2010. augusztus 2., hétfő

Grillezés helyett serpenyőben a mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés Karaj fűszervajas „Spagetti” zöldbabbal

Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj

fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.


Ínycsiklandó, édes-savanyú recept a konyhámban – egy különleges grillhelyzet alternatív megoldással



Ez a recept egy igazi nyári kedvenc: egy mézes-tárkonyos pácban érlelt sertéskaraj, melyet fűszervajas spagetti zöldbabbal tálalunk. Bár a grillezéshez leginkább a férfiak értenek, most egy kis házi megoldással pótoltuk a "szakembert" aki igazoltan volt távol. A serpenyőben sütött karaj és a friss zöldbab fűszervajjal egyszerre kényelmes és ínycsiklandó étkezést biztosít, amely az ízek harmóniájával igazán különlegessé válik.Legközeleb bepótoljuk  és grillen is kipróbáljuk ezt a receptet.






Hozzávalók (4 főre):

A sertéskarajhoz:

  • 8 szelet sertéskaraj

  • 2 evőkanál méz

  • 1 evőkanál tárkonyecet 

  • 1 teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 evőkanál friss tárkony (vagy szárított)

  • 2 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)

  • 2 közepes paradicsom, hámozva és negyedelve


A fűszervajas spagetti zöldbabhoz:

  • 500 g zöldbab (választható zöld, sárga, lapos vagy ceruza)

  • gerezd fokhagyma ( a főző vízbe)
  • 1 evőkanál (a főzővízhez)

  • 2 evőkanálnyi fűszervaj 




Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.










 







Elkészítés:

1. Sertéskaraj pácban érlelése:

A sertéskaraj szeleteket helyezd egy tálba, és öntsd rá a mézet, tárkonyecetet, frissen őrölt borsot és a friss tárkonyt. Jól keverd össze, és hagyd pihenni legalább 1–2 órán át (de akár egy egész éjszakán át is pihenhet a pácban). Ez a pác gazdag, édes-savanyú ízvilágot ad a húsnak.

2. Karaj sütése serpenyőben:

Ha a grillezéshez szükséges szakember sajnos nem áll rendelkezésre, a serpenyőben is ugyanolyan jól elkészíthető a sertéskaraj. Hevíts egy evőkanál olívaolajat a serpenyőben, és süsd a karajt mindkét oldalán 4–5 percig, amíg szép aranybarna kérget kap. Amikor majdnem kész, add hozzá a hámozott paradicsom negyedeket. A paradicsom leve és a hús levéből egy finom, édes-savanyú szósz készül.

3. Zöldbab előkészítése:

Közben a zöldbabot (akár zöld, sárga vagy ceruza babot is választhatsz) sós vízben főzd néhány percig, amíg zsengévé válik. A főzővizet leöntve, add hozzá a fűszervajat. Hagyj egy pár percet, hogy a vaj ráolvadjon a babra, így biztosítva egy gazdag, ínycsiklandó fűszeres ízt.

4. Tálalás:

A sertéskaraj és a fűszervajas zöldbab együttesen tökéletes párost alkotnak. Tálald a hús szeleteket egy adag zöldbabbal, a paradicsomos szósszal meglocsolva, és egy kis friss tárkonyra vagy petrezselyemre szórva a tetejét.


A Fűszervaj – egy falatnyi francia elegancia

univerzális csoda" legjobban  forró húsokra szeretem, főleg  az angolos hátszínhez, de a felhasználása végtelen lehetőséget kínál. A puha vajat kikeverem apróra vágott zöldfűszerekkel,  kevés citrom levet és  héjat is adok hozzá és formázva hűtőszekrénybe teszem míg megszilárdul újból, éles  esetleg meleg vízbe mártott késsel lehet szeletelni.

Mi lehet a zöld fűszer ? 

Klasszikus zöldfűszeres fűszervaj:

  • Petrezselyem, snidling, kakukkfű, tárkony, rozmaring, bazsalikom

  • Citromhéj, fokhagyma, frissen őrölt bors

Pikáns mediterrán változat:

  • Aszalt paradicsom, fekete olívabogyó, kapribogyó, oregánó

Keleties:

  • Gyömbér, curry, garam masala, korianderzöld, limehéj

Sajtos változatok:

  • Rokfortos, parmezános vagy füstölt sajttal ízesített vaj

Édes vagy különleges:

  • Mézes-fahéjas vaj, levendulás vagy narancshéjas ,virágos



az egyes alkotó részek természetesen ízlés szerint variálhatók lehet sózni is.

Klasszikus Fűszervaj Recept

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 50 g szobahőmérsékletű vaj

  • Egy csipet só és frissen őrölt bors

  • 1 teáskanál mustár

  • 1 teáskanál citromlé

  • 1 evőkanál aprított petrezselyem

  • 1 teáskanál aprított tárkonylevél

  • 1 teáskanál metélőhagyma (snidling)

  • 2–3 csepp Worcester-mártás (opcionális)


Elkészítés:A szobahőmérsékletű vajat  a sóval, törött  borssal, mustárral, szűrt citromlével, finomra vágott petrezselyemzölddel, tárkonylevéllel, metélőhagymával és  néhány csepp Worcester szósszal  ( opcionális) jól kikeverjük, majd zsírpapírba töltjük és hengeralakúra formázzuk, végül  dermedésig hűtőbe tesszük.


Ez a recept nem csupán az édes-savanyú, fűszeres ízeket hozza el a konyhádba, hanem egy olyan élményt, amely a tradicionális sertés karaj és a fűszervaj variációján keresztül mutatja meg, hogyan adhatunk egyedi karaktert bármely ételnek. Legyen szó családi összejövetelről vagy baráti vendéglátásról, ez a fogás garantáltan elnyeri mindenki tetszését.


Ezt az ebédet  egy különleges  desszerttel zártuk, igazi balkáni édesség  Kadaif készült sok gyümölccsel

Mai menü:


joghurtos sárgadinnye krém leves mascarpone fagylalttal


mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj  fűszer vajas spagetti zöldbabbal
 
mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj  fűszer vajas spagetti zöldbabbal

kadaif idény gyümölcsökkel


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a menüt, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...