Sárgabarack július van mindenütt nagy" hegyekben " a nagy befőzések, lekvárok, jam-mek jutnak eszembe, mintha én is részese lennék ...
Pedig olyan szerencsés vagyok, hogy nekem házhoz jön a házi barack lekvár-,jam . Készíti lelkesen az Anyukám és Anyósom is. Mi csak fogyasztjuk, meg az alapanyagot szerezzük be hozzá. Azért egy-egy üveg különleges,fűszeres lekvár nálam is készül.
Most leves is lett
Tolcsvai hideg joghurtos sárgabarackkrém leves
Mitől tolcsvai , hát persze, hogy nem ott termett a barack, az innen van a szomszédból Duna melletti gyümölcsös kertből a korábban bemutatott néni hozza frissen a piacra.
Akkor mitől, mi mástól mint a bele csöpögtettett tokaji bortól .....Zamatos barack és ez a bor remekül kiegészítik egymást, nem véletlenül a közelmúltban megrendezett rangos versenyen a zsüri így értékelte a benevezett 2007-es 5 puttonyos aszút : -" világos, citromsárga színű bor koncentrált citromvirág-, sárgabarack- grapefruitaromákkal. Füstös és édes, perzselő savassággal a szájpadláson és friss citrusízekkel kísért őszibarackos érettséggel" kell- e még tovább indokolni ....
A sárgabarackot megmostam, kimagoztam cukorral felfőztem, ám ép csak hagytam rottyani egyet már el is zártam tűzhelyet. Amint kihűlt a barack joghurttal krémesre kevertem és meg csepegtettem tokaji borral .
Ha már nem lesz friss barack,majd akkor lehet jamből is készíteni .
Hozzávalói :
- 400 g friss sárgabarack
- 40 g cukor
- 8 dl joghurt( natur ,amit én használok egészen folyós)
- 1/2 dl tokaji bor / nem kell feltétlen Aszú,/most Tolcsvai édes cuve-t,(ami a kabar és hárslevelű -ből van)tettem bele, a neve
- mennyegző
További ajánlatok a sárgabarack " felhasználásához "
ricottás sárgabarackos gombóc
sárgabarack chutney
sárgabarack öntet fagylalthoz
sárgabarack granita
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése