyan értékes a kovászos uborka?
A kovászos uborka nem csupán hagyományos nyári savanyúság: valójában egy ősi, természetes fermentációval készült étel, amely az emésztésre és az immunrendszerre is pozitív hatással van. A fermentálás – vagyis az erjesztés – során a zöldség természetes módon, tejsavas baktériumok segítségével alakul át, tartósítószerek és ecet hozzáadása nélkül.
Ez a folyamat nemcsak az ízélményt gazdagítja, hanem:
-
Probiotikumokat hoz létre, amelyek támogatják a bélflórát.
-
Könnyebben emészthetővé teszi a zöldséget.
-
Növeli az adott étel tápanyagtartalmát: például a B-vitaminok és az enzimek mennyiségét.
-
Segíthet az immunrendszer erősítésében.
-
Mérsékelheti az olyan emésztési panaszokat, mint a puffadás vagy a székrekedés.
A kovászos uborka fermentációja különösen izgalmas, mert nem használt hozzá külön oltókultúrát – a természetes, a környezetből (és a kenyérből!) származó baktériumok végzik el az átalakulást. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy „élő” ételt fogyasszunk.
Fermentálás otthon: visszatérés a gyökerekhez
A modern táplálkozástudomány egyre inkább visszanyúl a hagyományos konyhai eljárásokhoz. A fermentált ételek – mint a kovászos uborka, savanyú káposzta, kimchi vagy akár a kefir – kulcsszerepet játszhatnak az egészségtudatos étrendben. Ezek rendszeres fogyasztása segít helyreállítani az egyensúlyt a bélrendszerben, ami a teljes szervezet működésére kihat.
Ha eddig csupán íze miatt szeretted a kovászos uborkát, itt az idő, hogy az egészségedért is rendszeresen készítsd és fogyaszd!
Mi van a kovászos uborka levével – az új csodaszer?
A kovászos uborka üvege alatt megbúvó lé sokáig csak egy melléktermék volt –A nagymamák sosem öntötték ki. Inkább eltettek belőle egy-két üveggel, s ha megfájdult a gyomrunk, vagy elnehezültünk egy nyári ebéd után, előkerült belőle egy kis pohárka. Ma már fermentációs elixírként tartják számon a táplálkozástudósok és gasztrofanatikusok .
A kovászos uborka leve nem más, mint az erjedés során keletkezett tejsavas folyadék, amely a zöldségekben található cukrokat baktériumok segítségével alakítja át. Ezáltal nemcsak probiotikus hatású, hanem:
-
Hidratál – elektrolitokat tartalmaz, különösen nyáron hasznos.
-
Segíti az emésztést – puffadás, gyomorpanaszok esetén gyakran természetes segítség lehet.
-
Vitaminokat, enzimeket tartalmaz – elsősorban B-vitaminokat.
-
Egyes nézetek szerint másnaposság ellen is hatásos lehet – bár erről leginkább anekdoták szólnak
Hogyan használjuk?
Egy pohár hideg uborkalé étkezés előtt vagy után: emésztést segít.
Keverhető ásványvízzel, citrommal: frissítő „savanyú limonádé”.
Levesekhez, salátaöntetbe, sőt kovászos uborkás mártogatósba is kiváló.
a legfontosabb: ne öntsük ki!
itt még érik a kovászos uborka |
Napok óta szemezek már a gondosan dobozba zárt kovászos uborkáimmal a hűtőben . Kéne vele valamit kezdeni, kínáltam már a nálunk megszokott módon, de valahogy még a környezetem barátkozik az ízével, nem aratott átütő sikert, pedig egész jól sikerült. Egymagam meg kevés vagyok a teljes mennyiség elfogyasztásához. Mi lenne ha ......???
Kipróbálom én a magam kovászos uborka levesét!
Személyenként egy kovászos uborkát levével együtt és kb 1,5 dl joghurttal uborkánként összeturmixoltam , gondolkodtam soká tegyek -e hozzá bazsalikomot is, de aztán elvetettem. Leveses csészébe öntve betétnek friss paradicsomhús metéltet tettem bele, végül mégis kínáltam hozzá petrezselyem és friss bazsalikom levélkéket mivel ez most "mini bazsalikomról "való, így csak egyszerűen leszedtem a száráról nem is vágtam össze . Külön tálkában reszelt parmazánt is tettem mellé.
.
Kínálható mellé sonka chips,bazsalikomos pesto, aszalt paradicsom is.
.
A főzésnélküli hideg kovászos uborka levesem után ajánlom főételnek a könnyen gyorsan elkészíthető spagettit :
Zsályás-cukkinis-,vajas spagetti, paradicsommal
A cukkiniket csíkokra vágva megforgatom felforrósított olíva olajon, rádobom a zsálya levélkéket is, közben megláttam a száradásnak indult erős paprikákat, hirtelen jött ötletből egy felet abból is beledobtam,( az idén nagyon erősek a paprikák, de vásárláskor képtelen vagyok ellenállni, így mindig van itthon felesleg ezért úgy döntöttem szárítom őket paprika pehelynek ), vajat adok bele, közben kifőzöm a spagettit sós vízben. Mind a spagetti mint a cukkini akkor jó szerintem ha roppan a fogunk alatt, nem szabad túl főzni.
A leszűrt spagettit beleforgatom a cukkinibe.Tálaláskor még egy kis szeletke vajat adok rá, a kellemes lágy íz érdekében. Végül megszórom egy citrom cikk apróra vágott héjával.
Felhasználtam az elkészítés során az alábbiakat:
- 1 kg cukkini
- 50 g vaj
- fél maroknyi zsálya
- 500 g spagetti
- só
- paradicsom
- erős paprika 1/2 cső
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése