Új krumpli, ilyenkor május végén igazi csemege, ki az aki ne szeretné !
Ám a hagyományos petrezselymes változat helyett most zöldborsóval kertifüvekkel készült.
Ajánlom kipróbálásra!
Ínyenc, államférfi, XIV Lajos udvar mestere, akinek a nevét leginkább a róla elnevezett mártás örökítette meg az utókor számára. Az idők folyamán a mártás készítése igen csak leegyszerűsödött, ám népszerűségéből mit sem vesztett, alap mártásként szerepel a mai konyhában is.Szinte mindenki ismeri és használja .
Nagyon jó párosításnak tűnt az új krumpli és zöldborsó is. ( percek alatt eltűnt a tányérokról ).
Hozzávalói :
A megmosott újkrumplit kevés olajon átsütjük, de csak félpuhára, hozzáadjuk borsót és tovább pároljuk. Ha megpuhultak külön edényben besamel mártást készítünk amihez felolvasztjuk vajat, ez alkalommal az eredeti változattól eltérve, óvatosan az apróra vágott zsenge fokhagymát és újhagymát apóra vágott kaporral átfuttatjuk a vajon mielőtt leszórnánk liszttel, kicsit pirítjuk együtt de nem szükségszerű, hogy színt kapjon a liszt és felöntjük tejjel ,tejszínnel állandó keverés közben vigyázva hogy csomó mentes legyen. Ha kellően besűrűsödött, ráöntjük borsós krumplira sózzuk, átforrósítjuk , tálaláskor gazdagon megszórjuk az apróra vágott fűszernövényekkel.
Nálunk ma kacsasült (melyet ,almával, friss fokhagymával, oreganoval "megtöltve "sütöttem cserépedényben)mellé került asztalra ,így emlékezve a Nagymamára aki már ismerős, gyakran emlegetett személy itt a blogban, a kenyérsütés , rétes készítés és a kacsasült kapcsán. A főzés, konyhában való ténykedés megszerettetése nagyban neki köszönhető, most amikor a születés- napját ünnepelhetné, ha az idő el nem járt volna felette .......
az Ő tiszteletére emeltük poharunkat, házi készítésű levendula likőrrel .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nagyon jó párosításnak tűnt az új krumpli és zöldborsó is. ( percek alatt eltűnt a tányérokról ).
Hozzávalói :
- 1000 g újburgonya
- 500 g kifejtett zsenge zöldborsó
- 1/2 dl olívaolaj
- 3 -4 dl tej
- 50 g vaj
- 40 g liszt,
- 4-5 egészen zsenge vékony szál fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- friss zöld fűszernövények ( petrezselyem zöld, kapor, menta, oregano, snidling) bőven, nem sajnálva
- 1 dl tejszín
A megmosott újkrumplit kevés olajon átsütjük, de csak félpuhára, hozzáadjuk borsót és tovább pároljuk. Ha megpuhultak külön edényben besamel mártást készítünk amihez felolvasztjuk vajat, ez alkalommal az eredeti változattól eltérve, óvatosan az apróra vágott zsenge fokhagymát és újhagymát apóra vágott kaporral átfuttatjuk a vajon mielőtt leszórnánk liszttel, kicsit pirítjuk együtt de nem szükségszerű, hogy színt kapjon a liszt és felöntjük tejjel ,tejszínnel állandó keverés közben vigyázva hogy csomó mentes legyen. Ha kellően besűrűsödött, ráöntjük borsós krumplira sózzuk, átforrósítjuk , tálaláskor gazdagon megszórjuk az apróra vágott fűszernövényekkel.
Nálunk ma kacsasült (melyet ,almával, friss fokhagymával, oreganoval "megtöltve "sütöttem cserépedényben)mellé került asztalra ,így emlékezve a Nagymamára aki már ismerős, gyakran emlegetett személy itt a blogban, a kenyérsütés , rétes készítés és a kacsasült kapcsán. A főzés, konyhában való ténykedés megszerettetése nagyban neki köszönhető, most amikor a születés- napját ünnepelhetné, ha az idő el nem járt volna felette .......
az Ő tiszteletére emeltük poharunkat, házi készítésű levendula likőrrel .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése