2010. augusztus 3., kedd

Sajtos mángold torta paradicsom granitával – nyári kedvenc a kertből

Sajtos mángold torta paradicsom "granitával"


sajtos  mángold torta


Könnyű, zöldséges, mégis tartalmas – ez a sajtos mángold torta az egyik legjobb nyári recept, ha friss zöldeket kapunk a kertből vagy a piacról. Ráadásul egy különleges, hűsítő kísérő is jár mellé: paradicsom granita, ami nemcsak izgalmas, hanem felfrissít a legnagyobb melegben is.


A mángold az egyik legnagyobb nyári kedvencem – enyhén földes, karakteres íze jól illik a különféle sajtokhoz, és sokkal több lehetőség rejlik benne, mint elsőre gondolnánk. Ha van a kertben, vagy a termelői piacon szép példányokat találunk, érdemes kipróbálni ezt a receptet. A torta szaftos, a külseje finoman roppanós, a tetején pedig egy selymes sajtréteg adja meg a koronát.

Sajtos mángold torta recept

Hozzávalók:

  • 100 g vaj

  • 1 tojás

  • 450 g túró vagy friss sajt (kecske- vagy juhsajt is lehet)

  • 500 g friss mángold

  • 150 g liszt

  • 60 g búzadara

  • 1 kávéskanál tengeri só

  • zsemlemorzsa a forma szórásához

  • 2 dl joghurt

  • 125 g brie vagy camembert (botmixerrel krémesítve)

    1. A vajat habosra keverjük a tojással, majd hozzáadjuk a túrót (vagy friss sajtot), és ízesítjük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval.

    2. A megmosott mángoldot szárastul pároljuk: a levelekre tapadt víz elég, nem kell plusz folyadék. Néhány perc alatt összeesnek, ekkor lecsöpögtetjük és durvára vágjuk.

    3. A zöld leveleket a sajtos masszához keverjük, majd mehet bele a liszt, a búzadara és a só.

    4. Egy szilikon tortaformát zsemlemorzsával megszórunk, beleöntjük a keveréket.

    5. A tetejére joghurtos sajtkrémet kenünk: a joghurtot és a brie-t (vagy camembert-t) botmixerrel simára dolgozzuk.

    6. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45–50 perc alatt aranybarnára sütjük.

  • Elkészítés:




sajtos mángold torta készítése





mángold torta





sajtos  mángold torta





  • mángold torta

Paradicsom granita – mediterrán hűsítő

Ez az olasz ihletésű jeges paradicsomgranita remekül ellensúlyozza a torta krémességét, és frissítően hat a forró napokon.

Így készül a paradicsom granita:

  1. Érett, hámozott paradicsomokat friss bazsalikomlevelekkel együtt aprítóban pépesítünk.

  2. A pürét lapos tálba öntjük, és betesszük a mélyhűtőbe legalább fél órára.

  3. Amikor megfagyott a felső réteg, villával alaposan átkeverjük, hogy jeges, jégkásaszerű állagot kapjunk.

  4. Ezt a lépést még 1-2 alkalommal megismételjük, míg a textúra kellően lazává, frissítővé nem válik.

Ha szeretjük a pikáns ízeket, egy apró csípős paprikakarikával is feldobhatjuk – de csak mértékkel, mert az idei paprikák igazán erősek!






Önálló ételként  kínálható hangulatos estéken egy pohárka illatos-, zamatos fehér borhoz.  
mángoldos tortát langyosan érdemes felszeletelni, mellé kis pohárkákban vagy kanálkával kínálhatjuk a granitát. Vendégvárónak, nyári vacsorának vagy húsmentes ebédnek is kiváló – ráadásul gluténmentes változatban is elkészíthető, ha a lisztet GM keverékre cseréljük.

Miért érdemes mángolddal főzni?

A mángold nemcsak finom, de tele van vasban, kalciumban, antioxidánsokban, és a spenótnál kevésbé oxálsavas, így érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják. A leveles zöldek közül az egyik legkarakteresebb – konyhakerti kincs, amit érdemes gyakran beépíteni a menübe.


Rozmaringesibolya logo





Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári receptet készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...