Nyári desszert francia ihletésben – könnyed habokkal
Ez a színes, frissítő desszert a francia klasszikusok hangulatát idézi. Könnyű, lágy habok, zamatos bogyós gyümölcsök – most eperrel, később málnával, áfonyával is készülhet.
A legjobb benne, hogy sütni sem kell!
Nem túl édes, nem tömény, inkább könnyed és üde, pont, amit a nyár kíván.
A krém pedig változhat: van, amikor mascarpone-alapú, máskor joghurtos, friss tejszínes, így mindig egy kicsit más – de mindig mennyei!
Miért szeretjük?
Nem nehéz, mégis krémes és habos
Eperrel, később málnával, áfonyával is készíthető
A leveles tészta adja a ropogós alapot
A túrós krém helyett mascarpone krémmel is kipróbálható
Igazi színes, nyári mille-feuille desszert – akár fagylalttal tálalva!
![]() |
epres túróhabos"krémes" |
Epres-túrós mille-feuille
Tavaszi, eperszezonos verzió – könnyed és friss
Hozzávalók:
-
500 g leveles tészta
-
250 g túró (áttörve) vagy mascarpone (ízlés szerint)
-
200 g tejszínhab
-
Cukor ízlés szerint
-
500 g friss eper (vagy más bogyós gyümölcs)
-
Citromfű levelek díszítéshez
-
(Plusz: kockánként egy-egy gombóc mascarpone fagylalt opcionálisan)
Elkészítés:
- A leveles tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapíros tepsiben aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.
-
A túrót (vagy mascarpone-t) szükség szerint édesítjük, és simára keverjük. A felvert tejszínt külön is rétegezhetjük, vagy lazíthatjuk vele a krémet.
-
Az alsó tésztalapra krémet kenünk, majd sűrűn elrendezzük rajta a friss eperszemeket.
-
Tejszínhabot halmozunk a tetejére, végül rátesszük a másik tésztalapot.
-
A sütemény tetejét tejszínhabrózsákkal, citromfűlevélkékkel és eperszeletekkel díszíthetjük.
-
Ha igazán különlegeset szeretnénk, egy-egy gombóc mascarpone fagylaltot is kínálhatunk mellé.
A túrós verzió könnyedebb, a mascarpone pedig selymesebb és gazdagabb ízű. Mindkettő remek választás – attól függ, épp mire vágyunk.
Málnás-áfonyás mascarpone mille-feuille
Nyár közepi–késő nyári verzió – gazdagabb, selymesebb
Ha az eperszezon véget ért, érdemes kipróbálni ezt a változatot is!
Itt a krém alapja mascarpone, ami lágyabb, selymesebb textúrát ad. A gyümölcsöket is lecseréljük: málna és áfonya kerül a krémek közé, szemet gyönyörködtetően színes rétegeket alkotva.
Hozzávalók:
-
500 g leveles tészta
-
250 g mascarpone
-
200 g tejszínhab
-
Cukor, ízlés szerint
-
300 g friss
200 g friss áfonya
-
Citromfűlevél, menta levél, ehető virágok díszítéshez
- Elkészítés:
A tészta elkészítése megegyezik. A mascarpone-t simára keverjük, szükség szerint édesítjük, a tejszínhabbal lazíthatjuk.
A kihűlt tésztalapra mascarpone krémet simítunk, sűrűn megszórjuk málnával és áfonyával, majd tejszínhabot rétegezünk rá. A tetejére ismét leveles tészta kerül, amit tejszínhabrózsákkal, málnával, áfonyával és citromfűlevelekkel vagy menta levéllel díszítünk.
Frssítve 2025.július
VálaszTörlés