rovatok

2010. augusztus 18., szerda

Régi ízek, új tányérban – kovászos uborka-leves

Kovászos uborka levese vajon egy új trend szüleménye  vagy ez is rendelkezik történelemmel ,múlttal?

Bár ma „gut-friendly tonic”-ként, természetes probiotikumként találkozunk  a kovászos uborka levével e főként egészségtudatos közegben, valójában nem új keletű italról van szó. A népi gyógyászatban – főleg a Balkánon, Magyarországon, sőt Oroszországban is – régóta ismert. Némely helyeken külön el is tették az uborkalét, néha egyenesen ételek savanyítására vagy levesekhez használták (például a híres orosz okroshka levesben).

Az viszont igaz, hogy a „italként való tudatos fogyasztása” – különösen hűtve, reggeli előtt, kúraszerűen – inkább a modern kor újrafelfedezése.




De miért olyan értékes a kovászos uborka? 

A kovászos uborka nem csupán hagyományos nyári savanyúság: valójában egy ősi, természetes fermentációval készült étel, amely az emésztésre és az immunrendszerre is pozitív hatással van. A fermentálás – vagyis az erjesztés – során a zöldség természetes módon, tejsavas baktériumok segítségével alakul át, tartósítószerek és ecet hozzáadása nélkül.

Ez a folyamat nemcsak az ízélményt gazdagítja, hanem:

  • Probiotikumokat hoz létre, amelyek támogatják a bélflórát.

  • Könnyebben emészthetővé teszi a zöldséget.

  • Növeli az adott étel tápanyagtartalmát: például a B-vitaminok és az enzimek mennyiségét.

  • Segíthet az immunrendszer erősítésében.

  • Mérsékelheti az olyan emésztési panaszokat, mint a puffadás vagy a székrekedés.

A kovászos uborka fermentációja különösen izgalmas, mert nem használt hozzá külön oltókultúrát – a természetes, a környezetből (és a kenyérből!) származó baktériumok végzik el az átalakulást. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy „élő” ételt fogyasszunk.

Fermentálás otthon: visszatérés a gyökerekhez

A modern táplálkozástudomány egyre inkább visszanyúl a hagyományos konyhai eljárásokhoz. A fermentált ételek – mint a kovászos uborka, savanyú káposzta, kimchi vagy akár a kefir – kulcsszerepet játszhatnak az egészségtudatos étrendben. Ezek rendszeres fogyasztása segít helyreállítani az egyensúlyt a bélrendszerben, ami a teljes szervezet működésére kihat.

Ha eddig csupán íze miatt szeretted a kovászos uborkát, itt az idő, hogy az egészségedért is rendszeresen készítsd és fogyaszd!




Mi van a kovászos uborka levével – az  új csodaszer?

A kovászos uborka üvege alatt megbúvó lé sokáig csak egy melléktermék volt –A nagymamák sosem öntötték ki. Inkább eltettek belőle egy-két üveggel, s ha megfájdult a gyomrunk, vagy elnehezültünk egy nyári ebéd után, előkerült belőle egy kis pohárka. Ma már fermentációs elixírként tartják számon a táplálkozástudósok és gasztrofanatikusok .






A kovászos uborka leve nem más, mint az erjedés során keletkezett tejsavas folyadék, amely a zöldségekben található cukrokat baktériumok segítségével alakítja át. Ezáltal nemcsak probiotikus hatású, hanem:

  • Hidratál – elektrolitokat tartalmaz, különösen nyáron hasznos.

  • Segíti az emésztést – puffadás, gyomorpanaszok esetén gyakran természetes segítség lehet.

  • Vitaminokat, enzimeket tartalmaz – elsősorban B-vitaminokat.

  • Egyes nézetek szerint másnaposság ellen is hatásos lehet – bár erről leginkább anekdoták szólnak


Hogyan használjuk?

  • Egy pohár hideg uborkalé étkezés előtt vagy után: emésztést segít.

  • Keverhető ásványvízzel, citrommal: frissítő „savanyú limonádé”.

  • Levesekhez, salátaöntetbe, sőt kovászos uborkás mártogatósba is kiváló.

 a legfontosabb: ne öntsük ki!








itt még érik a kovászos uborka



Napok óta szemezek már a gondosan dobozba zárt kovászos uborkáimmal a hűtőben . Kéne vele valamit kezdeni, kínáltam már  a nálunk  megszokott módon, de valahogy még  a környezetem barátkozik az ízével, nem aratott átütő sikert, pedig egész jól sikerült.  Egymagam meg  kevés vagyok a teljes mennyiség elfogyasztásához.  Mi lenne ha ......???
Kipróbálom én   a magam kovászos uborka levesét!



Személyenként egy  kovászos uborkát levével együtt és kb 1,5 dl joghurttal uborkánként  összeturmixoltam , gondolkodtam soká tegyek -e hozzá bazsalikomot is, de aztán elvetettem.     Leveses csészébe öntve betétnek  friss paradicsomhús metéltet tettem bele, végül  mégis kínáltam hozzá  petrezselyem  és friss bazsalikom levélkéket mivel ez most "mini  bazsalikomról "való, így csak egyszerűen leszedtem a száráról nem is vágtam  össze . Külön tálkában reszelt parmazánt is tettem  mellé.


.
Kínálható mellé sonka chips,bazsalikomos pesto, aszalt paradicsom is.
.




A főzésnélküli  hideg kovászos uborka levesem után   ajánlom  főételnek  a könnyen  gyorsan elkészíthető spagettit :


Zsályás-cukkinis-,vajas spagetti, paradicsommal









A cukkiniket csíkokra vágva megforgatom  felforrósított olíva olajon, rádobom a zsálya levélkéket is, közben  megláttam a száradásnak indult  erős paprikákat, hirtelen jött ötletből   egy felet  abból  is  beledobtam,( az idén  nagyon erősek  a paprikák, de vásárláskor képtelen vagyok ellenállni, így mindig  van itthon  felesleg ezért úgy döntöttem szárítom őket  paprika pehelynek ), vajat adok bele, közben kifőzöm  a spagettit  sós vízben. Mind a spagetti mint a cukkini akkor jó szerintem ha roppan  a fogunk alatt, nem szabad túl főzni.
A leszűrt spagettit beleforgatom a cukkinibe.Tálaláskor még egy kis szeletke vajat adok rá, a kellemes  lágy íz érdekében. Végül megszórom egy citrom cikk apróra vágott héjával.

 Felhasználtam az elkészítés során az alábbiakat:

  • 1 kg   cukkini
  • 50 g   vaj
  •  fél     maroknyi zsálya
  • 500 g spagetti
  •           só
  •           paradicsom
  •          
  • erős paprika  1/2 cső

Jó étvágyat! 
Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt receptet, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat! Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:
 📷 Instagram – rozmaringesibolya
 🖼 Pinterest – rozIbolya 
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése