2011. május 29., vasárnap

A vasárnapi ebéd slágere: újkrumpli zöldborsóval és besamel mártással – nem a megszokott módon



Május vége, június eleje – az újkrumpli szezonja. Illatos, vékony héjú kis burgonyák, amiket ilyenkor szinte mindenki örömmel lát a tányérján. Ki ne szeretné, igaz?








Ezúttal azonban a megszokott petrezselymes verzió helyett valami másra vágytunk. Egy kis zöldborsóval, friss kertifűszerekkel, selymes besamel mártással készült. A végeredmény egy igazi tavaszvég ízélmény – egyszerű, mégis különleges.








Besameles zöldborsós újkrumpli


Ki is volt Béchameil Márki ? 

Louis de Béchameil, egy igazi ínyenc és államférfi XIV. Lajos udvarmestere. Nevét örökre megőrizte a róla elnevezett fehér mártás, amely azóta is alapmártás a klasszikus konyhában. A besamel az évszázadok során leegyszerűsödött, de népszerűsége töretlen – mindenki ismeri, sokan használják.

Most  is ezt  használtam ,  egy tavaszi zöldséges fogásban.



Nagyon jó párosításnak tűnt az új krumpli és  zöldborsó is. ( percek alatt eltűnt  a tányérokról ).


Besameles újkrumpli zöldborsóval – friss zöldfűszerekkel








Hozzávalói :


  • 1000 g  újburgonya
  • 500 g kifejtett  zsenge zöldborsó
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 -4 dl tej
  • 50 g vaj
  • 40 g liszt,
  • 4-5 egészen zsenge vékony szál fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • friss zöld fűszernövények ( petrezselyem zöld, kapor, menta, oregano, snidling) bőven,  nem sajnálva
  • 1 dl tejszín














Elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott újburgonyát félpuhára sütjük kevés olívaolajon.

  2. Hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt pároljuk tovább, amíg minden megpuhul.

  3. Közben elkészítjük a besamel mártást: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymaszárat, újhagymát és kaprot, kissé megfuttatjuk, majd meghintjük a liszttel.

  4. Kevergetve felöntjük tejjel és tejszínnel, csomómentesre dolgozzuk, és sűrű mártássá főzzük.

  5. Ha elkészült, a zöldségekre öntjük, összeforgatjuk, sózzuk.

  6. Tálaláskor gazdagon megszórjuk a friss, aprított zöldfűszerekkel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Nálunk most kacsasült mellé került az asztalra – méghozzá olyan, amilyet a nagymamám is készített: almával, friss fokhagymával és oregánóval töltve, cserépedényben sütve. A receptet és az ízeket tőle hozom, és mindig eszembe jut, ha főzök. A kenyérsütés, a réteskészítés, a konyha szeretete – mind tőle tanultam.

Ma, amikor a születésnapját ünnepelnénk – ha még velünk lenne – ezzel az étellel gondolunk rá. Egy tányérnyi emlék, szeretetből tálalva.










Az Ő emlékére  tiszteletére emeltük  poharunkat,   házi készítésű levendula likőrrel .


  Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...