2010. augusztus 30., hétfő

Lecsós hátszín házi knédlivel, zöldbab ágyon – nyári tányéron a magyar konyha zamatai

  Tartalmas nyári fogásról van szó – a lecsós hátszín, a zöldbabos ágy és a kovászos uborkás öntet friss, vidéki hangulatot áraszt.


Egy olyan nyári főétel receptjét hozom most, ami egyszerre idézi a nagymama konyháját és a nyári piac színes bőségét. A klasszikus hátszín lecsóval, házi knédlivel, háromféle színű párolt zöldbabbal, és végül egy kis csavar: zöld saláta frissítő, kapros-kovászos uborkás öntettel. Friss, laktató, házias és mégis egy kicsit különleges – ahogyan egy nyári vasárnapi ebédhez illik.




Hozzávalók (4 főre):

A hátszínhez:

  • 600 g marhahátszín

  • 1 fej vöröshagyma

  • olívaolaj (vagy zsír) a sütéshez

  • só, bors ízlés szerint

A zöldbabhoz:

  • 400 g zöldbab (lehet vegyes színű, ha hozzájutunk)

  • 50 g vaj

  • csipet só

A lecsóhoz (klasszikus módon):

  • 2 közepes fej hagyma

  • 3-4 érett paradicsom

  • 3 paprika (lehet csípős is, ízlés szerint)

  • só, bors

  • kevés olaj

A knédlihez:

  • 400 g liszt

  • 100 g szikkadt kenyérkocka

  • 1/2 cs friss élesztő (kb. 20 g)

  • kb. 2 dl langyos víz

  • csipet só

A salátához:

  • zöldsaláta (fejes, jég vagy vegyes levél)

  • 1 nagyobb kovászos uborka

  • 1/2 csokor friss kapor

  • 1 dl natúr joghurt

  • 1/2 dl tejföl

  • pici só, ha szükséges

Elkészítés

1. A hús: kérges, szaftos, ízgazdag
A hátszínszeleteket forró zsiradékon (vagy olajon) elősütöm, hogy szép kérget kapjanak – így maradnak a húsban az ízek, a nedvek. Ezt követően csíkokra vágott hagymát adok hozzá, kevés vizet öntök alá, lefedem, és lassú tűzön párolom, kb. 35-40 perc alatt. Az elpárolgott vizet közben pótolom. A cél: puha, omlós, szaftos hús.

2. A lecsó – ahogy mindig
A lecsót a klasszikus módon készítem: hagyma, paprika, paradicsom, kevés zsiradék, só, és ha kedvünk tartja, egy kis csípős. Ez kerül a kész húsra tálaláskor, szaftként és kísérőként is működik.

3. Házi knédli – kenyérmentés mesterfokon
A knédlihez az élesztőt felfuttatom, majd a liszthez keverem. Hozzáadom a kenyérkockákat, sózom, szükség szerint vízzel lágyítom, és alaposan kidagasztom. Hagyom megkelni, majd hosszúkás formára igazítva lobogó sós vízben kb. 20 percig főzöm. Ha kész, szeletelhető – tökéletesen beszívja a lecsós szaftot.

4. Színes zöldbab – a nyár díszítése





Háromféle futóbabot használtam: zöldet, sárgát, lilát – bár a főzés után ez a különbség elhalványul, a végeredmény így is szép és finom. Kevés vajon, fedő alatt puhára párolom, sózom.

5. Saláta kovászos uborkás joghurtöntettel
A salátához a kaprot, a kovászos uborkát, a joghurtot és a tejfölt botmixerrel simára keverem – ez adja az öntetet, amit közvetlenül tálalás előtt locsolok a friss, ropogós salátára. A kapros kovászos uborka és joghurt együttese frissít, hűsít, élénkít.

Tálalás

A tányér aljára kerül a párolt zöldbab, rá a lecsós hátszín, mellé a knédliszeletek, végül egy kis zöldsaláta kovászos uborkás öntettel. A színek, ízek, textúrák találkozása – egy kis vidéki elegancia a tányéron.





Tipp a háziasszonytól

A knédli kiváló lehetőség a maradék kenyér felhasználására. A kapros öntet akár más nyári salátákhoz is bevethető –


Kiegészítés a bejegyzéshez: Alternatív sütési és tálalási ötletek

Hús: sütőben is lehet szaftos és kérges

Ha nem szeretnénk a tűzhely mellett állni hosszasan, vagy több adagot készítünk egyszerre, egy másik módszert is ajánlok:
a hátszín szeleteket vagy nagyobb darabban levő húst forró serpenyőben, kevés zsiradékon pár percig kérgesítjük (mindkét oldalon), majd átpakoljuk 150°C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 10 percig sütjük. Ezután pihentetjük 5-8 percig, letakarva.
A hús így is omlós és szaftos marad, miközben kevesebb figyelmet igényel – ideális megoldás, ha közben a körettel vagy a salátával foglalkoznánk.

Knédli helyett: kuszkusz, a gyors megoldás

Bár a házi knédli igazi különlegesség, időigényesebb étel. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, helyettesíthetjük kuszkusszal.
Elkészítése pofonegyszerű:
a kuszkuszt forró, enyhén sós vízzel (vagy húslevessel) leöntjük, lefedjük, és 5 perc alatt kész is. Kevés olívaolajjal vagy vajjal átforgatva, apróra vágott petrezselyemmel frissíthető.
A lecsós mártással remekül harmonizál, és kiváló választás a háziasszonykímélő konyhában.





Tipp

A kuszkuszos változat akár húsmentesen is megállja a helyét: a lecsó, a zöldbab és a kovászos uborkás öntet hármasa frissítő, kiegyensúlyozott nyári tányért ad akkor is, ha valaki könnyebb fogásra vágyik.

































Szilvás bukta





Hallott már valaki erről ? én még nem. De most  kipróbáljuk, mivel a gyermekem  a kemény szilvákat szereti a felvásárolt mennyiség pedig lassan, de biztosan érik, puhul,  félő gyorsan  ki kell találni valamit.



 Ez a valami most a szilvás bukta, a pénteki 37 fokos meleg után szinte fázunk  a hirtelen lehűlés következtében, jól esik most a sütő melege ... .a nyári melegben  úgy sem készítettünk kelt tésztát, azaz minden feltétel adott.




Kevés tejben  felfuttatom az élesztőt, a lisztben " megágyazok neki" hagyok időt az élesztőnek bőven  kifejteni hatását mielőtt bedagasztom. Ez alkalommal csak csipet só és egy csomag vaníliás cukor került a tésztába, fél citrom lé egy fél citrom  apróra összevagdalt héjával ( csak  a sárga része, a fehér részt  gondosan eltávolítottam ).Mikor megkelt a szokásos módom kinyújtottam, a szilvák nagyságától függően 7-10 cm  nagyságú négyzeteket vágva melyre ültettem  a  kimagozott szilvákat  a magok helyére barna cukrot fahéjjal teszünk, kialakítjuk a bukta formát.


Hozzávalók :

  • 1/2 kg liszt
  • élesztő
  • 2 dl tej
  • 1/2 kg szilva
  • fahéj
  • barna cukor
  • vaniliáscukor
  • 1/2 citrom lé és héja




Sütőpapírral kibélelt sütő lemezen  előmelegített gőzös sütőben 35percig sütöttem.










ez már  a gyermekem alkotása aki aktívan részt vesz a tesztelésben,és időnként  a készítésben is



 A tetejét szitált porcukorral meglehet szórni.
















friss fehér sajtok a Zlatar-és Zlatiborból
szőlő


A házi bor a törökbecei  etno bazárból/ erről még később szó esik.









Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a tartalmas ebéd, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...