Az idén a birs a nagyon kedvelt kategóriába lépett elő nálunk.
Szerencsére bespájzoltam belőle bőven így mikor " szembe jött velem" a recept a birs likőrrel azonnal úgy éreztem ezt meg kell csinálnom.
Kaptunk már évekkel korábban birs pálinkát, el is fogyott.
Likőrt még nem kóstoltam birsalmából, itt az ideje!
Karácsonyig még volt idő, igaz nem sok, talán addigra beérik reméltem a birslikőr ha azonnal neki látok .
A zöld-diólikőr és menta likőr mellé így lett karácsonyra birs likőröm is!
Birslikőr
Az érett birsalmákat vagy birs körtéket gondosan megmossuk, magházát eltávolítjuk és gyümölcscentrifuga segítségével kinyerjük a levét.
Szép érett egészséges birs körtéim vannak, jó volt az idei termés vettem is kaptam is ajándékba bőven. Egy szép birskörtéből kb 1 dl levet sikerült kipréselnem így 3 kg.-nyi birskörtét használtam fel.A kipréselt gyümölcslevet a pálinkával és a fűszerekkel összekeverjük és hagyjuk összeérni.
1 liter birsalma léhez 3 dl jó fajta pálinka ( az enyém törköly házi pálinka ) és 300 g cukor kell valamint ízlés szerinti fahéj, feleannyi szegfűszeg és 20 g keserű mandula.
Az egészet palackba szűrjük és két hétig állni hagyjuk, ekkor ismét átszűrjük.
Ezt kipróbálom ,de tavalyi birspálinkával érlelem össze . Köszönöm az ihletet.
VálaszTörlésJó munkát és kóstolgatást ! Kedves Zsuzsa a tavalyi birspálinka remek ötlet, illik hozzá ( szerencsés vagy ha van még belőle) biztos nagyon intenzív birs ízt kölcsönöz majd a likőrnek .Egészségetekre!
Törlés