Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj
fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.
A sertés karaj néhány órát pihent a mézes tárkony ecetes pácban és már lehetne is rostra tenni ám nincs aki kezelje e kerti alkalmatosságot, sajnos a mai nap váratlanul nélkülözni kell a "szakembert", mert az köztudott, a grillezéshez a férfiak értenek a legjobban. Így áthidaló megoldásként a serpenyőben végezte a csontos karaj kevés olíva olajon átsütve. mikor már majdnem kész volt hámozott paradicsom negyedek társultak hozzá és a paradicsom által kibocsájtott lé a húslével remek szószt alkotott.
Édes -savanyú,nagyon kellemes ízű.
Zöldbab van zöld, és sárga szinű, lapos és ceruza na de ilyen ?,,,?igen olyan mint a spagetti, hosszú vékony olasz zöldbabnak nevezte termelő.(Bármilyen zsenge zöld babbal helyettesithető.)
Nagyon lágy íze van egészen zsenge néhány perc sós vízben való főzés elegendő is volt, ekkor a főző vizet leöntöttem és kevés fűszer vajat adtam hozzá ami ráolvadt és már tálalható is volt.
Fűszervaj
"univerzális csoda" legjobban forró húsokra szeretem, főleg az angolos hátszínhez, de a felhasználása végtelen lehetőséget kínál. A puha vajat kikeverem apróra vágott zöldfűszerekkel, kevés citrom levet és héjat is adok hozzá és formázva hűtőszekrénybe teszem míg megszilárdul újból, éles esetleg meleg vízbe mártott késsel lehet szeletelni.
A "klasszikus " fűszervaj hozzávalói :
- 50 g vaj
- só, törött bors. mustár, citromlé , zöldpetrezselyem. tárkonylevél, metélőhagyma, Worcester-mártás
A fűszervaj elkészítése:
A szobahőmérsékletű vajat
a sóval, törött borssal, mustárral, szűrt citromlével, finomra vágott
petrezselyemzölddel, tárkonylevéllel, metélőhagymával és néhány csepp Worcester szósszal ( opcionális) jól kikeverjük, majd zsírpapírba töltjük és hengeralakúra formázzuk, végül dermedésig hűtőbe tesszük.
a recept hozzávalói:
- személyenként 2 szelet csontos karaj
- 500 g fiatal zöld bab
- gerezd fokhagyma ( a főző vízbe)
- só, méz, tárkony ecet ( pác léhez)
- személyenként 1 -1 paradicsom
- 50 g fűszer vaj
- olivaolaj a sütéshez
Desszertnek igazi balkáni édesség Kadaif készült sok gyümölccsel
Mai menü:
joghurtos sárgadinnye krém leves mascarpone fagylalttal |
mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj fűszer vajas spagetti zöldbabbal |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése