A lengyel cékla leves a chlodnik, hideg leves vagyis remek nyári leves, kánikula leves.
A cékla nálunk különös figyelmet vívott ki magának hirtelen a közzétett bejegyzések közt több mint 25 receptet számoltam meg a blogban, ahol a cékla a fő hozzávaló. Az utóbbi években bemutatásra került már leves, előétel, saláta és köret is, sőt desszert, édesség is céklából. Többször is említettem már a lengyel céklalevest a Chlodnikot, ám a recept nem került ide ezt a hiányosság szeretném ezúton pótolni. Köszönetet mondva Lidkának érte akivel több évtizedes barátságot mondhatok magaménak. Jómagam is többször megfordultam Lengyelországban vannak közelebbi tapasztalataim a lengyel konyhával. Nem hiányozhat innen ez a kitűnő leves.
A nyár derekán amikor megjelenik a friss cékla el sem tudok képzelni üdítőbb levest.
Az elkészítése nem bonyolult, mindössze egy fűszeres lében megfőzzük a céklát majd a többi hozzávalóval összekeverjük és lehűtjük tálalás előtt, ezt a levest hidegen fogyasztjuk. Az eredeti recept kemény tojással kínálja, de a nyári hőségben gyakran esszük "csak" zöldfűszerekkel, talán nem teljesen autentikus így, de nagyon finom .
Hozzávalók
- 4-5 friss zsenge cékla ( nálunk csokorban árulják ) kb 500 g
- fűszerek:
- só.bors,
- 3-4 szegfűbors
- 3-4 szegfűszeg
- 1/2 rúd fahéj vagy 1-1 kiskanál koriander, édeskömény
- találtam a leírásokban cukrot is de én azt nem látom szükségesnek, a cékla önmagában is édes
- csokor újhagyma,
- 1 uborka
- 8 dl joghurt
- 1 csokor friss kapor
- 2-4 főtt tojás
A céklát meghámozva kiskockára vágva a fűszerekkel főzzük puhára 8 dl vízben .Aki szereti a roppanós zöldségeket mint mi, a végén adhat hozzá még egy nyers céklát is az íze is a színe is frissebb lesz tőle. Amint lehűlt a cékla tegyük hozzá a reszelt uborkát, felkarikázott új hagymát, joghurtot, keverjük össze és tegyük hűtőbe fogyasztásig. Tálaláskor hintsük meg bőven apróra vágott kaporral és ekkor szokás a negyedekre vágott kemény tojást is beletenni a leveses tányérba,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése