2010. november 19., péntek

Sült paprika torta – balkáni különlegesség az ünnepi asztalon

 
Ha létezne balkanikum, akkor a sült paprika biztosan az lenne. Ez az ikonikus alapanyag nemcsak a nyár, hanem az ősz és a családi ünnepek főszereplője is. Szerepelt már nálunk ajvárként, krémként,krém levesként, salátaként – és igen, GasztroBox díjnyertes töltött változatként is"töltött sült paprika  . Most pedig mutatom a legújabb kedvencemet: a sós sült paprika tortát, ami mindenkit levesz a lábáról.



sült paprika saláta
sült paprika saláta


A parázson sült paprika illata – a Balkán hangulata

így sütötték az Avalán
Ősszel, amikor zsákszámra veszik a kapia paprikát a piacokon, és minden házban, sőt erkélyen, kapu előtt vagy piknikező helyen parázs felett sülnek a paprikák, egyszerűen nem lehet nem megéhezni. Belgrádban például az Avala-hegyen is gyakori látvány, ahogy családok vagy baráti társaságok grilleznek, pácolt húsokat sütnek – és természetesen paprikát. Kár hogy illatokat nem lehet  "feltenni"Különösen ősszel, amikor nagy mennyiségben sütik, az utcákat, tereket belengi  a parázsonsült paprika illata. Keveredik a fa, faszén,  füst  a paprika illatával átható, de nem kellemetlen, étvágygerjesztő a végeredmény........




Ez a paprika az alapja az ajvárnak, a sült paprika krémnek, a hideg krémlevesnek, és most: a sült paprika tortának is. Egy ünnepi alkalomra készült  nem először, a családi védőszent napján – hatalmas mezze asztalok, vendégjárás, gazdag fogások között is kiemelkedett ez a színes, réteges, krémes paprika torta.



Balkáni sült paprika torta

Különleges, mégis egyszerűen elkészíthető fogás – hidegen tálalva, szeletelve, gyönyörűen mutat az ünnepi asztalon. Krémes, lágy, kellemesen füstös ízvilágú. Egyszerűen eteti magát.

 Hozzávalók:

  • 1 kg sült kapia paprika

  • liszt, tojás, só, olaj a panírozáshoz

  • 450 g tejföl

  • 500 g gépsonka vagy prágai sonka

  • 250 g reszelt kemény sajt sós torta sültpaprikából(pl. trappista, eidami, óvári – ne tévesszen meg a "kaškaval" név)



Elkészítés:

  1. Paprikák előkészítése:
    A megsütött, meghámozott paprikákat felezd vagy negyedeld, hogy lapokat kapj.

  2. Panírozás és sütés:
    A paprikalapokat forgasd lisztbe, majd enyhén felvert tojásba, végül újra lisztbe. Forró olajban süsd ki őket aranybarnára. A felesleges olajat alaposan itasd le.

  3. Rétegezés:
    A kihűlt panírozott paprikákat rétegezd egy tálban a következő sorrendben:
    paprika – tejföl – sonka – tejföl – reszelt sajt
    Ezt ismételd, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére mindig sajt kerüljön.

  4. Hűtés és tálalás:
    Formázd tetszés szerint, majd tedd hűtőbe néhány órára (akár egy éjszakára is).
    Jól szeletelhető, hidegen tálalva a legjobb.








krémes paprika torta
sült paprika torta




Tálald friss zöldsalátával vagy sült zöldségekkel. Előételként, hidegtál részeként vagy akár főfogásként is megállja a helyét.


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a lágy krémes zöldségtortát készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:




1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...