Hűvös őszi -téli napokon nincs is jobb a sült gesztenyénél.
Halványan emlékszem még hajdanán a Nagykörúton mennyi gesztenye sütő volt !
Szüleim vettek is egy-egy "staniszlival " sétáink során és a kesztyűmbe is jutott mindig egy szem melegítendő a kezem. Azóta sok idő eltelt, most már én vagyok az anyuka és a Bécs utcáin találkoztunk ismét gesztenye sütőkkel, az ismerős illattal, a fiamnak mesélem régi emlékeim, az Ő kezét melegítik a meleg illatos gesztenyék ......
A Nagykörúton mi a helyzet ?? .
Délutánonként itthon is sütünk gesztenyét miután szert tettem egy házi gesztenye sütőre. Forró tea mellé kiváló uzsonna .
/ A gesztenye tápanyagban gazdag, magas kálium-, foszfor- és magnézium tartalommal is rendelkezik és igen finom./
Akit érdekel a gesztenye Bálint gazdánál bővebben olvashat róla.
Ez bizony gesztenye lekvár!
Bevallom néhány éve még nem is tudtam létezéséről, ám rövid idő alatt megkedveltette magát.
Ilyen csinos üvegben leltem rá egészen pontosan egy kóstoltatás alkalmával fedeztük fel.
Az íze ?
Talán lágy mint a gesztenyepüré, de nem mégsem teljesen olyan, hiányzik belőle a tejszín, markáns.
Találtam hozzá egy receptet is ha valaki maga próbálná elkészíteni íme :
- 700 g gesztenye
- 2 babérlevél
- cukor
- kávéskanál rum
- tasak vaníliás cukor
- rúd fahéj
- só
A bevagdosott gesztenyéket enyhén sós vízben tegyük fel főni a babérlevéllel. Kb.35-40 perc múlva szűrjük le, tisztítsuk meg. Az áttört gesztenyét ua. cukorral tegyük főzőedénybe, vaníliás cukor, rúd fahéj, hozzáadásával és főzzük lassú tűzön megfelelő állagúra.(kb.1 óra)
Még forrón szedjük csinos, gondosan előkészített üvegekbe a rummal spricceljük meg , forditsuk le néhány percre a fejükre.
Dunsztolás helyett én hűtőtáskába teszem a lekvárokat egy napra ott hagyom kihűlni, nekem bevált.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése